Αρχική Απόψεις Aρθρα Επιστολή ανωνύμου μέσω Επιτροπής Αγώνα για το Κάστρο με αποδέκτη το δ.σ....

Επιστολή ανωνύμου μέσω Επιτροπής Αγώνα για το Κάστρο με αποδέκτη το δ.σ. Χίου Μιχάλη Φυτούση

9


Παραμονή Χριστουγέννων είχε δοθεί στον τύπο μια επιστολή στα ΜΜΕ του δημοτικού συμβούλου Δ. Χίου και διευθύνοντα συμβούλου στη ΔΕΥΑΧ κ. Μιχάλη Φυτούση προς τους “ιππότες του Κάστρου” που θα μπορούσε να ήταν καλή ως χρονογράφημα όχι όμως και ως σχόλιο αιρετού που έχει δώσει όρκο να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα.
Το chiosnews.com δεν την είχε δημοσιεύεσει.
Σήμερα δίνεται η απάντηση της Επιτροπής κομμάτων, φορέων και πολιτών για τη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Φρουρίου της Χίου, μέσα από μια υποτιθέμενη επιστολή ενός Χιώτη που όμως θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ετσι την αντιγραφή και τη διανομή στα ΜΜΕ την ανέλαβε η Επιτροπή.
Και με αυτής το ύφος δεν συμφωνούμε.
Παρόλα αυτά τη δημοσιεύουμε και υποσχόμαστε ότι άμεσα θα δημοσιεύουμε και αυτή του κ. Φυτούση ώστε οι αναγνώστες μας να μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πράγμα μιλάνε και γιατί με αυτό το ύφος.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΊΑΣ:
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ
Tο γράμμα που ακολουθεί δεν έχει σκοπό να  κουράσει τους αναγνώστες αλλά επιχειρήθηκε   για να καταδείξει  στον  Προέδρο της ΔΕΥΑΧ  κ. Μιχάλη Φυτούση ότι το ύφος και το ήθος των επιστολών του ξενίζουν αλλά και ερεθίζουν . Ο Δημοτικός Σύμβουλος Mιχάλης Φυτούσης επειδή έχει καλή πένα μπορεί  μεν να εκφράζει ευθέως και ντόμπρα τις θέσεις του με αφόρητο λαϊκισμό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η γραφή του αντιστρέφεται εύκολα γιατί “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για το σχοινί”.  Άλλωστε οι πάντες γνωρίζουν  ότι μας “ποτίζει”  αλατόνερο στο δίκτυο της ΔΕΥΑΧ,  κι αυτό θα έπρεπε να τον κάνει περισσότερο  σεμνό, όταν υπερασπίζεται άλλα,  βάρβαρα έργα όπως ο δρόμος στο Φώκι και ο απίθανης σύλληψης δρόμος του Κάστρου.   
Με τα ίδια  λόγια της  επιστολής του κ. Μ. Φυτούση, όπως  δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο της 24-12-2004,  κάποιος συμπολίτης μας, με συμπάθεια και εκτίμηση στο  πρόσωπό του, του τα “σούρνει”,   γιατί απέτυχε στο δύσκολο έργο που ανέλαβε δεν είναι δα και ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Φορτωμένος με  τίτλους και οφίκια (μάλιστα καλοπληρωμένα) χαίρεται (!)  το μεσαίωνα της άγνοιας του. Κι  αυτά στην πολιτική κρίνονται.
Λέει λοιπόν η επιστολή του συμπολίτη:
______________________________________________________.


“Eδώ και καιρό με ξύνει η μύτη μου, να απαντήσω στους “μαθητευόμενους μάγους” της ΔΕΥΑΧ  που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των νερών μας, κι εργολαβικά, με  άψογο μπλα-μπλα, έχουν στρωθεί  να κάμουν το μαύρο άσπρο. Αλλά, επειδή καταλαβαίνω ότι αυτός που με σκουντάει να το κάνω,  σίγουρα δεν είναι ο Θεός, όλο το απέφευγα μέχρι τώρα.
Βοήθησαν και  οι σοσιαλιστάδες του δημοτικού συνδυασμού     που δε με αφήνουν σε ησυχία, κάθε λίγο και λιγάκι, ξεφυτρώνουν με νέες “μεγαλόπνοες”  λύσεις που στο τέλος αποτυγχάνουν, ίσως γιατί θεωρούν τη ΔΕΥΑΧ, ένα μεγάλο  “μηχανουργείο”  όπου  βολοδέρνουν σαν κακοί μαστόροι, και μάλιστα, θέλουν τους πολίτες αδιάφορους θεατές στην εξέδρα. Δε γίνεται όμως


Χθες, με το (καβαλημένο παραδέξου το ) γράμμα σου  για το Κάστρο κυρ Μιχάλη, το ποτήρι  ξεχείλισε. Επειδή στο δίκτυο της ΔΕΥΑΧ διοχετεύεται αλμυρό, υδραργυρούχο ή ακατάλληλο νερό για κάθε χρήση, κι επειδή, πάρα πολλοί δυστυχισμένοι συμπολίτες μας το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά με βλάβες στην υγεία τους,  βρήκα το χρόνο η αφεντομουτσουνάρα μου παραμονιάτικα,  να σου γράψω,  αφού μέχρι τώρα σου έχω στείλει αρκετές  “ευχές” επειδή φροντίζετε  (με το αζημίωτο) να με ποτίζετε βρομόνερα και να ξοδεύετε ασταμάτητα φράγκα, κάνοντας  έργα αυθαίρετα, άχρηστα και άστοχα.   Πήρα λοιπόν την απόφαση, να στα σούρω για  να εκτονωθώ με τα ίδια λόγια που νόμισες ότι τα σούρεις εσύ για το Κάστρο και το Φώκι. Συγχώρα με,   γιατί πρέπει και να… μεταλάβω αύριο.
Mπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα, που όλοι γνωρίζουμε,  και δε θα τα επαναλάβω, μη σε κουράσω.
 Θα ασχοληθώ μόνο με τα εξής:
A) Nα υπογραμμίσω την ανικανότητα σας  γιατί μας υποσχεθήκατε ότι σε ένα εξάμηνο (βρε θράσος)  θα είχατε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης. Κι εσείς, όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα (καλύτερα να πω ότι κάνατε μια τρύπα στο νερό επαναφέροντας τον υδράργυρο), αλλά, επιδεινώσατε την κατάσταση γιατί κατασπαταλήσατε πόρους που δεν  θα ξαναβρεθούν.
B) Να σου υπενθυμίσω ότι τα φούμαρα έχουν κοντά ποδάρια κι  ότι η λιμνοδεξαμενή του Αγ. Αρτεμίου χάνει νερά επειδή  είναι ένα  αυθαίρετο έργο , γιατί το λεγόμενο “φράγμα” του Κακού Ποταμού δε χωράει ούτε 130 ούτε 100 αλλά μόλις 25 χιλιάδες  κυβικών μέτρων νερού. Να σου θυμίσω ακόμα ότι κι αυτό είναι  αυθαίρετο κι ο Θεός να βάλει το χεράκι του. Όσο για  τα ταχυδιυλιστήρια που κατασκευάζετε  είναι στον αέρα, χαρακτηριστικά  έργα ερασιτεχνών που τα βλέπει ο καθ’ ένας και γελά. Τεχνικός πολιτισμός είν’ αυτός ή τεχνική καφρίλα; 
Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικές δηλώσεις σας ως  “μαθητευόμενων μάγων”. Είπατε προεκλογικά ότι   “Δεσμευόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης” ενώ  πρόσφατα ότι , “το νερό του δικτύου είναι πόσιμο”!!!!
Τι το θέλατε το “δεσμευόμαστε” αφού  δεν ξέρατε τι σημαίνει ΔΕΥΑΧ  κι αφ’ ετέρου, αφού νοιώθετε ότι  δεν έχετε  “κότσια” να  αντιμετωπίσετε ένα τόσο σοβαρό για την υγεία των πολιτών θέμα . Ήταν καλύτερα να μας λέγατε “άμα μας κάτσει θα τα φτιάξουμε”  αντί “δεσμευόμαστε”. Τώρα οι χιώτες γελάνε με τα καμώματά σας.
Βέβαια επειδή αν δεν κάνω λάθος υπηρέτησες επί χρόνια το κουρμπέτι του κομματικού συνδικαλισμού, ξέρεις  τι εξυπηρετεί το σκοπό σου  και κάνει  εφέ, στο αφτί των ιθαγενών. Μπορεί να   χλευάζεις την ελληνική γλώσσα θα σου έλεγα όμως ότι  ενεργείτε  ως δημαγωγοί, σε αντιδιαστολή με τους   λαοπρόβλητους  που φαίνεται  σας αρέσει να σας λένε. Όσο για τις “τεχνικές σας γνώσεις και την ικανότητα λύσης προβλημάτων”,  που νομίζετε ότι έχετε, στου κασίδη το κεφάλι … κουρεύετε.
Tουλάχιστον  δεν δείξατε την ευαισθησία μετά από τις πρώτες αποτυχίες και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πήγαν στο βρόντο να βάλετε μυαλό και να κοιτάξετε το θέμα ήρεμα και με στοιχιώδη σοβαρότητα.   Αν νομίσατε ότι οι “δουλοπάρικοι” θα τρομάξουμε  στη λογική του “σερίφη” που διατάζει και κάνει ότι θέλει,  είστε γελασμένοι και μακριά νυχτωμένοι.
 Άσε που πρόσφατα, ομολογήσατε ότι καταφέρατε να μολύνετε και πάλι τα νερά με υδράργυρο και ετοιμάζεστε να τα ξαναμολύνετε με σκουπιδόνερα και λύματα αντλώντας νερό από εν δυνάμει ακατάλληλα πηγάδια. Άραγε οι πολιτισμένες κοινωνίες  που σχεδιάζουν μελετούν και κάνουν έργα σοβαρά κι όχι “κτίσματα στην άμμο” είναι βλάκες;
Μη χύνετε το δάκρυ κορόμηλο, επειδή δήθεν θα μείνουμε χωρίς νερό τη στιγμή που δεν τολμήσατε να κάνετε μία ντόμπρα εξήγηση στους δημότες για οικονομία  και να περιορισθεί, τουλάχιστον, η σπατάλη νερού με την αλόγιστη καλλιέργεια πατάτας, παράλληλα με την αξιοποίηση άλλων υδατικών πόρων που υπάρχουν. Δεν μας έχετε εξηγήσει  που πήγαν τα χρήματα που προεκλογικά έστειλε η κ. Σκέμπερη; Πού ξοδεύτηκαν; (επ’ ευκαιρία να ευχηθούμε καλά Xριστούγεννα στους προμηθευτές και τους … παρατρεχάμενους της φτωχής ΔΕΥΑΧ ). 
Θα σας γράψει το “βιβλίο Γκίνες” για την ανευθυνότητά σας. Η Ευρωπαίκή Ένωση θα σας κεραυνοβολήσει όταν καταγγελθεί ότι προσπαθείτε  να αντλήσετε νερό από πηγάδια μέσα στην κοίτη του ποταμού  Παρθένη ο οποίος,  για τη μαύρη μας τύχη, μεταφέρει λύματα, σκουπιδόνερα  και κοπριές από σταύλο. Στην ΕΕ οι  λογικές “τουπαμάρος”, που  σας ήταν προσφιλείς στη δεκαετία του ’80  δεν περνάνε. Σήμερα έχετε περιοριστεί σε ρόλο “χατζιαβάτη” που άλλοτε φοβερίζει κι άλλοτε τρώει καρπαζιές από τις Υπηρεσίες.
Aνακεφαλαιώνω στα γρήγορα μήπως  καταλάβεις Μιχάλη πού πάμε:
Λάβε υπ’ όψη ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΧ δεν είναι ρεμπέτ ασκέρι. Έχετε  υποχρέωση  να ρωτάτε  πριν κάνετε κουτουράδες. Να μελετάτε στα σοβαρά και να σέβεστε τις Υπηρεσίες. Να  είστε ενήμεροι για το τι λένε οι νόμοι αντί να αντιγράφετε  πότε  τον Tσαουσέσκου και πότε τους θεατρικούς συγγραφείς όπως με τα  γράμματα  για το  Φώκι και το Κάστρο ).
Ο  υπουργός Aιγαίου ως  άσχετος για τα πράγματα της Χίου,  μπορεί να επικροτεί αυτά που κάνετε,  αν θέλει να εκτίθεται,  αλλά ο Νομάρχης, που γνωρίζει,  σας έχει “αδειάσει” εδώ και καιρό. Βέβαια η συντριπτική  πλειοψηφία των πολιτών, υπομένει και περιμένει να απαλλαγεί από τις πρακτικές σας. Είναι φοβερό σε εποχή κρίσης να σπαταλάτε τους προϋπολογισμούς με λανθασμένα και επικίνδυνα έργα, από έμμισθες θέσεις κι όταν σας γίνεται κριτική να το παίζετε “μάγκες”. Το δράμα για την πόλη μας είναι ότι σαν κι εσένα υπάρχουν όχι μια χούφτα αλλά πολλοί που σε περίοδο κρίσης και ανεργίας έχουν ένα καλό μισθό και τη δόξα του λαϊκού ήρωα που καμαρώνει (!) επειδή  δεν ξέρει ελληνικά, και αρνείται (!)  να καταλάβει  τι είναι ιστορικό μνημείο. Μεσαίωνα τον είπαν κάποιοι και κακή τύχη για την πόλη. Μήπως έχουν δίκιο;
Και στις  ζαβολιές  είστε πρώτοι τόσο που  στην Περιφέρεια Β’ Αιγαίου έχει φοβηθεί το μάτι τους. Πότε λέτε και πότε ξελέτε και δεν έχετε πρόβλημα να στρίψετε “αλα γαλλικά” αρκεί να ανακατεύεστε με… έργα. Τρέχετε, τρέχετε αλλά πουθενά  δε φτάνετε.  Αφαλατώσεις, διυλίσεις, φράγματα, πηγές, πηγάδια Παρθένη, χρησιμοποίηση του σκουριασμένου σωλήνα Ναγού, ένας ατελείωτος αχταρμάς, μια τρικυμία στο κρανίο,  για να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα του νερού. Μα,  αν νομίζετε ότι με τα λόγια γίνονται τα υδραυλικά έργα,   τότε,  να φτιάξετε  ένα πολυτεχνείο στο σπίτι  σας και να μοιράζετε πτυχία σε απόφοιτους  δημοτικού  σχολείου. Ευτυχώς ο Θεός μας αγαπά κι οι καλαμαράδες των Αθηνών (που σε ερεθίζουν)  μπορεί να μη   ξέρουν τη Xίο αλλά επειδή  έλιωσαν πανταλόνια στο διάβασμα,  βάζουν φρένο στην ανευθυνότητα των έργων που  προγραμματίζετε, τιμώντας την αποστολή τους.
Δε μπορώ παρά να σε συγχαρώ για τα γράμματά  σου  στις εφημερίδες. Είναι κατάλληλα ως κείμενα για “θεατρική επιθεώρηση”  κι ίσως πρέπει να αποταθείς στο ΔΗΠΕΘΕ,  για άλλη μία έμμισθη θέση . Αν επιτρέπεις να σου θυμίσω ότι,  καλαμοκαβαλάριδες υπήρχαν  και στην αρχαιότητα κι επειδή όπως λες δεν τα καταφέρνεις στα ελληνικά,  δώσε να σου εξηγήσουν τι σημαίνει “αρχή άνδρα δείκνυσι”. Ίσως αντιληφθείς ότι ήδη έχεις αναπτύξει ταχύτητα πάνω σε καλάμι και πρέπει για το καλό σου να αφιππεύσεις. Μη ξεχνάς ότι αν εκλεγήκατε  το οφείλετε στο κόμμα κι εσείς, κάνετε ότι μπορείτε  για να το βλάψετε με την ανικανότητά και την αλλαζονική στάση σας. Ξαφνικά με την επιφοίτηση της λαϊκής ψήφου  γίνατε θεατρικοί συγγραφείς, ιστορικοί,  πολεοδόμοι,  συγκοινωνιολόγοι,  μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, υδρογεωλόγοι ,  υδραυλικοί μηχανικοί κι όλοι μαζί,   καταφέρατε μία τρύπα στο νερό. Ίσως δε φταίτε που  κάποιοι πριν από εσάς,  φρόντισαν “να χαμηλώσουν απελπιστικά αυτές οι έρημες οι καρέκλες ώστε να κάτσουνε οι κώλοι σας “, καθώς έλεγε κι  η συγχωρεμένη η γιαγιά του Mπάμπη, (καλορίζικη κι η θέση του… δικού σου ).  Αλλά μια στιγμή  κάποιος επιτέλους πρέπει να σας μιλήσει για σεμνότητα, νηφαλιότητα, σχεδιασμό, αμετροέπεια, λαίκισμό, και άλλες για σένα… άγνωστες λέξεις. Αν ονειρεύεσαι ότι κάποιος θα πάρει τη χαντζάρα για να καθαρίσει τα  “σκρέπια” όπως χαρακτηρίζεις αυτούς που μάχονται να σώσουν το Κάστρο ξύπνα. Το τραίνο της εξουσίας που καβαλήσατε έχει σκουριασμένους τροχούς  γι αυτό δεν μαρσάρει.
 Φοβάμαι ότι στο τέλος της θητείας σας αφού ολοκληρώσετε  το χιλιοζήμι, στα νερά και  στα ταμεία,  θα τραβήξει ο κόσμος το “στελιάρι”  γιατί είναι σίγουρη η συνταγή και  δοκιμασμένη . Όποιος  παίζει με την υγεία  του κόσμου κάποια στιγμή ακόμα και το βρωμόνερο παίρνει τον ανήφορο.
Καλά θα κάνετε να γράψετε  “ζήτω το άρπα κόλλα σύντροφοι ” στην αίθουσα του Δ.Σ  της ΔΕΥΑΧ.  Δεν είναι ντροπή. Αυτά ξέρετε αυτά κάνετε.
Σε ρωτώ: Aν ζούσανε αυτοί που φρόντισαν για τα νερά του Κάμπου με καταπληκτικά υδραυλικά έργα αιώνες πριν  και βλέπανε τι κάνετε εσείς σήμερα,   θα αυτοκτονούσαν ή όχι;
Νομίζω όχι. Aπλά θα βάζανε την παλάμη τους στο μέτωπό σας  για έλεγχο θερμοκρασίας…ή θα ευγνωμονούσαν το Δρομοκαϊτη για τη δωρεά του.
Tέλειωσα, καλή φώτιση Μιχάλη. Σοβαρότητα στο τιμόνι της ΔΕΥΑΧ  λιγότερη αλαζονία και μια δόση   ψυχραιμίας είναι ευχές που βγαίνουν απ’ την καρδιά μου.  Είναι εύκολο να μιλάει κανείς για τους άλλους αλλά αλίμονο αν η γραφή αντιστραφεί. 
Καλή χρονιά και ελπίζω ο  Θεός να μας λυπηθεί με τα νερά που μας ποτίζετε.


Ένας Χιώτης
και για την αντιγραφή
 
Γεωργίτσης Γ.
Μακριδάκης Γ.
Μαστοράκης Γ.
Ξηνταριανός Δ..
Μυλωνάδης Δ.
Παϊδας Κ.