Αρχική Νέα Τοπικά Πανελλαδική έρευνα: υπέρ των προσφύγων οι δημοσιογράφοι

Πανελλαδική έρευνα: υπέρ των προσφύγων οι δημοσιογράφοι

6


Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της πολιτείας για τους μετανάστες, αλλά ούτε και από τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν οι ίδιοι και τα ΜΜΕ τα θέματά τους, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 1.000 δημοσιογράφων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο και τα Γιάννενα.


Το 82,2% των δημοσιογράφων δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της πολιτείας για τους μετανάστες
Η έρευνα έγινε το 2003, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, από τον Τομέα Οικονομικής των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επιστημονικός υπεύθυνος, ο καθηγητής Γιώργος Ζώτος), σε συνεργασία με το Σχέδιο Dream και την Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal, στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο “Dream, Καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας στα ΜΜΕ”.


Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι:


* Το 56,9% των δημοσιογράφων θεωρεί καθόλου ενοχλητική την παρουσία των μεταναστών, το 32,6% όχι και τόσο ενοχλητική και το 9,4% από αρκετά έως και πολύ ενοχλητική.


* Απέναντι στην ακραία άποψη να φύγουν οι μετανάστες από την Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι που θεωρούν ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί εκφράζουν μεγαλύτερη διαφωνία (98,7%), και μικρότερη (70,4%) όσοι θεωρούν ότι είναι πάρα πολλοί και περισσότεροι από όσο πρέπει. Το 54,3% διαφωνεί με την άποψη να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες και το 25,8% συμφωνεί.


* Το 82,2% είναι καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένο από τα μέτρα της πολιτείας. Το 82,1% πιστεύει ότι έχουν υποστεί εκμετάλλευση, το 68,2% ότι θα ήθελαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και το 61,6% ότι αναγκάστηκαν να απομονωθούν. Το 29,7% τους θεωρεί την πιο αδικημένη ομάδα του πληθυσμού και το 56,9% διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.


* Το 52,1% διαφωνεί ότι οι μετανάστες εκδηλώνουν συχνότερα επιθετικότητα και το 32% συμφωνεί.


* Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι δημοσιογράφοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κάλυψη των θεμάτων των μεταναστών. Το 79,7% θεωρεί ότι τα θέματα των μεταναστών θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη. Το 23,7% ασχολείται με τέτοια θέματα 3-4 φορές τον χρόνο, το 14,7% μία φορά τον μήνα και το 14,6% μία φορά τον χρόνο.


* Το 86,5% χρησιμοποιεί ως πηγές πληροφόρησης τους μετανάστες, το 85,9% τους συλλόγους τους, το 58,7% την αστυνομία και το 56,9% τους δικηγόρους.


* Το 71,1% δήλωσε ότι τα θέματα μεταναστών καλύπτονται από μη ειδικούς και το 32,2% από αστυνομικούς ρεπόρτερ. Το 69,7% θεωρεί ότι υπάρχει υπερβολή στην κάλυψή τους. Διαπιστώνει σοβαρότητα (47,5%), αλλά και κυνισμό (35,1%) και ανευθυνότητα (40%). Συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις λαθραίας εισόδου, δουλεμπορίου, πορνείας και ληστειών.


Το 93,5% θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας και ως σημαντικό κοινωνικό θέμα.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4/1/2005