Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή για την ακτοπλοϊα: τα ξανάκουσε ο ΓΓ του ΥΕΝ

Επιτροπή για την ακτοπλοϊα: τα ξανάκουσε ο ΓΓ του ΥΕΝ

10Σε υλοποίηση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής, η Επιτροπή Εργασίας για τα ζητήματα της ακτοπλοίας συνεδρίασε στη Χίο υπό την Προεδρεία του ΓΓ του ΥΕΝ κ. Γιάννη Τζωάννου και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Η Επιτροπή Αγώνα των φορέων του νομού για τα ζητήματα της ακτοπλοΐας έθεσαν έντονα στον κ. Τζωάννο τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά τονίζοντας ότι εδώ και 6 μήνες έχουν καταθέσει γραπτώς και προφορικώς τα αιτήματά τους στο ΥΕΝ και ακόμα δεν έχουν δει την παραμικρή κίνηση.
Ο κ. Γ.Γ. εξήγησε ότι πρόκειται για μια Επιτροπή Εργασίας και σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι περιοδείες σε όλες τις νησιωτικές περιοχές (ακολουθούν ανάλογες συσκέψεις σε Λέσβο και Σύρο) και το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει καταλήξει το υπουργείο σε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα έθεσαν ιδιαίτερα το ζήτημα της τιμής των εισιτηρίων και των εκπτώσεων που πρέπει να υπάρχουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας έθεσαν τα ζητήματα των λιμενικών υποδομών στο νομό της Χίου δια του Νομάρχη κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη αλλά και το ζήτημα της επιδότησης των εισιτηρίων των επιβατών αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου κ. Μάρκος Μεννής οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι επιχειρήσεις που σκοπεύουν το κέρδος και δεν κάνουν αυτές κοινωνική πολιτική. Επίσης από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Αντώνη Ζαννίκο ζητήθηκε να εξεταστεί η σύνδεση των Ψαρών αλλά και τα φθηνότερα εισιτήρια που πρέπει να έχουν οι επιβάτες που ταξιδεύουν για τη Χίο από τα λιμάνια της Μακεδονίας.
Για το τελευταίο θέμα επισημάνθηκε πως το δρομολόγιο από Καβάλα ή Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να έχει πολύωρη παραμονή στη Μυτιλήνη αφού αποθαρρύνονται οι ταξιδιώτες να έρθουν Χίο, καθώς και ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί η συγκοινωνία από το Κέντρο για Σάμο μέσω του λιμανιού Μεστών Χίου (πρόταση που κατατέθηκε και από τους σαμιώτες).


Εκτός θέματος
Η παρουσία του κ. Τζωάννου έφερε τον κ. Μεννή να θέτει και θέμα… περιφερειακού δρόμου Κάστρου και ανάπλασης περιοχής Τάγματος Δεσπότη που μαζί με το θέμα των λιμενικών υποδομών που έθεσε ο κ. Νομάρχης ήταν εκτός θέματος και μακριά από τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα για την ακτοπλοϊα.
Εκτός θέματος έβγαλε ο ΓΓ και τις παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής για την παράλληλη αύξηση των εισιτηρίων στην Ο.Α..

Παράδειγμα στρατού
Στο ζήτημα της επιδότησης των εισιτηρίων ο ΓΓ του ΥΕΝ τόνισε ότι χρειάζεται η μηχανοργάνωση εκείνη που θα επιτρέψει να αντιμετωπιστεί το θέμα για να δεχτεί την πρόταση του εκπροσώπου της Ένωσης Ακτοπλόων και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΛ κ. Απόστολου Αθηναίου να εξετάσουν το σύστημα του στρατού.Τέλος ο κ. Αθηναίος στις παρατηρήσεις της εκπροσώπου του Παγχιακού Σωματείου Ατόμων με αναπηρίες κας Σοφίας Μιχάλα για την έλλειψη υποδομών για τα άτομα με αναπηρία μέσα στα πλοία, ζήτησε να ελεγχθούν όσα πλοία πιστεύεται ότι δεν τηρούν αυτά που επιβάλλει ο νόμος.
Να σημειωθεί ότι τα άλλα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν ήταν:
Εργατικό Κέντρο- Τάσος Κώσταλος:
Συνταξιούχοι Ναυτικοί- Νίκος Γιόμελος
ΝΤ ΑΔΕΔΥ- Λίτσα Λύκου
ΟΕΒΕ- Γιάννης Κούνουπας
Πολύτεκνοι- Στρατής Κακαρίνος και
φοιτητές- Γρηγόρης Γκλιγκόπουλος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις- προτάσεις του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβούλίου κ. Στέλιου Καμπούρη. Σημείωσε το θέμα της συνέχισης του “μοντέλλου Σηφουνάκη”, τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που μοναδικό σκοπό θα έχει την επιδότηση των εισιτηρίων νησιωτών και εμπορευμάτων, περικοπή τελών υπέρ τρίτων και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των ακτοπλοϊκών γραμμών,

Αποτελέσματα συνάντησης
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο κ. Τζωάννος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι υπήρξε ένας “ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος, όπου είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και ορισμένες ιδιαιτερότητες της Χίου σε θέματα όπως το λιμάνι Μεστών ή οι σχέσεις με άλλες περιοχές της χώρας. Ο σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής στο Γενικό Εθνικό Σχεδιασμό”, τόνισε ο κ. ΓΓ.
Σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων, ο ΓΓ σημείωσε ότι έχουν δεσμευτεί για μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων ιδιαίτερα στις άγονες γραμμές, ενώ σημείωσε πως θα εξετάσουν τα στοιχεία του κόστους που επιβαρύνουν τον επιβάτη αλλά δεν αφορούν την λειτουργία αυτή καθαυτή των ναυτιλιακών εταιρειών, όπως επίσης και το ζήτημα των ΦΠΑ.


Έλεγχος συνόρων
Με την ευκαιρία εξάλλου της παρουσίας του στη Χίο και στο Ανατολικό Αιγαίο σημείωσε ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των προληπτικών δράσεων έναντι της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε ότι για αυτό το λόγο έχουν εξοπλίσει το Λιμενικό Σώμα με νεότευκτα πλοία και ήδη στο λιμάνι της Χίου βρίσκεται το τελευταίο απόκτημα του λιμενικού η φρεγάτα ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. “Με την παρουσία της δίνουμε το μήνυμα και στις απέναντι ακτές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχόμαστε λαθρομετανάστες”, σημείωσε.
Στην παρατήρηση μας ότι το σωματείο των λιμενικών υπαλλήλων Χίου και Σάμου διαμαρτύρεται για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό ο κ. Τζωάννος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά και τόνισε ότι ήδη το ΥΕΝ προχωρεί στην ανακατανομή του προσωπικού για ενίσχυση των συγκεκριμένων λιμεναρχείων.