Αρχική Νέα Τοπικά Οι Financial Times εμπλέκουν και πλοίο χιώτη εφοπλιστή στο σπάσιμο του εμπάργκο...

Οι Financial Times εμπλέκουν και πλοίο χιώτη εφοπλιστή στο σπάσιμο του εμπάργκο του ιρακινού πετρελαίου

14


Οι Financial Times αναφέρουν ότι πλοία συμφερόντων του κ. Τσάκου ήταν μεταξύ αυτών που παραβίασαν το εμπάργκο πετρελαίου που είχαν επιβάλλει στο Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη.


Συγκεκριμένα η εφημερίδα, σε χτεσινό της άρθρο του δημοσιογράφου Claudio Gatti, αναφέρεται στις έρευνες του Αμερικανικού Κογκρέσου  για να αποκαλυφθεί τι πήγε λάθος στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» που επέτρεψε στον Σαντάμ να αγοράζει όπλα και να κερδίζει δύναμη παρακάμπτοντας το εμπάργκο πετρελαίου.


Όμως σύμφωνα με έρευνα των  Financial Times και της ιταλικής Il Sole 24 Ore, η Αμερικανική Κυβέρνηση, εν γνώσει της, συμμετείχε και η ίδια στην παραβίαση του εμπάργκο.


Συγκεκριμένα, 14 τάνκερς που νοικιάστηκαν από Ιορδανούς μετέφεραν ιρακινό πετρέλαιο παράνομα ενώ ανεπισήμως η Αμερικανική Κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εμπόρους πετρελαίου ότι το πετρέλαιο αυτό προοριζόταν να αποτελέσει τα στρατηγικά αποθέματα της Ιορδανίας ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, δίνοντας έμμεσα πράσινο φως στην καταπάτηση των μέτρων που έλαβε ο ΟΗΕ.


Τον  Γενάρη του 2003, μια σχεδόν άγνωστη ιορδανική εταιρεία πετρελαιοειδών, η Millenium, ζήτησε από το Odin Marine, ένα ναυλομεσιτικό γραφείο με έδρα το Stamford του Connecticut στις ΗΠΑ να ναυλώσει πλοία για μεταφορά ιρακινού πετρελαίου. Η εταιρεία αρνήθηκε να εξυπηρετήσει τους Ιορδανούς αλλά κάποιοι άλλοι ναυλομεσίτες το έκαναν.
Σύμφωνα με όσα είπε ναυλομεσίτης που συμμετείχε σε αυτή τη δουλειά, δόθηκαν χαρτιά από την Ιορδανική Κυβέρνηση στους εφοπλιστές που να αποδεικνύουν ότι η δουλειά ήταν νόμιμη, αλλά κανένα τέτοιο χαρτί δεν δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί εφοπλιστές είχαν επιφυλάξεις, αλλά βρέθηκαν και κάποιοι που ήταν πρόθυμοι να νοικιάσουν τα πλοία τους. Ένα από αυτά τα πλοία – σύμφωνα με τον ναυλομεσίτη – ήταν το Argosea, συμφερόντων Τσάκου.


Τελικά η επιχείρηση ήταν πολύ μεγάλη για να μείνει κρυφή, αλλά ακόμη και όταν τα Ηνωμένα Έθνη ειδοποιήθηκαν ότι κάτι συμβαίνει και ζήτησαν από τις ναυτικές δυνάμεις Βρετανίας και ΗΠΑ στον Κόλπο να ερευνήσουν τι γίνεται, οι δύο χώρες αδιαφόρησαν έως ότου έγινε θέμα στις εφημερίδες και η όλη ιστορία ήρθε στο φως.


Το πλήρες άρθρο των Financial Times  στην σελίδα http://news.ft.com/cms/s/1ea3ae70-6507-11d9-9f8b-00000e2511c8.html