Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αδαμάντιου Λεμού

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αδαμάντιου Λεμού

18


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ από τις εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ το βιβλίο του Αδαμάντιου Λεμού με τίτλο: “Η θεια μου η Κυριακού στον παλιό εκείνο τον καιρό…”
Στο μυθιστόρημα αυτό, που είναι βιογραφία και λαογραφία μαζί, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία, τη μαχητικότητα, το δυναμισμό και την περιπλάνηση μιας πρωτόγνωρης ασυμβίβαστης γυναίκας, που με τις τολμηρές αποφάσεις της πάει κόντρα στα σωστά και τα “πρέποντα” του στενού περιβάλλοντος και του κατεστημένου της εποχής της.
Ένα αδάμαστο, ανυπότακτο, στερημένο και καταπιεσμένο πλάσμα, που από φυσική δύναμη αυτοπροστασίας, κατορθώνει με την πονηράδα, την τόλμη, τη διαβολιά, το θάρρος και την παλικαριά του -καίτοι αγράμματο- να διακριθεί, να επιβληθεί, να καταξιωθεί και τελικά να γίνει στο τοπικό της περιβάλλον, χωρίς καν να το υποπτεύεται, ο προάγγελος της σημερινής γυναικείας απελευθέρωσης.
Με βάση τον παραπάνω καμβά, η αναβλύζουσα συναρπαστική ροή των γεγονότων, εμπλουτισμένων με ανάγλυφες λαογραφικές περιγραφές, κάνουν το διάβασμα τούτου του βιβλίου ευχάριστο και απολαυστικό. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Αδαμάντιος Λεμός, μαθητής του Καρόλου Κουν από  τους πιο παλιούς, υπήρξε ηθοποιός μεγάλων θιάσων στα πρώτα του βήματα (Μαρίκας Κοτοπούλη, Κατερίνας Ανδρεάδη, Θυμελικού Θιάσου Λίνου Καρζή, “Θεάτρου Τέχνης” Καρόλου Κουν. 
Κάλυψε τις θεατρικές ανάγκες του Ελληνισμού της Αιγύπτου και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής αρχικά με το Συγκρότημα Ψυχαγωγίας Ενόπλων Δυνάμεων και μετά με προσωπικό θίασο (1942-1944).
Ταυτόχρονα ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, σκηνογράφος, δάσκαλος και οργανωτής του πρώτου Παγκύπριου Επαγγελματικού Θεάτρου, του “Προμηθέα”, 1944-1946. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία.
Ο Λεμός ξεκίνησε την πρώτη πανελλαδική θεατρική έρευνα με σκοπό την ανακάλυψη και προβολή των νέων μεταπολεμικών θεατρικών δυνάμεων (1947-1952), η οποία είναι αναλυτικά καταγραμμένη στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο της εποχής από το σύνολο των κορυφαίων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης: Αιμίλιος Χουρμούζιος, Άγγελος Τερζάκης, Άλκης Θρύλος, Λέων Κουκούλας, Μανόλης Σκουλούδης, Μιχάλης Περάνθης, Μιχ. Ροδάς, Μάριος Πλωρίτης, Δημήτρης Μπόγρης, Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλοί  άλλοι.
Το γεγονός το επιβεβαιώνει και η απόφαση της “Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων” να τον τιμήσει για τη συνολική προσφορά του στο νεοελληνικό θέατρο και ειδικότερα για τα 28 πρωτοπαρουσιαζόμενα ελληνικά έργα που παρουσίασε σε καιρούς δύσκολους, όταν η κουλτούρα και ο πολιτισμός ήσαν λέξεις άγνωστες ή χωρίς νόημα.
 Σ’ αυτή τη σκοταδιστική εποχή τόλμησε να ξεκινήσει αυτοδύναμα την πρώτη ερευνητική πρωτοποριακή εξόρμηση κτίζοντας για το σκοπό αυτό θέατρο, τα “Διονύσια”, στην Καλλιθέα. Ενέργεια επίσης πρωτοποριακή, αφού μαζί σηματοδοτεί και την πρώτη θεατρική αποκέντρωση ποιοτικού για την εποχή θεάτρου εκτός του κέντρου της Αθήνας.
Ανάμεσα στις ερευνητικές προσπάθειες του “Θιάσου Λεμού” είναι και η ανακάλυψη του πρύτανη των θεατρικών συγγραφέων και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη το 1950.
Ακολουθούν οι επίσης πρωτοεμφανιζόμενοι τότε: Νότης Περγιάλης, Γεράσιμος Σταύρου, Σωτήρης Πατατζής, Αλέκος Γαλανός, Κώστας Πρετεντέρης, ο μουσουργός Αργύρης Κουνάδης και πολλοί άλλοι που διαπρέπουν στο θέατρο ως συγγραφείς, σκηνοθέτες, θεατροδάσκαλοι, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, που ο ιστορικός Γιάννης Σιδέρης ονομάζει “πνευματικά τέκνα του Λεμού”. Ακόμα να προστεθεί πως ο Λεμός ήταν ο πρώτος που ενστερνίσθηκε και πραγματοποίησε την ιδέα του ανοιχτού χωρίς σκηνή θεάτρου σε μορφή λαϊκού πανηγυριού, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους, σε νησιά και σε πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Η πρώτη (πιλοτική) παράσταση δόθηκε στο “Αρ-χαίο Θέατρο Άργους” με τον “Αγαπητικό της Βοσκοπούλας” το 1952, που την παρακολούθησαν 8.000 θεατές με τη συνεργασία του νεοσύστατου τότε χορευτικού συγκροτήματος “Λαϊκών χορών και τραγουδιών” της Δώρας Στράτου.
Μια ακόμη περίπτωση πρωτοποριακής προσφοράς του Λεμού στον Ελληνισμό της Αμερικής, είναι η καθιέρωση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1957- 1967), του οποίου υπήρξε ιδρυτής και εμψυχωτής. Για δέκα συνεχή χρόνια περιόδευε στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α και Καναδά, όπου υπήρχε συμπαγής μάζα Ελληνισμού, δίδοντας εκατοντάδες παραστάσεις, με κέντρο και ορμητήριο τη Νέα Υόρκη. Και τότε, την αποφράδα 21η Απριλίου 1967, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με διακήρυξή του από σκηνής ο Λεμός εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη δικτατορία με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του. Ένα άρτιο πανέμορφο θέατρο το “Maidman Playhouse” στο Μανχάταν, με μισθωτήρια σύμβαση 20 ετών εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε ο Λεμός για επτά χρόνια συνεπής αντιστασιακός, συνεργαζόμενος στενά στο ίδιο μετερίζι με την Μελίνα Μερκούρη. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση το 1974 και οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήρι στην Ηλιούπολη με το οποίο αποσπά το πρώτο χρυσό βραβείο της πόλεως των Αθηνών στους πανελλήνιους αγώνες πειραματικού θεάτρου το 1986.
Πρόσφατες συνεργασίες ως σκηνοθέτης, με το “Εθνικό Θέατρο” και το “ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου”, με περιοδείες σε νησιά του Αιγαίου, στο λεκανοπέδιο της Αττικής -“Θέατρο Ηρώδου του Αττικού”- και στη Βόρειο Ελλάδα.
Εκτεταμένη αναφορά για τον ερευνητή και ιστορικό βρίσκουμε στο βιβλίο του Λεμού “Η Ουτοπία του Θέσπη – Θεατρικό Οδοιπορικό”, εκδόσεις Φιλιππότη 1989.