Αρχική Νέα Τοπικά Εξερεύνηση Μ. Ξύδα για εφαρμογή του INTERREG IIIΑ

Εξερεύνηση Μ. Ξύδα για εφαρμογή του INTERREG IIIΑ

7 Με πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν το γραφείο τουριστικής προβολής και την προετοιμασία του εδάφους για τις προτάσεις στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας- Τουρκίας INTERREG IIIA, θα είναι γεμάτος ο φάκελος της αρχιτεκτόνισσας κας Μαρίας Ξύδα που ως απεσταλμένη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουρκία.
Το πρόγραμμα αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την παραλιακή ζώνη της Τουρκίας και φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει κοινές προτάσεις.
Οι μεγάλες δυσκολίες που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα είναι στο να μπορέσει η τουρκική πλευρά να καλύψει τα κενά που έχει σε ότι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν και παράλληλα να ωριμάσει τις προτάσεις- μελέτες.
Όπως μας είπε η κα Ξύδα η πρώτη μεγάλη δυσκολία είναι το γεγονός ότι οι όροι του προγράμματος δεν βρίσκονται ακόμα σε κάποια ιστοσελίδα υπουργείου στο internet. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τις αναζητήσουν κατευθείαν στην “πηγή” για να γνωρίσουν το πρόγραμμα.
 “Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η υγεία είναι τομείς όπου μπορεί  να υπάρξει συνεργασία και να χρηματοδοτηθούν προτάσεις”, μας είπε η κα Ξύδα που είχε ήδη επαφές πάνω σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό με τούρκους συναδέλφους της.
Σε ότι αφορά την εξεύρεση γραφείου στη Σμύρνη, αυτή είναι εύκολη υπόθεση από την ώρα που θα υπάρξει η πολιτική βούληση. Τα ενοίκια είναι σε τιμές προσιτές (300- 700 ΕΥΡΩ) ενώ βρέθηκαν γραφεία και κοντά στο Ελληνικό Προξενείο. Η ενημέρωση που αναμένεται να γίνει προς το Νομάρχη θα έχει να κάνει με τα θέματα που μπαίνουν κύρια από την ελληνική διπλωματία και τους προβληματισμούς για το πως θα ωριμάσει καλύτερα αυτή η προσπάθεια.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: από την έκθεση φωτογραφίας της κας Μ. Ξύδα στο Επιμελητήριο Σμύρνης.