Αρχική Νέα Τοπικά Φουντώνει η κόντρα για τα καύσιμα της ακτοπλοΐας

Φουντώνει η κόντρα για τα καύσιμα της ακτοπλοΐας

20


Συγκλίνουν σταδιακά οι τιμές του νέου ντίζελ κίνησης μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο, που χρησιμοποιεί η ακτοπλοΐα για τα ταχύπλοα σκάφη της, με το παραδοσιακό ντίζελ κίνησης, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην αρχή του χρόνου, όταν άρχισε η κυκλοφορία του νέου τύπου ντίζελ, η διαφορά των δύο προϊόντων (ντίζελ 350 ppm σε θείο και ντίζελ 50 ppm σε θείο) ήταν περίπου στα 70 δολ./τόνο.


Το τελευταίο διάστημα, η διαφορά αυτή έχει μειωθεί στα 30 δολ./τόνο, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής εφοδιασμού και εμπορίας πετρελαιοειδών των ΕΛ.ΠΕ., Απόστολος Ριζάκος.


Οι τιμές σταδιακά συγκλίνουν, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αρχική διαφορά παρουσιάσθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης στην αρχή κυκλοφορίας του νέου προϊόντος.


Παράλληλα, ο κ. Ριζάκος σημειώνει ότι όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν ακόμη τύπο καυσίμων, δηλαδή να διατηρήσει στην κυκλοφορία τον παλαιό προϊόν ντίζελ με αυξημένο θείο, καθώς ήδη μέχρι τώρα παράγει τρεις τύπους καυσίμων για την ακτοπλοΐα.


Επισημαίνεται ότι η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υπουργό Ανάπτυξης, υπογράμμιζε ότι η κατάργηση του παλαιού τύπου ντίζελ κίνησης οδήγησε σε αύξηση του κόστους καυσίμων. Παράλληλα με δηλώσεις του στη «Ν», ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Flying Dolphin, Γεράσιμος Στρίντζης, υποστήριζε ότι η αύξηση τους κόστους για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό φθάνει στα επίπεδα του 18%.


Με βάση τις εξελίξεις αυτές, οι ακτοπλόοι ζήτησαν από τους συναρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν, ώστε τα ΕΛ.ΠΕ. να συνεχίσουν να παράγουν ντίζελ κίνησης παλαιού τύπου.


Οπως είναι γνωστό, ο νέος τύπος καυσίμου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο επιβλήθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από την Κοινότητα, για λόγους περιβαλλοντικούς. Ετσι, από 1/1/2005, κυκλοφορεί στην αγορά ντίζελ κίνησης, με περιεκτικότητα σε θείο 50 ppm αντί των 300 ppm.


Η Ε.Ε., από την πλευρά της, καθιστά υποχρεωτική την κυκλοφορία του νέου προϊόντος μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και όχι για τις θαλάσσιες μεταφορές. Όμως, τα ΕΛ.ΠΕ. αδυνατούν να διαμορφώσουν έναν ακόμη τύπο καυσίμων για λόγους κόστους. Τα ελληνικά διυλιστήρια παράγουν τρεις τύπους καυσίμων (Marine Gas Oil) για την ακτοπλοΐα.


Το MGO 1%, το οποίο είναι βαρύ προϊόν, το GasOil 0,2% πιο ελαφρύ από το προηγούμενο και το MGO 0,005% το οποίο είναι ουσιαστικά το γνωστό πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα σε μαύρο χρώμα και ιχνιθετιμένο.


Αντίστοιχα μαύρου χρώματος και ιχνιθετιμένα είναι και τα άλλα δύο προϊόντα. Το MGO 0,005% είναι η μετεξέλιξη μετά την 1/1/2005 του κλασικού ντίζελ κίνησης, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θείο (από 300 ppm σε 50 ppm).


Τα ταχύπλοα, λόγω των προδιαγραφών που έχουν, καταναλώνουν τον τύπο αυτό, μία κατανάλωση που φθάνει τους 30.000 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς των ΕΛ.ΠΕ., η συνολική κατανάλωση όλων των τύπων καυσίμων για την ακτοπλοΐα φθάνει τους 400.000 τόνους σε ετήσια βάση. Για μία τόσο μικρή ποσότητα δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμη τύπο καυσίμων, σημειώνει ο κ. Ριζάκος.


Παράλληλα, προσθέτει ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται θέμα αύξησης του κόστους, αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προμηθεύονταν στο παρελθόν καύσιμα με τιμές που έφθαναν στα 450 δολ./τόνο ή ακόμη και πάνω από τα 500 δολ./τόνο. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται στα επίπεδα των 425-430 δολ./τόνο.

Πηγή: Ναυτεμπορική