Αρχική Πολιτισμός Τέχνες “Επιφανής Πολίτης”, αργεντίνικη κωμωδία στη Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

“Επιφανής Πολίτης”, αργεντίνικη κωμωδία στη Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

215

Με την  αργεντίνικη κωμωδία «Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ», η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις εβδομαδιαίες προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χίου και αυτή την Παρασκευή, 27-10-2017 στις 8.30 μ.μ..
Σε σκηνοθεσία Γκαστόν Ντουπρά, Μαριάνο Κον
Σενάριο: Αντρές Ντουπρά και με
Πρωταγωνιστές τους: Οσκαρ Μαρτίνεζ, Ντάντι Μπριέβα, Αντρέα Φριγκέριο η ταινία (διάρκειας 118 λεπτών) έχει να επιδείξει τις εξής διακρίσεις:
– Vittorio Veneto Film Festival Award Καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Βενετίας 2016
– Βραβείο καλύτερου ηθοποιού Φεστιβάλ Βενετίας 2016
– Βραβείο κοινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016
– Επίσημη υποψηφιότητα Αργεντινής για Ξενόγλωσσο Όσκαρ
– Καλύτερη Λατινοαμερικάνικη ταινία GOYA Awards 2017.

Ο Αργεντίνος συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι, ο οποίος ζει στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια, αγγίζει το αποκορύφωμα της καριέρας του κερδίζοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά περνά τη δική του κρίση, έμπνευσης και …ηλικίας.
Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του περιστρέφονται πάντα γύρω από τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και δεν έχει επισκεφθεί από τότε που ήταν νέος. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν δέχεται την πρόσκληση του δήμαρχου του Σάλας να επισκεφτεί τη γενέτειρά του προκειμένου να του απονεμηθεί μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Μαντοβάνι δεν παρουσίασε ακριβώς την πιο αγαθή πλευρά του Σάλας στις σελίδες των βιβλίων του αλλά όλη την μικροψυχία, την απατεωνιά και τα φτηνά αισθήματα των κατοίκων του, ίσως με κάποια υπερβολή χωρίς όμως εμφανή διάθεση συγχώρεσης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστροφή στην πατρίδα για εκείνον όχι μόνο να μην είναι μια θριαμβευτική επιστροφή αλλά, αντιθέτως, η αφορμή για να συγκρουστεί μια και καλή με όλη την έχθρα και την απογοήτευση που άφησε πίσω του.

Αστείος, καυστικός, υπόγειος αλλά και εξαιρετικά προσιτός , ο «Επιφανής Πολίτης» καταφέρνει τελικά μέσα από τα επεισόδιά του να δημιουργήσει ένα πλήρες και απολαυστικό ψυχογράφημα ικανό να παρασύρει τον θεατή σε ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό ταξίδι.