Αρχική Απόψεις Aρθρα Αρθρο Γιάννη Γαϊσίδη: Συνεδριακό Κέντρο “Γιώργος Καλουτάς”: Ένας μεγάλος αναπτυξιακός δρόμος...

Αρθρο Γιάννη Γαϊσίδη: Συνεδριακό Κέντρο “Γιώργος Καλουτάς”: Ένας μεγάλος αναπτυξιακός δρόμος κλείνει οριστικά

50Το Κέντρο Πολιτισμού και Ειδικού Τουρισμού “Γιώργος Καλουτάς” σε λίγο θα αποτελεί μία ακόμη ανάμνηση. Και για όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του έχοντας ως όραμα τη δημιουργία ενός μοναδικού για το Αιγαίο Κέντρου, που θα προήγαγε τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματική Δράση, θα μείνει η πικρή γεύση μιας ατελέσφορης προσπάθειας, την οποία δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν αυτοί που σήμερα διοικούν το νομό. Και τούτο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν ούτε θα έχουν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό όραμα για τον τόπο.


Ιδού πως έχει η όλη υπόθεση:


Το Κέντρο “Γ. Καλουτάς” κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG ΙΙ. Το INTERREG  είναι μια Κοινοτική Πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να προωθήσει τη διασυνοριακή, τη διακρατική και τη διαπεριφερειακή συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρηματοδοτείται από το Eυρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης (EΤΠΑ). Σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενθάρρυνση της ισόρροπης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση απομακρυσμένων περιοχών και περιοχών που συνορεύουν με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.


Το Κέντρο “Γ.Κ.” εντάχθηκε στο Πρόγραμμα αυτό και κατασκευάστηκε, η πρώτη φάση του, η Εκθεσιακή, με κόστος 600 εκατ. δρχ. Η φάση αυτή έδωσε μία μοναδική υποδομή σ’ όλη τη νησιώτικη περιοχή μας και ήδη η τοπική κοινωνία έχει δεχθεί τα πρώτα οφέλη, με τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και τη μοναδική έκθεση των έργων του αξέχαστου μεγάλου Χιώτη καλλιτέχνη Ν. Γιαλούρη, το καλοκαίρι του 2002.


Ταυτόχρονα, επί θητείας της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής, προωθήθηκε η  ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης του Κέντρου με την αγορά του γειτνιάζοντος οικοπέδου “πρώην Κρόνος”, με σκοπό να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές για τη δραστηριοποίηση του “Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής”. Το  Κέντρο αυτό, θα είχε ως ευρωπαϊκή έδρα τη Χίο και συστάθηκε το Μάΐο του 2002 με εταίρους την ΕΝΑ, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας και την Οργάνωση “OldWays”, που εδρεύει στη Βοστώνη των ΗΠΑ.


Το 2002 η Ν.Α. χρηματοδότησε μελέτη ώστε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του Γ΄ ΚΠΣ να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές του συγκροτήματος για να επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του. Με λίγα λόγια με την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο “Γ.Κ.” η τοπική κοινωνία θα διέθετε ένα πλήρες Κέντρο, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει στα 3000 τ.μ. ωφέλιμου χώρου συνέδρια μέχρι 2000 άτομα, εκθέσεις εμπορικές μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρηματικές και επιστημονικές συναντήσεις ευρωπαϊκού επιπέδου και Πολιτιστικές δράσεις που θα ξέφευγαν από τα στενά όρια του νομού. Παράλληλα η δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής θα μετέτρεπε τη Χίο σε έναν μοναδικό πόλο έλξης για όλο τον Κόσμο, με τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία και κυρίως για τον κλάδο του τουρισμού.


Ποια ήταν όμως η συνέχεια αυτού του οράματος;


Η πρώτη ενέργεια της νέας νομαρχιακής αρχής ήταν να εγκαταλείψει την ιδέα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, με αποτέλεσμα η Εταιρία να διαλυθεί.


Η επόμενη ήταν να αποσύρει τη χρηματοδότηση των μελετών από το νομαρχιακό πρόγραμμα και να αφήσει το “Γ.Κ.” στην τύχη του.


Τρίτον, να κατηγορήσει την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή ότι σπατάλησε χωρίς λόγο χρήματα για την αγορά του παρακείμενου ακινήτου, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε αποθήκη, αφού έγιναν διάφορες σκέψεις για τη φιλοξενία των λαθρομεταναστών, για την μετατροπή του σε εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων του “Πελινναίου Όρους” κ.ά., την ίδια στιγμή που η νομαρχιακή αρχή κατασπαταλάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δευτερεύουσας αξίας έργα με στόχο την εξυπηρέτηση των πελατειακών της σχέσεων.


Τέταρτον, να συνεχίσει να κατηγορεί την προηγούμενη νομαρχιακή διοίκηση για επουσιώδεις εργολαβικές αστοχίες, ενώ επί δύο χρόνια δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιβάλλει στον εργολάβο στην αποκατάστασή τους.


Όμως η χαριστική βολή δίνεται τώρα. Η Νομαρχία προτίθεται να μετατρέψει το Κέντρο “Γ. Κ.” σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σε Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, θα ακολουθήσει η στέγαση πιθανώς του ΚΕΚ Όμηρος και ίσως και άλλων δραστηριοτήτων.


Ήδη σε ένα από τα προσεχή Νομαρχιακά Συμβούλια θα αποφασιστεί η μετατροπή του “Γ.Κ.” σε εκπαιδευτικό κέντρο, για να στεγαστούν τα δύο πρώτα σχολεία που προαναφέραμε. Ο Νομάρχης και οι συνεργάτες του κατέληξαν στη χρήση αυτή, ως την ευκολότερη και ως την προσφορότερη λύση που τους απαλλάσσει οριστικά από το “βάρος” ενός Κέντρου, που ποτέ δεν το είδαν ως ένα πολυτιμότατο αναπτυξιακό εργαλείο.


Επιπλέον με τη λύση αυτή επιχειρούν να συγκαλύψουν την ανεπάρκειά τους και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να βρουν τους κατάλληλους χώρους για τη στέγαση των σχολείων αφού δε φαίνονται να προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την ενοικίαση ή την επισκευή κατάλληλων χώρων για τους σκοπούς αυτούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η Ν.Α. χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων με 200.000 € και τα χρήματα αυτά διατέθηκαν σε μικροεπισκευές σχολείων, κάτι το οποίο αντίκειται και προς τη νομοθεσία, αφού οι επισκευές ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων.


Έτσι, αν τελικά προχωρήσει η νομαρχιακή αρχή στα σχέδιά της, άλλος ένας δρόμος για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου θα κλείσει οριστικά και το πέρασμα των σημερινών αρχών από τη διοίκηση του νομού θα συνδεθεί με βαθιές πληγές, που θα κληθούν να επουλώσουν άλλοι.
 
*Το άρθρο του επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού “Χίος, Παρόν & Μέλλον” Γιάννη Γαϊσίδη δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο www.viglatoras.info στις 31/12/2004.