Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: Τεχνικό Πρόγραμμα με βάρος στις υποδομές

Δήμος Χίου: Τεχνικό Πρόγραμμα με βάρος στις υποδομές

8Με την προϋπολογισθείσα ΣΑΤΑ να φτάνει στα 8.167.114 ΕΥΡΩ, τα έργα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα 12.838.995 ΕΥΡΩ και άλλα 15.148.776 ΕΥΡΩ να προέρχονται από τις χρηματοδοτήσεις του Γ’ ΚΠΣ, η Δημοτική Αρχή Χίου έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής το Τεχνικό Πρόγραμμα του τρέχοντος έτους.
Έχοντας ρίξει τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερη βαρύτητα η Δημοτική Αρχή στα θέματα νερού και κυκλοφοριακά, τώρα συνεχίζει και με τις υπόλοιπες υποδομές κυρίως στις δράσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής στις συνοικίες της πόλης μας.
Συνολικά τα προϋπολογισθέντα χρήματα για τα έργα φθάνουν τα 38,5 εκ. ΕΥΡΩ.
Στην κριτική που άσκησε από την μείζονα μειοψηφία ο Πέτρος Παντελάρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα “μαϊμού” και πως είναι πανομοιότυπο σε ποσοστό 80% με το 2004.
Ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής σημείωσε ότι είναι γνωστό πως υπάρχει πάντα μετακύλιση έργων αφού δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.
Αντίθετα από την ελάσσονα μειοψηφία ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επισήμανε ιδιαίτερα ότι είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο το τμήμα του Τεχνικού προγράμματος που αφορά το επενδυτικό κομμάτι.
Ο Δήμαρχος αιτιολόγησε αυτό το θέμα λέγοντας πως πράγματι είναι μικρό αλλά πως γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα οπότε φρόντισαν να είναι ρεαλιστικό.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής επισήμανε την προσπάθεια που έγινε να ξεκολλήσουν έργα (όπως ο περιφερειακός δρόμος πόλης Χίου) καθώς και το σημαντικό έργο που έγινε στα σχολεία.
Τελικά η μείζονα μειοψηφία καταψήφισε, ενώ ο κ. Μιχαηλίδης ψήφισε μόνο τα έργα που αφορούν την παιδεία και την επενδυτική προοπτική του Δήμου.
Με τη γλώσσα των αριθμών στη ΣΑΤΑ 2005 έχουμε 17 νέα έργα, 5 συνεχιζόμενα ενώ 8 πιστώσεις αφορούν μελέτες. Στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουμε 18 νέα έργα και 3 μελέτες. το ΕΠΤΑ μας δίνει 2 νέα έργα και μία μελέτη, ενώ από τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ έχουμε μεταξύ άλλων 3 νέα έργα.

Ένταση με το… καλησπέρα
Η ανακοίνωση του αντιδημάρχου καθαριότητας Ντίνου Στούπου σχετικά με τα λάθος συμπεράσματα που έβγαζε κανείς από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα συναδέλφου εφημερίδας σε ότι αφορά τα σκουπίδια στον Παρθένη έφερε την αντιπαράθεση από την αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου. Ο κ. Στούπος πάντως κατέθεσε και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί το μεσημέρι της Παρασκευής και που αποδεικνύουν ότι οι περιοχές ήταν καθαρισμένες εδώ και πολύ καιρό.
Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Συριώδης έκανε το λάθος να δώσει το λόγο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παντελάρα (που κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αφήσει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους…) και στη συνέχεια να πάρει ο ίδιος το λόγο χωρίς να έχουν αποφασιστεί αν θα συζητηθεί. Κάτι που τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μιχαηλίδης και να κλείσει το θέμα ο κ. Δήμαρχος λέγοντας ότι ως Δημοτική Αρχή θα δώσουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Σχολικοί φύλακες… τροχονόμοι
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μιχαηλίδης για το θέμα της πρόσληψης ωρομίσθιων που αντί να χρησιμοποιούνται σα σχολικοί φύλακες, σύμφωνα με τη σύμβαση, χρησιμοποιούνται στην ελεγχόμενη στάθμευση, ο κ. Δήμαρχος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι όσο δεν λαμβάνουν πόρους από την Πολιτεία δεν μπορούν παρά να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όπου κρίνουν οι ίδιοι.
Αν είναι δυνατόν όμως να ζητείται από υπαλλήλους να υπογράψουν σύμβαση όπου οι προφορικοί όροι είναι διαφορετικοί από τους γραπτούς, ειδάλλως θα προτιμηθούν άλλοι που θα αποδεχθούν αυτόν τον όρο!
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει η μεταστέγαση του τελωνείου έτσι ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής χώρος υποδοχής των επισκεπτών από το εξωτερικό. Μάλιστα παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της Ένωσης ξενοδόχων καθώς και των τουριστικών πρακτόρων.
Εγκρίθηκε ομόφωνα εξάλλου η κήρυξη απαλλοτρίωσης για το γ’ τμήμα του περιφερειακού δρόμου της πόλης (Αγ. Αρτέμιος- Λιβάδια).
Επίσης έγιναν οι ορισμοί Προέδρων, έτσι στα νομικά πρόσωπα του πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕ, ΟΜΗΡΕΙΟ, Πινακοθήκη) αναλαμβάνει Πρόεδρος ο αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού Αντώνης Λάρδας, τον ευαίσθητο τομέα των παιδικών σταθμών αναλαμβάνει η Άννα Βορριά και το ΚΑΠΗ η Κλάρα Καρατζάνου.