Αρχική Νέα Τοπικά Ξεπέρασε τα 17 εκ. € η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του τηλεμαραθωνίου...

Ξεπέρασε τα 17 εκ. € η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του τηλεμαραθωνίου της ΕΡΤ

4


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών στον τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών για την οικονομική ενίσχυση των ασιατικών χωρών που επλήγησαν από τα φονικά τσουνάμι.
Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 873.500 ευρώ από τη δημοπρασία αντικειμένων αξίας που προσέφεραν σημαντικές προσωπικότητες.
Κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου Ανθρωπιάς εστάλησαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια γραπτά μηνύματα ενώ συγκεντρώθηκαν 275.444 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ.
Οι λογαριασμοί των τραπεζών για το Μαραθώνιο Ανθρωπιάς θα παραμείνουν ανοικτοί την Παρασκευή και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν σ’ αυτή τη την προσπάθεια.


Επίσης, το Σαββατοκύριακο ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός θα βρίσκεται από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου θα υπογράφει αντίγραφα των έργων του και τα έσοδα θα διατεθούν στο Μαραθώνιο Ανθρωπιάς.


Εξάλλου η ΕΡΤ θα διοργανώσει νέα ειδική δημοπρασία προκειμένου να δημοπρατηθούν αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής αξίας που δεν κατέστη δυνατό να προσφερθούν στη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας.


Ακόμη, στα τέλη του μήνα η ΕΡΤ θα διοργανώσει μεγάλη συναυλία με την εθελοντική συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών και θα επιμεληθεί της έκδοσης του cd με τα τραγούδια της συναυλίας , τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στους πληγέντες από το τσουνάμι.


ΟΗΕ: Χρειάζονται 977 εκατομμύρια δολάρια


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ζήτησε σήμερα από την Τζακάρτα της Ινδονησίας, το ποσό των 977 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να προσφερθεί κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία, μέσα στους επόμενους έξι μήνες.


“Απευθύνω σήμερα έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη στην Ινδονησία, στις Μαλδίβες, στη Σρι Λάνκα, στις Σεϋχέλλες και στη Σομαλία. Στους επόμενους έξι μήνες θα χρειαστούμε 977 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθουμε στις ανάγκες περίπου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων” δήλωσε ο Άναν μιλώντας στη σύνοδο των ηγετών της ΝΑ Ασίας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα.


Γαλλία: Η διεθνής υιοθεσία πρέπει να είναι η τελευταία λύση για τα ορφανά


Η διεθνής υιοθεσία παιδιών που έμειναν ορφανά μετά τα τσουνάμι που έπληξαν πολλές χώρες της Ασίας πρέπει να είναι η τελευταία λύση, εάν δε βρεθεί κάποια άλλη λύση στις χώρες προέλευσης των παιδιών αυτών, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.


“Εάν καμία λύση δε βρεθεί σε εθνικό επίπεδο για τα παιδιά αυτά πρέπει να εξεταστεί η λύση της διεθνούς υιοθεσίας, με σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπονται στις χώρες αυτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ερβέ Λαντσού.


Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 37.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.


Εξάλλου, ο γάλλος υπουργός Υγείας Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί, δήλωσε ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει κέντρα προστασίας των παιδιών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα τσουνάμι.


Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης της ΕΕ


Οι υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης πρόκειται να έχουν αύριο Παρασκευή μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες κατά την οποία θα συζητήσουν τον καλύτερο συντονισμό της βοήθειας της ΕΕ προς τις χώρες της νότιας και νοτιανατολικής Ασίας που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι.


Η σύνοδος θα διεξαχθεί μετά από πρόσκληση της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ και θα επικεντρωθεί στην άμεση οργάνωση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί καθώς και στην μακροπρόθεσμη βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες.


Σημειώνεται ότι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν αποστείλει στην περιοχή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ εκτός των ιδιωτικών προσφορών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαική Επιτροπή.


Στη σύνοδο της Παρασκευής, στην οποία θα προεδρεύει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν θα συζητηθεί επίσης και η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ για την εγκατάσταση στον Ινδικό Ωκεανό συστήματος προειδοποίησης για επικείμενο τσουνάμι.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ