Αρχική Απόψεις Aρθρα Επιστολή για το Νοσοκομείο: ήρωες οι νοσηλευτές!

Επιστολή για το Νοσοκομείο: ήρωες οι νοσηλευτές!

12Η ακόλουθη επιστολή του δασκάλου κ. Σαράντου Πιτσιλαδή που για οικογενειακούς λόγους έτυχε να έχει ιδίαν εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο δίνει την ξεκάθαρη εικόνα σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό.
Βέβαια τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει όμως κάποια στιγμή να επιλυθούν.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζόμενων στο Σκυλίτσειο επισήμανε τον περασμένο Ιούνιο ότι “η λειτουργία νέων τμημάτων χωρίς την κατάλληλη έμψυχη υποδομή είναι επισφαλής για τη σωματική ακεραιότητα του αρρώστου” και τονίζοντας ότι ένα χρόνο πριν δηλαδή τον Ιούνιο του 2003, η τότε Διοίκηση του νοσοκομείου έκανε λόγο για 54 προσλήψεις που όμως δεν της είδαν στο ΣΕΣΝΟΧ. (Βλέπε σχετικό link).
Στη συνέχεια μεταφέρουμε την επιστολή που υπογράφεται από το δάσκαλο κ. Σαράντο Πιτσιλαδή

“Αγαπητή εφημερίδα.
Ένα από τα σημεία που χαρακτήριζαν το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν ο μεγάλος σταυρός με τον Εσταυρωμένο που συναντούσες, όταν έμπαινες στην είσοδο της Παθολογικής Κλινικής. Σ’ έκανε να νιώσεις όπως σου δίνουν μια γροθιά στο στομάχι, καθώς αντιλαμβανόσουν τη δύσκολη θέση των ανθρώπων που περιθάλπονταν εκεί.
Σήμερα στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένας μικρός πίνακας ανακοινώσεων. Πάνω του κρέμεται καρφιτσωμένη μια λιγόλογη ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων. Ελάχιστοι την προσέχουν. Οι περισσότεροι την προσπερνούν έχοντας βυθίσει τη σκέψη τους μέσα στα προβλήματα που τους βασανίζουν.
Έτσι είναι άγνωστο στους πολλούς αυτό που φωνάζει το άψυχο χαρτί, μέσα σε λίγες αράδες. (Στο χώρο αυτό οι νοσηλευτές σταυρώνονται καθημερινά, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς τους). Έχουν δώσει εξάλλου τον όρκο τους γι’ αυτό.
Σ’ ένα χώρο που το νοσηλευτικό προσωπικό έπρεπε να πλεονάζει, ώστε να βρίσκεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας πάνω από το κεφάλι κάθε αρρώστου, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Λείπουν 45 νοσηλευτές. Δηλαδή το 13 αυτών που χρειάζονται, για να έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα οι κάτοικοι αυτού του τόπου, που προσφεύγουν σ’ αυτό και αγωνιούν για να ξαναβρούν τη χαμένη την υγεία τους.
Κι αν είναι σκάνδαλο πως κάποιο νοσοκομείο καλύφθηκε εξωτερικά με πλάκες αμιάντου ή ότι δεν εγγράφονταν οι εξαγωγές των ασθενών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, όπως με στεντόρεια φωνή και ύφος θυμωμένο διακήρυττε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, είναι έγκλημα αυτό που γίνεται στο Νοσοκομείο της Χίου.
Λείπουν 45 νοσηλευτές. Στην Παθολογική Κλινική όπου έζησα όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων, δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια ικανοποιούσαν τις ανάγκες 35 ασθενών. Υπερέβαλλαν τις αντοχές τους, τον εαυτό τους, έδιναν την ψυχή τους. Όμως έως πότε; Πότε θα γίνει το λάθος και ποιος θα το πληρώσει;
Όλοι λοιπόν αυτοί οι επώνυμοι που πέρασαν από το νοσοκομείο μαζί με κάμερες και δημοσιογράφους για να μοιράσουν ευχές, όλοι αυτοί που είχαν ζωγραφισμένο ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης στα πρόσωπά τους , πως έτσι έπραξαν το καθήκον τους, αλλά και όλοι οι φορείς του τόπου, αυτοί που ύψωσαν κάποτε φωνές διαμαρτυρίας για τον ερχομό ενός παιδιάτρου, πρέπει να ξεσηκωθούν πάλι και να απαιτήσουν τον άμεσο διοριςμό 45 νοσηλευτών στο νοσοκομείο.
Στο Νοσοκομείο Χίου παίζεται ένα δράμα με πρωταγωνιστές τους νοσηλευτές και τους ασθενείς τους. Τους δικούς μας ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσει τώρα, εάν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι..
Με εκτίμηση
Σαράντος Πιτσιλαδής”