Αρχική Νέα Τοπικά Αστυνομική Διεύθυνση Χίου: γιατί μας “τάραξε” στις κλήσεις!

Αστυνομική Διεύθυνση Χίου: γιατί μας “τάραξε” στις κλήσεις!

5Κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος είναι οι ανθρώπινες ζωές“, σε αυτά τα λόγια επικεντρώνεται η συνέντευξη τύπου του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Ηλία Αρβυθά και του Διοικητή της Τροχαίας κ. Κυριάκου Αφενδούλη που αφορούσε κύρια τα ζητήματα της τροχαίας και της αστυνόμευσης.
Με προσωπικό μόλις 8 άτομα η Τροχαία της Χίου πέτυχε φέτος να είναι πρώτη πανελλαδικά στη μείωση των ατυχημάτων και πέρυσι μεταξύ των τριών πρώτων στην Ελλάδα.
Από τα 19 θανατηφόρα δυστυχήματα που είχαμε στους δρόμους της Χίου το 1996, το 2001 έπεσαν στα 10 και από το 2001 που ξεκίνησε η εφαρμογή του πανελλαδικού σχεδίου είχαμε τη μείωση το 2002 σε 6 θανατηφόρα και από  4 το 2003 και το 2004.
Παράλληλα όμως αυτή την περίοδο που το ισχνό πορτοφόλι του εργαζόμενου οικογενειάρχη επιβαρύνεται και από δεκάδες άλλα έξοδα ήρθαν να προστεθούν και από τις κλήσεις της τροχαίας, που το μήνα Δεκέμβριο έφθασαν στις 536 (!) κύρια για παράνομη στάθμευση και κατάληψη πεζοδρομιών. Το εξωφρενικό είναι ότι τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν κοπεί 50- 80 κλήσεις! Τώρα για ποιο λόγο πρέπει να αποδεχτούμε αυτό το “σαφάρι της μαυρομύτας” με δεκαπλασιασμό των κλήσεων όταν κατά γενική ομολογία (όπως τόνισε και ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Αφενδούλης) τα δύο τελευταία χρόνια, με τα μέτρα που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή Χίου έχουν καλυτερεύσει οι κυκλοφοριακές συνθήκες μέσα στην πόλη, δεν έγινε γνωστό.
Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο ακόμα και στην ευθεία ερώτηση αν οφείλονται στην πίεση που ασκούν συγκεκριμένα δημοσιεύματα από μερίδα του τύπου. Όπως επίσης δεν απαντήθηκε και το γεγονός γιατί κύρια οι έλεγχοι γίνονται επί των οδών Ροδοκανάκη, Καλαμπόκα και Απλωταριά όταν δρόμοι που οδηγούν σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (π.χ. οδός Αλατίου) ή σε οδούς που είναι είσοδοι στο Κέντρο της πόλης (π.χ. η Κωνσταντίνου Μονομάχου) οι ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν ανενόχλητα και στις δύο πλευρές του δρόμου ή στα πεζοδρόμια.


Ζητάμε εγγράφως προσωπικό
Σε χαμηλούς τόνους μίλησε ο Αστυνομικός Διευθυντής και στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Ζητήθηκε η ενίσχυση με συνοριοφύλακες, ενώ τα όποια προβλήματα γνωστοποιούνται υπηρεσιακώς στη φυσική ηγεσία και πέραν τούδε ουδέν.
Παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το οργανόγραμμα είναι του 1974, επικυρωμένο το ’91 η σημερινή δύναμη είναι μικρότερη κατά 10 άντρες σε σχέση με αυτή του 1994.
Για το θέμα του κυκλοφοριακού ο κ. Αρβυθάς ζήτησε και από τους άλλους φορείς όπως το Δήμο να βοηθήσουν τοποθετώντας για παράδειγμα κιγκλιδώματα στους κεντρικούς δρόμους ή να γίνουν γίνονται μαθήματα οδικής συμπεριφοράς στους μαθητές.
Σε επόμενη συνέντευξη τύπου μας παρέπεμψε για το θέμα των ναρκωτικών, παρόλο που αποτελεί το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα για τη νεολαία στις μέρες μας, αποδεικνύοντας ότι η συνέντευξη δόθηκε δυστυχώς για το κυκλοφοριακό.
Ο κ. Αρβυθάς δήλωσε εξάλλου πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαφημιστικές πινακίδες των λεωφορείων που επιτρέπονται ακόμα και αυτές που καλύπτουν παράθυρα, ενώ για το νέο κτήριο που θα στεγαστεί η αστυνομία δήλωσε πως η νομοθεσία επιτρέπει το μονομερές σπάσιμο του συμβολαίου εφόσον το υπάρχων κτήριο δεν καλύπτει τις ανάγκες,


Θοδωρής Πυλιώτης- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ