Αρχική Νέα Τοπικά Οι Χιώτες δικηγόροι γνωμοδοτούν για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για προσφυγικό

Οι Χιώτες δικηγόροι γνωμοδοτούν για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για προσφυγικό

54

“Η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποτελεί προϊόν ερμηνείας. Η ερμηνεία αυτή  όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ωστόσο είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συνεπώς, οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους”, καταλήγει η γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου σχετικά με την από 18 Μαρτίου 2016 συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Η 8μελης Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, συστάθηκε κατόπιν σχετικού εγγράφου του Δημάρχου Χίου (αριθμός πρωτοκόλλου 36342, 24-11-2016) και το ερώτημα που της απευθύνθηκε είναι «αν με βάση αυτή την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες μπορούν να μετακινηθούν από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου προς την υπόλοιπη Ελλάδα».

Να θυμίσουμε ότι το αίτημα προς το Δικηγορικό Σύλλογο γίνεται λίγες μέρες μετά τα σοβαρά γεγονότα κατά των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Σούδας και 3 μέρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο που απορρίπτει την πρόταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία νέου Κέντρου στη θέση του πρώην ΧΑΔΑ Δήμου Χίου.

Στη 16σελιδη αναφορά της επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

«…πουθενά δεν αναφέρεται ο λόγος ή η αιτιολογία του περιορισμού κυκλοφορίας, το μέγιστο χρονικό διάστημα του περιορισμού κυκλοφορίας και τυχόν δικαίωμα προσφυγής κατά του περιορισμού κυκλοφορίας».

«…πουθενά και σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται υποχρέωση του κράτους υποδοχής να ολοκληρώνει τη διαδικασία ασύλου στα σύνορά του.

Άρα και με τη διάταξη αυτή δύναται να παρακαμφθεί η πιθανή υποχρέωση παραμονής στα ελληνικά νησιά – σύνορα των προσφύγων – μεταναστών που αιτούνται άσυλο ακόμη και για τις 28 ημέρες, που προβλέπει ο νόμος. Χαρακτηριστική είναι επίσης η νομοθετική πρόβλεψη του άρθρου 10 του ίδιου νόμου βάσει του οποίου Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μπορούν να ιδρυθούν τόσο σε συνοριακές περιοχές (παρ. 1) όσο και στην ενδοχώρα (παρ. 3). Ανάλογη πρόβλεψη δεν υφίσταται για τις ανοικτές δομές φιλοξενίας και από την παράλειψη αυτή σε συνδυασμό με όλα τα πιο πάνω αναφερόμενα καθίσταται σαφές ότι οι Δομές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σε συνοριακές περιοχές όσο και στην ενδοχώρα».

«Συμπερασματικά, καταλήγει η Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου που παρέδωσε το πρωί της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου τη γνωμοδότησή του στο Δήμαρχο Χίου, τόσο οι συνθήκες κράτησης όσο και πρωτίστως η επιβολή του γεωγραφικού περιορισμού και το εν γένει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής των αιτούντων άσυλο και των παρανόμων μεταναστών που ισχύουν στην περίπτωση των διαμενόντων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προσκρούουν στις ως άνω ρηθείσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία (Σύμβαση) κατισχύει κάθε άλλου απλού νόμου της εσωτερικής έννομης τάξης ως έχουσα αυξημένη τυπική ισχύ σύμφωνα με την κατά τα ανωτέρω συνταγματική διάταξη, αλλά και πάσης άλλης διεθνούς συμφωνίας απλοποιημένης μορφής, όπως και εν προκειμένη χαρακτηρίζεται η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας».