Αρχική Νέα Οικονομία Εναλλακτικός τουρισμός και με τα ηφαίστεια

Εναλλακτικός τουρισμός και με τα ηφαίστεια

17Στις “ευκαιρίες” του εναλλακτικού τουρισμού συμπεριέλαβαν 22 ιταλικοί Δήμοι και τα ηφαίστεια, απευθύνοντας κάλεσμα για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο, αξιοποιώντας τη γειτνίασή τους με αυτά και μετατρέποντας την σε θελκτικό τουριστικό πλεονέκτημα.
Σε αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία των “ανήσυχων Ιταλών”, όπως σημειώνει η χθεσινή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δείχνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν Σαντορίνη και Χίος.
Μάλιστα πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ρόκα ντι Πάπα (Βράχος του Πάπα), κοντά στη Ρώμη, το 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα “Ηφαίστεια” και με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO.

Συμμετοχή Χίου
Στο συνέδριο που κεντρικό στόχο είχε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου, ανάλογο με το δίκτυο ιταλικών δήμων ηφαιστειογενών περιοχών που έχει ως στόχο την κοινή προβολή καθώς και την επιστημονική παρακολούθηση των ηφαιστείων υπήρξε και χιώτικη αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα η δημοτική σύμβουλος Μαστιχοχωρίων Κυριακή Αυγουστίδου και ο γεωλόγος επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Μιχάλης Πιπίδης.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μιχάλης Φυτίκας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Θήρας  Αντώνης Καντζέλης.
Στο χαιρετισμό της η κα Αυγουστίδου ενημέρωσε για το που ακριβώς βρίσκεται ο Δήμος Μαστιχοχωρίων τονίζοντας ότι εμπεριέχει δύο ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Προφήτη Ηλία και του Ψάρωνα, ενώ τόνισε πως υπάρχει ακόμα ένας ηφαιστειακός σχηματισμός στη βόρεια Χίο, στα Καμπιά.
“Η δική μας εμπειρία στην αξιοποίηση του ηφαιστειακού δυναμικού είναι σχεδόν μηδαμινή”, σημείωσε η δημοτική σύμβουλος Μαστιχοχωρίων και επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει καμιά αξιοποίηση της γεωθερμίας, πέρα των θερινών λουτρών στα Αγιάσματα, τόσο στη Βόρεια Χίο όσο και στη Νότια.


Εμπορειός και Φώκι
“Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως εξαιτίας του ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αλλά και της πλούσια πολιτισμικής κληρονομιάς, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα… Μεσαιωνικά χωριά με έδρα το ζωγραφιστό χωριό το Πυργί, πανέμορφες παραλίες όπως ο Εμπορειός και το Φώκι με τα μαύρα βότσαλα και τα καθάρια νερά, αλλά και η μυρωδιά της μαστίχας προϊόντος μοναδικού στον κόσμο, ολοκληρώνουν το ηφαιστειακό μας τοπίο”, κατέληξε η Κυριακή Αυγουστίδου.
Όπως μας είπε ο κ. Πιπίδης η όλη προσπάθεια γίνεται για τη σύσφιξη των σχέσεων πόλεων που έχουν ηφαίστεια και πιθανόν η επόμενη συνάντηση να γίνει στη Σαντορίνη, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας άτλαντας με τις ηφαιστειακές δομές της Ευρώπης.
Η κα Αγουστίδου σημείωσε εξάλλου το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές, ακόμα και στη Σαντορίνη, πλασάρουν ιδιαίτερα τα τοπικά προϊόντα με την ένδειξη ότι προέρχονται από ηφαιστειογενείς περιοχές. Τόνισε δε ότι η συμμετοχή στο συνέδριο αποτέλεσε μια πολύ καλή διαφήμιση για την περιοχή μας που θα ενδυαναμωθεί με την ένταξη στο Δίκτυο που για την Ελλάδα θα συντονίσει τις ενέργειες ο κ. Φυτίκας.

ΦΩΤΟ: η παραλία στο Φώκι (Κέντρο Χιακών Μελετών- Πελινναίο). Ενδιαφέρον έχει αν προβλήθηκε και ως θετική δράση η ενέργεια του Δήμου να προχωρήσει στη διάνοιξη δρόμου χωρίς μελέτη και μέσω του στρατού.