Αρχική Νέα Οικονομία Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι… θα βγάζουν συντάξεις

Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι… θα βγάζουν συντάξεις

6


Την ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται ότι ενδιαφέρεται δήθεν για τα άσχημα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, βάζει τα ίδια τα ταμεία να προωθούν την ανασφάλιστη εργασία προσλαμβάνοντας ανέργους μέσω των προγραμμάτων “κατάρτισης ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας” του ΟΑΕΔ.
Ο σχετικός νόμος υπογράφηκε στις 28 Δεκέμβρη 2004 και υλοποιεί παλαιότερη εξαγγελία του υπουργείου Απασχόλησης για την απασχόληση 3.000 ανέργων μέσω προγράμματος STAGE στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόκληση και συνάμα η ειρωνεία είναι ότι όσοι απασχολούνται μέσω τέτοιων προγραμμάτων δε θεωρούνται ουσιαστικά εργαζόμενοι και δεν ασφαλίζονται για σύνταξη.
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ να “συνάπτουν συμβάσεις… με τον ΟΑΕΔ ή θυγατρικές εταιρίες αυτού, για τη διάθεση για ορισμένο χρόνο, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες”, ατόμων από τα προαναφερόμενα προγράμματα, που κάθε άλλο παρά στην κατάρτιση των ανέργων αποσκοπούν. Αντιθέτως, στόχο έχουν να προσφέρουν φθηνό, ευέλικτο και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Ο ίδιος άλλωστε ο νόμος ορίζει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρησιμοποιούν τους ανέργους για “τη διεκπεραίωση εργασιών χορήγησης ασφαλιστικών παροχών, όταν το τακτικό προσωπικό των φορέων ασφάλισης δεν επαρκεί”. Δηλαδή, για εργασίες που κανονικά θα έπρεπε να εκτελούνται από μόνιμο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ