Αρχική Νέα Τοπικά Πολύτεκνοι- ΑΜΕΑ: κοροϊδία για ελάχιστες θέσεις εργασίας

Πολύτεκνοι- ΑΜΕΑ: κοροϊδία για ελάχιστες θέσεις εργασίας

11


Με δικαιολογητικά και διαδικασίες που οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων πολυτέκνων και Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ), ανακοινώθηκε στις 28 Δεκέμβρη η προκήρυξη του Ν. 2643/98 για την πρόσληψη προστατευόμενων του νόμου, σε 990 θέσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε όλη την Ελλάδα.
Οπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, σε μια επίδειξη κάλπικης κοινωνικής ευαισθησίας, το υπουργείο Εργασίας στις 15 Δεκέμβρη ανακοίνωσε την προκήρυξη 990 θέσεων εργασίας που αφορούν πολύτεκνους, ΑμΕΑ, τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και μέλη των οικογενειών τους.
Κι ενώ η ανεργία στους ΑμΕΑ φτάνει το 80%, η κυβέρνηση φροντίζει για τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων – που υποτίθεται ότι ευεργετεί – απαιτώντας δικαιολογητικά, που είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν ή προκηρύσσοντας θέσεις στις οποίες είναι απαγορευτικό να εργαστούν κυρίως οι άνθρωποι με βαριές αναπηρίες.
Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της, η ΝΔ διατήρησε και στον πρόσφατο διαγωνισμό τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις που καθιέρωσε το καλοκαίρι του 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη μαζική ακύρωση των 15.000 απ’ τις 23.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί τότε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάρτα ανεργίας που είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Με το δικαιολογητικό αυτό αποκλείστηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 80% των πολυτέκνων και τον παιδιών τους. Ουσιαστικά ζητείται από έναν πολύτεκνο γονιό ή το παιδί του και άλλες κατηγορίες προστατευόμενων του νόμου να είναι και να παραμένουν άνεργοι, περιμένοντας την προκήρυξη του νόμου ή να καταφεύγουν σε απάτες (μη επικόλληση ενσήμων, εικονικές απολύσεις κλπ.), για να λαμβάνουν την κάρτα ανεργίας. Αποκλείονται ακόμα τα ΑμΕΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, που βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης ή επιδοτούμενης απασχόλησης, αλλά και όσοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ατυχήματος και βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Η διαδικασία των αιτήσεων
Η προκήρυξη παρακάμπτει τον ιδιωτικό τομέα και αφορά μόνο στο δημόσιο, ενώ προβλέπει – όπως και στο παρελθόν – τη συγκέντρωση μιας εξαντλητικής σειράς δικαιολογητικών. Η τροποποίηση που προβλέπεται αφορά στο ότι η αίτηση θα έχει πλέον τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, η οποία θα προσκομίζεται ή θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί έως τις 30 Γενάρη.
“Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή του αρ. 9 του Ν. 2643/98 προσκομίζεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο την 31/12/2004”, αναφέρεται στην προκήρυξη. Οι αιτήσεις κατατίθενται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά για την Αττική στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 6) και για την επαρχία στα περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΔ που ορίζονται στην προκήρυξη.