Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Εκδοση Ι. Μητρόπολης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών: Το Αγιονήσι του Αιγαίου

Εκδοση Ι. Μητρόπολης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών: Το Αγιονήσι του Αιγαίου

70


ΧΙΟΣ: Το Αγιονήσι του Αιγαίου“, είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών.
Με πλούσια ιστορικά στοιχεία για τη Χίο το βιβλίο περιέχει στοιχεία για την ιστορία της τοπικής εκκλησίας, παρουσίαση των ιερών Ναών και Μονών του νησιού αλλά και ένα εκτενέστατο αφιέρωμα για το “χρυσό Ιωβηλαίο” του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου.
Την επιμέλεια των κειμένων και των μεταφράσεων έχει κάνει το Αθηναϊκό Κέντρο Τύπου & Ενημέρωσης και τη φιλολογική επιμέλεια ο κ. Αριστομένης Ματσάγγας.
Θα έλεγε κανείς ότι η Μητρόπολη με την πολυτελή έκδοσή της που συνοδεύεται και από ένα DVD από τη Χίο προσπαθεί να δώσει τη δική της απάντηση για τον θρησκευτικό τουρισμό.
Το στήσιμο όμως του υλικού αδικεί τον πλούτο των πληροφοριών, ενώ δεν έχει προβλεφθεί να υπάρξουν περιεχόμενα, για καλύτερη πλοήγηση μέσα στο βιβλίο. Ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει μια εκτενής περίληψη και στα αγγλικά. Αντίθετα κάπως αταίριαστες είναι μερικές διαφημίσεις που υπάρχουν στο βιβλίο. Θα μπορούσαν ίσως να έμπαιναν και οι εταιρείες αυτές στους χορηγούς της συγκεκριμένης έκδοσης, από την ώρα που δεν μπορεί να καταταχθεί η έκδοση στους τουριστικούς οδηγούς.
Ίσως αυτή να ήταν μία πρόκληση και για τη Μητρόπολη. Η επόμενη έκδοση με όλα αυτά τα στοιχεία για τις εκκλησιές και τα Μοναστήρια μας που θα έχουν την επιμέλεια της Μητρόπολης να αποτελέσουν υλικό για την έκδοση ενός θρησκευτικού τουριστικού οδηγού. Με λιγότερα θρησκευτικά κείμενα, με σύγχρονη μορφή και σελιδοποίηση.
Χωρίς άλλο όμως πρόκειται για ένα βιβλίο που ομολογουμένως απουσίαζε από την τοπικής βιβλιογραφία.