Αρχική Νέα Τοπικά Ολύμποι Χίου: λαϊκή συνέλευση και όχι σε προαναχωρησιακό κέντρο προσφύγων

Ολύμποι Χίου: λαϊκή συνέλευση και όχι σε προαναχωρησιακό κέντρο προσφύγων

127

Η εμπλοκή του στρατιωτικού αεροδρομίου των Ολύμπων ως μια από τις περιοχές που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει για τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου, προκάλεσε την πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης στο χωριό Ολύμποι το βράδυ της Πέμπτης, 11 Μαΐου.
Όπως ήταν αναμενόμενο και οι κάτοικοι των Ολύμπων που παραβρέθηκαν στη συνέλευση στάθηκαν αντίθετοι στη δημιουργία Κέντρου στην περιοχή τους και στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Με την περιοχή να βρίσκεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σκίνου, κοντά στο χωριό, στο Σπήλαιο Ολύμπων, οι Ολυμπούσοι όπως και οι κάτοικοι γειτονικών χωριών ήταν αρνητικοί σε μία τέτοια προοπτική.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του προέδρου του χωριού Μιχάλη Χαλκιά, ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τζιώτης και ο Ανδρέας Βεργίτσης (αντιδήμαρχος Νότιας Χίου).
Διαφοροποίηση Δημάρχου Χίου

Ο Δήμαρχος Χίου τόνισε στην τοποθέτηση όσο και στις παρεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνει, την αναγκαιότητα δημιουργίας προαναχωρησιακού χώρου προσφύγων- μεταναστών, που θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση του νησιού φέρνοντας τα παραδείγματα της Κω και Λέσβου.
Πάντως στη συνάντηση της Διαπαραταξιακής με την αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ Ζ. Τσιριγώτη, φαίνεται ότι ως όνομα ερωτήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος στους Ολύμπους για να ληφθεί μια γενική απάντηση πως τον έχουν υπόψη στο υπουργείο.
Προς τι λοιπόν η σπουδή της Διαπαραταξιακής (που κρατά κλειστές τις συνεδριάσεις της), να βγάλει ανακοίνωση και ενώ είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας astraparis.gr που έλεγε για τις σκέψεις του υπουργείου για το αεροδρόμιο Ολύμπων;

Ενδιαφέρον είχε επίσης η διαφοροποίησή του από τη λεγόμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα σε ότι αφορά το κείμενο 9 σημείων που το περασμένο φθινόπωρο είχαν καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο και είχαν γίνει αποδεκτά και από τη Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο παραμένει στο διηνεκές σε αυτές τις θέσεις αλλά διαμορφώνει θέση ανάλογα με τις εξελίξεις και με δεδομένο ότι αναμένεται η εισήγηση από τη Δημοτική Διαπαραταξιακή επιτροπή για το προσφυγικό.