Αρχική Νέα Τοπικά Αποβολή του δημοσίου από το χώρο της ΒΙΑΛ, αποστολή εξώδικου αποφάσισε κατά...

Αποβολή του δημοσίου από το χώρο της ΒΙΑΛ, αποστολή εξώδικου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

141

Εξώδικη καταγγελία κατά του ελληνικού δημοσίου και με χρονικό περιθώριο ενός μήνα να αποδοθεί και πάλι ο χώρος του hot spot της ΒΙΑΛ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων.
Σε μια προσπάθεια να αντιταχθεί στην πολιτική της παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά των αιτούντων πολιτικό άσυλο, ως επόμενο βήμα αντίδρασης προκρίθηκε η κατάθεση αγωγής για την απόδοση του ακινήτου της ΒΙΑΛ και πάλι στο Δήμο.
Στο Συμβούλιο προτάθηκε να γίνει κινητοποίηση την 11η Νοεμβρίου, μέρα των Ελευθερίων από τον οθωμανικό ζυγό, στα πρότυπα της Λέσβου· η οποία και απορρίφθηκε από το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού που τόνισε την ξεχωριστή σημασία αυτής της μέρας.
Οι τόνοι ανεβασμένοι από όλες τις πλευρές, με το θέμα των ευθυνών να κυριαρχεί στη συζήτηση και με την κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και ειδικά προς το Δήμαρχο πως δεν χειρίζεται σωστά το θέμα…
Ενα θέμα που έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές οι οποίες βρίσκονται στο χώρο της ΒΙΑΛ και αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους με κυριότερα να είναι η απόρριψη του αιτήματος ασύλου και η πολύμηνη παραμονή τους στο νησί.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ζήτησε ειδική συζήτηση για το προσφυγικό ενώ έθεσε θέμα συνταγματικότητας στο να μένουν οι αιτούντες πολιτικό άσυλο στα νησιά μας, δεδομένου της παραμεθορίου. Επίσης χαρακτήρισε χρονοβόρα τη νομική διαδικασία του εξωδίκου που προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή.
Τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, επέρριψε η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη, θυμίζοντας επίσης στο Δήμαρχο ότι τον είχαν προειδοποιήσει όταν πανηγυρικά πρότειναν και αποδέχονταν ως λύση τη ΒΙΑΛ.
Επισήμανε ότι όσο υπάρχουν οι αιτίες που γεννούν το προσφυγικό, τότε αυτό θα υφίσταται. Τόνισε επίσης ότι μέχρι το Μάρτιο του 2016, όταν δεν ήταν εγκλωβισμένοι στα νησιά οι πρόσφυγες δεν υπήρχαν αντιδράσεις τοπικά.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της ΛΑΣ, θύμισε ότι στις κινητοποιήσεις τους κατά της δημιουργίας του hot spot «δεν στηρίχθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής που σήμερα συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας».
Στη θέση του Δημάρχου που διατύπωσε στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε σε Επιτροπή της Βουλής ότι δεν εφαρμόζεται το σκέλος της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για επαναπροωθήσεις στη γείτονα, ο κ Σκούφαλος τόνισε ότι δεν εφαρμόζεται η συμφωνία ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δεχτεί πολύ λιγότερους -από τις δεσμεύσεις της- πρόσφυγες.
Επικριτικός και στη λεγόμενη «Παγχιακή Επιτροπή», που λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος της είχε έντονη αντιπαράθεση με το Δήμαρχο Χίου, ο επικεφαλής της ΛΑΣ τόνισε ότι στην κριτική της δεν συμπεριλαμβάνει ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Είχε προηγηθεί οξεία κριτική κατά του δημάρχου από το δημότη Γιώργο Αγιωργούση, ένας από τους 3 πολίτες που πήραν αρχικά το λόγο. Μάλιστα ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς ζήτησε να ανακαλέσει όταν έκανε λόγο ότι οι δημότες της Χίου δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από το Δήμαρχο. Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της «Επιτροπής», που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε νομική υπόσταση, ζήτησε στη Χίο να γίνεται μόνο καταγραφή με ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων.
Καταθέτοντας γραπτό κείμενο με τις υπογραφές, 340 κατοίκων των Καμποχώρων, όπως είπε ο δημότης Βασίλης Βίγκας ζήτησε άμεση λύση στο θέμα της ΒΙΑΛ.
Εν τω μεταξύ το επόμενο διάστημα στο χώρο της ΒΙΑΛ αναμένεται να αντικατασταθούν οι σκηνές με κοντέϊνερ ώστε να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει για τη Χίο το θέμα του Προαναχωρησιακού Κέντρου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr