Αρχική Νέα Τοπικά Δικηγορικός Σύλλογος: Απαράδεκτη η κατάσταση στις Φυλακές

Δικηγορικός Σύλλογος: Απαράδεκτη η κατάσταση στις Φυλακές

6


“Οι Δικαστικές Φυλακές έχουν ξεπεράσει αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “οριακό σημείο”. Φιλοξενούν πολλαπλάσιους κρατούμενος από αυτούς που θα μπορούσαν να αντέξουν. Οι συνθήκες κράτησης δεν ταιριάζουν σε ανθρώπινα όντα, ακόμη και ανελεύθερα! Οι φυλακισμένοι διαβιούν ανά 22 άτομα σε κάθε κελί”.
Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου την κατάσταση που επικρατεί στις Δικαστικές Φυλακές του νησιού.
Η διαπίστωση είναι πρόσφατη και συγκεκριμένα στις 31η Δεκεμβρίου, όταν το μεσημέρι της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου επισκέφτηκε τις Δικαστικές Φυλακές, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό και τους κρατούμενους αλλά και να σχηματίσει άποψη για την κατάσταση των φυλακών και τις ανάγκες ή ελλείψεις που υφίστανται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου πρόβλημα υπάρχει και με τον τρόπο σίτισης των κρατουμένων, και μάλιστα αποφάσισε να “προχωρήσει σε δαπάνη για την κατασκευή πάγκων φαγητού”.
Τονίζει πάντως ότι “η ενέργεια αυτή δεν θεραπεύει την κατάσταση των φυλακών και θα επιδιώξει την περαιτέρω μεγαλύτερη προβολή του προβλήματος και την εξεύρεση προτάσεων για την επίλυσή του”.
Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης δεν αφήνει ανέγγιχτο το προσωπικό των φυλακών, στο οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος αναγνωρίζει πως “δίνει τον καλύτερό του εαυτό για τη διαχείριση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, πλην όμως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες”.