Αρχική Νέα Τοπικά Ενα χρόνο μετά τη συμφωνία για προσφυγικό- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συλλογικότητες (Σάββατο...

Ενα χρόνο μετά τη συμφωνία για προσφυγικό- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συλλογικότητες (Σάββατο 18/3)

78

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου το Σάββατο 18/3 (στις 11.30 π.μ.) καλούν  5 συλλογικότητες της Χίου καθώς και η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στην ευρωτουρκική συμφωνία που σύμφωνα με τους διοργανωτές, ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου.
Επισημαίνοντας ότι από πέρυσι τις 20 Μαρτίου, «… η Χίος μετατράπηκε σε χώρο εγκλεισμού και βασανιστικής αναμονής, σε τόπο εξαίρεσης δικαιωμάτων. Στη Σούδα, στη ΒΙΑΛ, παλιότερα στο ΔΗΠΕΘΕ, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν όμηροι της συμφωνίας. Παλεύουν με τη ζέστη και το κρύο, με τη γραφειοκρατία των συνεντεύξεων ασύλου, με την απειλή της απέλασης, με τις σωματικές και ψυχικές συνέπειες του εγκλωβισμού, προσπαθούν να χωρέσουν μια ζωή ολόκληρη σε μια σκηνή ή ένα κοντέινερ, καταδικασμένοι στην απραξία.
Την ίδια στιγμή, η κοινωνία της Χίου βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις, με την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τις φασιστικές πρακτικές να σηκώνουν κεφάλι. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της συμφωνίας που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, την οποία, ακόμη χειρότερα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υπερασπίζεται ως «αναγκαία»», επισημαίνεται.
«Ένα χρόνο μετά, οφείλουμε να στείλουμε και από τη Χίο, την πρώτη γραμμή εφαρμογής της κυνικής συμφωνίας, ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μετατρέπει την Ευρώπη σε Φρούριο και τα νησιά του Αιγαίου σε τάφρο-χωματερή ανθρώπων», σημειώνεται από τους:
Αλληλέγγυους Χίου, Κοινωνική Κουζίνα,
«Λάθρα;»-Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου,
Σαμ-Σαμ (παιδότοπος για τα παιδιά των προσφύγων) και
Χιακή Συμπολιτεία