Αρχική Νέα Τοπικά Παγώνουν τα “θα” της Κυβέρνησης- επανεξέταση ΕΚΑΣ

Παγώνουν τα “θα” της Κυβέρνησης- επανεξέταση ΕΚΑΣ

6


Η κυβέρνηση επανεξετάζει τώρα τις “φουσκωμένες” προεκλογικές εξαγγελίες για το ΕΚΑΣ και, μαζί με το Ασφαλιστικό των τραπεζών, οδηγείται σε αποφάσεις για περικοπές, αντί αυξήσεων, στις συντάξεις.
Σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ., το ΕΚΑΣ (Επίδομα Αλληλεγγύης Συνταξιούχου), που καθιερώθηκε το 1996, θα έφτανε στις αρχές του 2008 τα 230 ευρώ από 140 ευρώ σήμερα. Με δεδομένο όμως ότι οι κατώτατες συντάξεις (σ.σ.: οι συνταξιούχοι των κατωτάτων ορίων λαμβάνουν το ΕΚΑΣ) είναι σήμερα 411 ευρώ και θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια σε ποσοστά ελάχιστα πάνω από τον πληθωρισμό (3% – 3,5%), το έτος αναφοράς (2008) το επίδομα θα έφτανε περίπου στο 50% της κατώτατης σύνταξης. Ετσι, όπως αποκάλυψε η “Ε” στις 11 Δεκεμβρίου 2004, ένας συνταξιούχος των κατωτάτων ορίων (4.500 ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης) θα λαμβάνει σύνταξη 711 ευρώ σε τρία χρόνια, υπό την αίρεση της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ., ενώ ένας εργαζόμενος με 30 έτη ασφάλισης, που ελάμβανε το 2004 περίπου 606 ευρώ τον μήνα (στη 15η ασφαλιστική κλάση) και άρα αποκλειόταν από το ΕΚΑΣ, το 2008 θα παίρνει 709 ευρώ σύνταξη.


Επιβράβευση εισφοροδιαφυγής


Η ανωτέρω ανισορροπία, αποτέλεσμα της “σφιχτής” -στα όρια του πληθωρισμού- εισοδηματικής πολιτικής, οδηγεί σε καταρράκωση των ασφαλιστικών προσδοκιών, απαξίωση των ασφαλιστικών εισφορών και, εν τέλει, επιβράβευση της εισφοροδιαφυγής. Με αφορμή τον εντοπισμό, από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, της εξέλιξης αυτής (σ.σ.: αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της μητέρας αρμόδιου διευθυντή, η οποία, με το που έμεινε χήρα, είδε τη σύνταξη θανάτου να αυξάνεται λόγω ΕΚΑΣ, το οποίο επίδομα δεν έπαιρνε ο σύζυγός της) και με απώτερο στόχο τη συγκράτηση των δαπανών για συντάξεις, η κυβέρνηση όχι μόνο επανεξετάζει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά θέτει στο “μικροσκόπιο” των υπηρεσιών της την όλη πολιτική χορήγησης του ΕΚΑΣ. Προς τούτο, “διευκολύνεται” από το χαμηλό ύψος της φετινής αναπροσαρμογής του επιδόματος, μόλις 15-17 ευρώ, ώστε εντός του έτους να ξεκινήσει ο… επαναπροσανατολισμός του ΕΚΑΣ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το “πάγωμα” των παροχών στα επίπεδα του 2005 και τη χορήγηση νέων ενισχύσεων μέσω άλλου μηχανισμού, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω ενός ορίου.


Προς τούτο, μένουν στο υπουργικό γραφείο του κ. Αλογοσκούφη, χωρίς υπογραφή και έγκριση, οι προτάσεις του συναδέλφου του, Π. Παναγιωτόπουλου, για αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων και των κλιμακίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, που στόχο είχε να άρει τις αδικίες σε περίπου 30.000 χαμηλοσυνταξιούχους (το επίδομα λαμβάνουν σήμερα περίπου 360.000 άτομα με ατομικό εισόδημα από συντάξεις έως 6.562 ευρώ. Οι πλέον φτωχοί λαμβάνουν 141,2 ευρώ και το ποσό αυτό αποκλιμακώνεται -ανάλογα με τα εισοδήματα- στα 35,30 ευρώ τον μήνα, αλλά με στοιχεία του 2004).


Στις τράπεζες


Ενα δεύτερο πεδίο παρεμβάσεων σε βάρος των συντάξιμων παροχών αναμένεται να εκδηλωθεί στις τράπεζες.


Οι έως τώρα προσπάθειες, εκ μέρους των τραπεζών, για τροποποίηση του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων, με αιχμή την Εμπορική, ναυάγησαν, καθώς η ΟΤΟΕ διεκδικεί τη συγκρότηση Ενιαίου Ταμείου (τραπεζοϋπαλλήλων) ιδιωτικού δικαίου, ενώ η εργοδοτική πλευρά προτείνει ταμείο δημοσίου δικαίου, ώστε να θεωρηθεί συμβατή η κρατική χρηματοδότηση προς αυτό. Πίσω από αυτή τη διάκριση έχει οχυρωθεί και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου, ο οποίος διατείνεται ότι δεν έχει “κρυφό έλλειμμα” στην επιχείρηση. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του συλλόγου (ΣΥΕΤΕ) Σταύρος Κούκος εντοπίζει οργανικό έλλειμμα στα ταμεία από τα επόμενα χρόνια και προειδοποιεί για “αδιέξοδο και σύγκρουση, εάν η διοίκηση εμμείνει σε μεμονωμένη (στο επίπεδο της Εθνικής) λύση”.


Σε κάθε περίπτωση, το βάρος πέφτει στον σύλλογο της Εμπορικής, με τον πρόεδρό του, Γ. Κωνσταντινόπουλο, να τάσσεται υπέρ της ενιαίας λύσης, αλλά με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. “Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο”, προειδοποιεί μέσω της “Ε”, και δηλώνει ότι “τον τελικό λόγο θα έχουν οι εργαζόμενοι μέσω δημοψηφίσματος”. Και, σε μια τέτοια περίπτωση, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι τα σχέδιά τους θα έχουν την τύχη του… σχεδίου Ανάν. Και χωρίς εργατική συναίνεση είναι αδύνατη η τροποποίηση της διμερούς συμβάσεως που έχει χαρακτήρα συμβολαίου.


Εγγυητής ο Γκαργκάνας


Για να συγκεράσει τις απόψεις φαίνεται ότι ανέλαβε πρωτοβουλία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, προκειμένου να πείσει την ΟΤΟΕ ότι… δεν είναι καταστροφή ένα ταμείο δημοσίου δικαίου, ώστε να χρηματοδοτηθεί από τον Προϋπολογισμό και παρά τα υπερκέρδη των τραπεζών. Προς τούτο, φέρεται διατεθειμένος να εμφανιστεί σαν εγγυητής των παροχών προς τους τραπεζοϋπαλλήλους, διατηρώντας έτσι έναν ενεργότερο ρόλο στα οικονομικά δρώμενα, ώστε να παραμείνει στη (σημερινή) θέση του από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.


Ωστόσο, και παρά την επίθεση… γοητείας προς τα συνδικάτα, το αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό του κλάδου παραμένει και, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις εκτός ιεραρχίας στελεχών στην Εθνική και το γενικότερο κλίμα (τροποποίηση ΕΚΑΣ κ.λπ.), προμηνύεται ένα καυτό τρίμηνο.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ