Αρχική Νέα Τοπικά Παρεμβάσεις Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Παρεμβάσεις Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

10Σε δύο θέματα που απασχόλησαν έντονα τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη παρενέβη ο συμπατριώτης μας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Λινός.
Στην πρώτη περίπτωση ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού θανάτου 15χρονου μαθητή- εργάτη που καταπλακώθηκε από κλαρκ το οποίο είχε αναγκαστεί να οδηγεί χωρίς άδεια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Λινός ζήτησε ενημέρωση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου κ. Παν. Αγγελή για την πορεία των ερευνών. Επισήμανε εξάλλου σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι απαιτείται προσοχή στη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες (υπεύθυνων της εταιρείας αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας) και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Λινός ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών Πατρών κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο να του αποστείλει την επίμαχη εγκύκλιό που αφορά τις κατασχέσεις αυτοκινήτων, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με την εγκύκλιο όταν οι οδηγοί συλλαμβάνονται να τρέχουν με ταχύτητα άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα ή να οδηγούν μεθυσμένοι (ένδειξη αλκοτέστ άνω του 1,1%) τότε η αστυνομία θα προχωρά στην κατάσχεση του αυτοκινήτου.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η ένσταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ότι το μέτρο ουσιαστικά χώρισε στα δύο την Ελλάδα ως προς την εφαρμογή του νόμου. Έτσι, ο κ. Λινός, αφού μελετήσει την εγκύκλιο θα κρίνει αν είναι υπερβολικά αυστηρή, οπότε θα ανακληθεί, ή αν πρέπει να αποσταλεί ανάλογου περιεχομένου εγκύκλιος από την εισαγγελία ΑΠ στις κατά τόπους εισαγγελίες όλης της χώρας, στο πλαίσιο της ισονομίας.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο κατασχέσεις οχημάτων στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο εφαρμογής της εισαγγελικής παραγγελίας.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ