Αρχική Νέα Τοπικά Εντονες αντιδράσεις ΕΚ για τις απολύσεις σε σούπερ- μάρκετ

Εντονες αντιδράσεις ΕΚ για τις απολύσεις σε σούπερ- μάρκετ

13


Τις αντεργατικές πρακτικές που ακολουθεί η ΚΑΡΦΟΥΡ- ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.- MR MON Α.Ε. στο νησί μας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή το Εργατικό Κέντρο Χίου. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων απασχόλησε από το περασμένο Σάββατο το Εργατικό Κέντρο που δέχθηκε τις καταγγελίες εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωση το ΕΚΧ “σημαντικός αριθμός εργαζομένων κατήγγειλε ότι εκτός από τις αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα ρεπό, τους ανασφάλιστους, την κατάχρηση κάθε εργασιακού δικαιώματος γενικά όπως συνηθίζει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να προβαίνει σε εκβιασμούς, ύβρεις, εξευτελισμούς και ομαδικές απολύσεις”.
Πράγματι όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Τάσος Κώσταλος χθες ανακοινώθηκαν 3 απολύσεις εργαζόμενων. Οι δύο μάλιστα εργάζονταν πλέον του ενός έτους και η αιτία είναι ότι βρίσκονταν μεταξύ των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Με τη σύμβαση αυτή στην ουσία ανατρέπονταν στο χείριστο οι εργασιακές σχέσεις των 50 περίπου εργαζομένων στην επιχείρηση, αφού δεν θα καθορίζονταν αναλυτικά οι ώρες εργασίας και πότε θα είχαν ρεπό οι εργαζόμενοι. Εκτός του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων η επιχείρηση ζητούσε να έχει λόγο στην οικογενειακή ζωή, αφού μεταξύ των άλλων η νέα σύμβαση προέβλεπε ως λόγο απόλυσης τυχόν μη αποδοχή μετάθεσης σε άλλο υποκατάστημα.
“Προειδοποιούμε τη συγκεκριμένη επιχείρηση ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοιες καταστάσεις, ως εδώ… Τέλος Καλούμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ να κάνουν τη δουλειά τους”, καταλήγει η ανακοίνωση του εργατικού Κέντρου.
“Εφόσον το επιθυμούν και οι εργαζόμενοι θα δώσουμε δικαστική μάχη για να βγουν άκυρες οι απολύσεις”, μας τόνισε ο κ. Κώσταλος που πιθανόν και χθες το βράδυ η Διοίκηση του ΕΚ να είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εργοδοτικής πλευράς στη Χίο (Mr Mon).
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ (ήδη την έχουμε δημοσιεύσει).