Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πέντε πυλώνες για το μεταναστευτικό από τον Κ. Μητσοτάκη

Πέντε πυλώνες για το μεταναστευτικό από τον Κ. Μητσοτάκη

165

«Εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχτούμε τα νησιά του ανατολικού αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών προσφύγων και μεταναστών», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητοστάκης μιλώντας σε ημερίδα του κόμματος στη Χίο στα πλαίσια των προσυνεδρίων του κόμματος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Καταθέτοντας πέντε πυλώνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ο αρχηγός της ΝΔ, τόνισε ότι ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Χαρακτήρισε τις προτάσεις της ΝΔ πιο επίκαιρες από ποτέ και πως δυστυχώς υπάρχουν φωνές μέσα στην Κυβερνητική πλειοψηφία που δεν θέλουν εφαρμογή της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα «τη νύφη να την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών».


Με αφορμή και τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων στην Ημερίδα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενώ σε απόλυτο αριθμό, οι ροές είναι σχετικά μειωμένες, ο απόλυτος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά ξεπερνούν το όριο αντοχής των τοπικών κοινωνιών.
Οι 5 πυλώνες για το προσφυγικό- μεταναστευτικό που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι:
1. Επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Μάλιστα αυτό σε σχέση με την ευρωπαϊκή εμπειρία προσδιορίστηκε στις 6 το πολύ εβδομάδες για την εξέταση των αιτημάτων και σε β’ βαθμό.
Να υπάρχει διάκριση μεταξύ «προσφύγων και παράτυπων μεταναστών», οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο · οι οποίοι μέχρι να επιστραφούν να μεταφέρονται σε Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα.
παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, βάση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας.
2. Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Επισήμανε τον έλεγχο που πρέπει να υπάρχει στις ΜΚΟ με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου τους.
3. Φύλαξη και προστασία των συνόρων μας, και των θαλασσίων ορίων της χώρας. «Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.
4. Διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ε.Ε..
5. Αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και νησιών που έχουν υποστεί μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Ειδικά για τη Χίο αναφέρθηκε για την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Χίου, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.


«Εμείς είμαστε αυτοί που υπερασπιστήκαμε το μειωμένο ΦΠΑ και η παράτασή του έστω για ένα χρόνο δεν βρήκε θέση στο κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ και ενώ τα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζονται για συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη.
«Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, αργότερα ή νωρίτερα, οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ την παράταξη που στάθηκε όρθια στα δύσκολα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συναντήσεις στη Χίο
Φθάνοντας το πρωί στη Χίο ο Πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex· εκφράζοντας τη στήριξη του στο έργο τους.
Ενημερώθηκε από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου Χρήστο Φραγκιά και δήλωσε πως «η προσφορά σας αναγνωρίζεται όχι μόνο στα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζοντας παράλληλα πως σε όλες τις επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους υπογραμμίζει πως τα σύνορα την Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και το αντίστροφο.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια είχε συνάντηση με κατοίκους στην πλατεία του Κάστρου της πόλης που του μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την ύπαρξη μέχρι πριν λίγο καιρό καταυλισμού προσφύγων στη γειτονιά τους (στη Σούδα του Kάστρου). Επισκέφθηκε το Δήμαρχο Χίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, ενώ παρακολούθησε τη δοξολογία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ματθαίου Κοφινά Χίου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο υπεύθυνος τομεάρχης του κόμματος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος και αναφέρθηκε στους “μύθους” γύρω από το προσφυγικό.
Τα εύσημα όλων απέσπασαν για τη στάση τους οι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που σε πολλές περιπτώσεις επωμίστηκαν τις ευθύνες του Κράτους, ενώ μίλησαν από τους αυτοδιοικητικούς η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και οι Δήμαρχοι των νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Οινουσσών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr