Αρχική Απόψεις Aρθρα Κατάπλωρα – κατάπρυμα με τον Κ. Γεόμελο

Κατάπλωρα – κατάπρυμα με τον Κ. Γεόμελο

38

Κατάπλωρα – κατάπρυμα
με τον Κωνσταντίνο Δ. Γεόμελο


* Με τη διάκριση του Ναυτικού Σταυρού και με δημόσια αναγνώριση, θα τιμηθούν όσοι Λιμενικοί επέδειξαν ζήλο και αυτοθυσία κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τη χρονιά που πέρασε. Οι τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν, κατά τη  διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Προσωπικού Λ.Σ. Χίου και Σάμου, η οποία θα γίνει την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 17:30, στο ξενοδοχείο Χανδρής. Ακόμη θα παρουσιαστεί και έκθεση ζωγραφικής μαθητών των δημοτικών σχολείων του Βροντάδου, με θέμα το περιβάλλον και θα δοθούν τιμητικά διπλώματα στους τρεις πρώτους διακριθέντες μαθητές.
* Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόσφορά των Λιμενικών, ειδικά στα ακριτικά νησιά, όπως η Χίος,  είναι τεράστια, μια και από μόνη της, η ενσυνείδητη άσκηση καθηκόντων, δεν αρκεί για την εκπλήρωση εργασιών και  αποστολών, που ανατίθενται στο Λιμενικό Σώμα. Η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας με τη φύλαξη, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, χιλιάδων μιλίων ακτών, η μεταφορά ασθενών από τα Ψαρά και τις Οινούσσες πολλές φορές κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αλλά και του θαλασσίου περιβάλλοντος,  η προστασία από λαθρεμπόριο, η υποδοχή αλλεπάλληλων κυμάτων οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, οι “ναυμαχίες” με πραγματικά πυρά, με αδίστακτους Τούρκους δουλεμπόρους που ανοίγουν “πυρ” κατά των λιμενικών.
* Συνεχίζουμ,ε με τη συμβολή των Λιμενικών στη ναυτική εκπαίδευση με τη λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών,  με τις νηολογήσεις πλοίων στο Nηολόγιο Xίου (οι οποίες είναι  αυξημένες τον τελευταίο καιρό) και το ξενύχτι πάνω από τα fax και τα telex των Λιμενικών, μια και όταν η νηολόγηση γίνεται 8 το πρωί σε λιμάνι της Άπω Aνατολής, με τις 6 ώρες διαφορά είναι, στη Xίο, 2 μετά τα μεσάνυχτα. Kαι βέβαια   τα “τροχονομικά” καθήκοντα στη χερσαία ζώνη λιμένος,  η παροχή πληροφοριών για τα δρομολόγια των πλοίων και τις καιρικές συνθήκες σε 24ωρη βάση,   είναι μερικά ακόμη δείγματα προσφοράς των ανθρώπων που στελεχώνουν το Λιμενικό Σώμα, στα ακριτικά μας νησιά.
* Η προσφορά, του Λ.Σ., θα πρέπει να επαινεθεί ακόμη περισσότερο, αν ληφθεί υπ’ όψιν, ότι όλες οι υπηρεσίες δεν στελεχώνονται επαρκώς, οπότε είναι αυτονόητη η απαίτηση, κάποιοι άνθρωποι να χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο, για να καλύψουν τις επαυξημένες ανάγκες. Ασφαλώς, το Λ.Σ. δεν είναι ο μόνος δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας, όπου ο εργαζόμενος χρειάζεται να αναπληρώνει 2 και 3 θέσεις εργαζομένων. Αλλά επειδή τελευταία, πολλά ακούγονται  και γράφονται, από αθηναϊκές εφημερίδες, για τη μη χρησιμότητα του Λ.Σ. άρα και την κατάργησή του, πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πολυσχιδές έργο των λιμενικών.
* Με μια μέρα, “χαρά Θεού”, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Χίο, και βοηθούντος του καλού καιρού πολύς κόσμος κατέβηκε στην προκυμαία για να δει τον καθαγιασμό των υδάτων , τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα και το πιάσιμο, κατά την παράδοση από κολυμβητή. Σκάφη του Π.Ν. και Λ.Σ. ιστιοπλοϊκά, αγιοβασιλιάτικα βαποράκια ! που αρμένιζαν τα νερά του λιμανιού, βάρκες και επιβατικά πλοία, σημαιοστολισμένα κατά την περίσταση έδωσαν το παρών τους. Ας είναι σαν τα φετινά Θεοφάνια, γαλήνιες οι θάλασσες για τους ναυτιλλομένους μας.                                                                                cgeomelos@hotmail.com