Αρχική Νέα Τοπικά ΝΑ Ασία: Ολόκληρη η Γη δονείται από το σεισμό της Ινδονησίας

ΝΑ Ασία: Ολόκληρη η Γη δονείται από το σεισμό της Ινδονησίας

12


Η απότομη εμφάνιση ενός υψώματος στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού τα ξημερώματα της Κυριακής απελευθέρωσε ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι η πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα.
Δισεκατομμύρια τόνοι νερού μετακινήθηκαν στο σεισμό, προκαλώντας ένα τσουνάμι που σάρωσε εννέα χώρες.
Οι δονήσεις καταγράφηκαν ακόμα και από τό Λονδίνο, 8.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, δυτικά της Σουμάτρας.
“Ολόκληρος ο πλανήτης δονείται” δήλωσε ο ο Εζνο Μπόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ιταλίας.
Ο Μπόσι ανέφερε επίσης ότι ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ επηρέασε ακόμα και την περιστροφή της Γης, αν και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ολίσθηση
Ο σεισμός εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου η τεκτονική πλάκα του Ινδικού Ωκεανού βυθίζεται κάτω από τη Σουμάτρα, μέρος της ευρασιατικής πλάκας. Όπως εξηγεί ο Μπόσι , η ολίσθηση των πλακών δεν συμβαίνει απότομα, αλλά εξαιρετικά αργά, περίπου με την ταχύτητα που μεγαλώνουν τα ανθρώπινα νύχια.
Τα πετρώματα στις άκρες των τεκτονικών πλακών σκαλώνουν μεταξύ τους, συμπιέζονται και συσσωρεύουν ενέργεια στην πάροδο των αιώνων. Όταν η συσσωρευμένη ενέργεια δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί, οι πλάκες μετακινούνται απότομα προκαλώντας σεισμούς.
“Είναι περίπου σαν να τεντώνεις μια ελαστική ταινία, και όταν ο βράχος δεν μπορεί πια να συγκρατήσει την πίεση, οι βράχοι κατά μήκος του ρήγματος αρχίζουν να κινούνται” αναφέρει ο Μπόσι.
Ο σεισμός της Κυριακής δημιουργήθηκε πιθανότατα 9,2 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. Σύμφωνα με τον Μπόσι, στη διάρκεια της δόνησης δημιουργήθηκε στον πυθμένα ένα ύψωμα με ύψος έως και δέκα μέτρα, και μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Υδάτινα τείχη
Η απότομη μετακίνηση του νερού προκάλεσε μια σειρά από τσουνάμι, κύματα που εξαπλώθηκαν κυκλικά στη θάλασσα με ταχύτητα έως και 800 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Όση ώρα ταξιδεύουν στη θάλασσα, τα τσουνάμι (τα οποία δεν είναι παλλιροϊκά κύματα) είναι δύσκολο να παρατηρηθούν λόγω του μικρού ύψους τους, περίπου ένα μέτρο. Αν βρισκόταν κανείς σε μια βάρκα, θα μπορούσε να μην αντιληφθεί καν το κύμα καθώς περνούσε από κάτω του.
Όταν όμως το τσουνάμι φτάσει σε αβαθή νερά κοντά στις ακτές, μετατρέπεται απότομα σε ένα υδάτινο τείχος με πολλαπλάσιο ύψος. Κύματα δέκα μέτρων σάρωσαν τις ακτές εννέα χωρών και σκότωσαν 20.000 ανθρώπους.
Οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν ίσως λιγότερες αν στον Ινδικό Ωκεανό υπήρχε σύστημα έγκαιρης πριοειδοποίησης, όπως υπάρχει στον Ειρηνικό. Το τσουνάμι χρειάστηκε δύο ώρες για να φτάσει στη Σρι Λάνκα, και ο πληθυσμός θα είχε ίσως το περιθώριο να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Ιστορικά τσουνάμι
Ένα από τα πλέον γνωστά τσουνάμι ήταν αυτό που κατάστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη το 1450 π.Χ., έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας 100 χλμ μακρύτερα.
Τσουνάμι έχουν καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 1960, ένα κύμα που δημιουργήθηκε από μια σειρά σεισμών στη Χιλή, διέσχισε τον Ειρηνικό με ταχύτητα 750 χλμ ανά ώρα και έπληξε την Ιαπωνία, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους.
Δύο μήνες αργότερα σεισμοί στην ίδια περιοχή προκάλεσα τεράστια κύματα που σάρωσαν το Μπαλί στην Ινδονησία και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους.
Τον Ιούλιο του 1998, δύο σεισμοί των 7 Ρίχτερ δημιούργησαν κύματα δέκα μέτρων που ισοπέδωσαν τις βόρειες ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας, καταστρέφοντας επτά χωρία και σκοτώνοντας 2.100 άτομα.
Σήμερα, ένα κέντρο μελέτης και προειδοποίησης για τα τσουνάμι που λειτουργεί στη Χαβάη πιστεεύεται ότι θα μπορούσε να προειδοποιήσει έγκαιρα τους πληθυσμούς για παρόμοια φαινόμενα στην περιοχή του Ειρηνικού.
Ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο μεγαλύτερος από το 1964, όταν μια δόνηση 9,2 Ρίχτερ ταρακούνησε βίαια την Αλάσκα.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press