Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Τι περιμένει η Ομογένεια για τα Ελληνικά θέματα από τη νέα...

Ομογένεια: Τι περιμένει η Ομογένεια για τα Ελληνικά θέματα από τη νέα θητεία Μπους

14

Ελπίδες αλλά και λόγους ανησυχίας για την Ελληνική και Κυπριακή Αμερικανική κοινότητα δημιουργεί η έναρξη της νέας τετραετίας του Αμερικανού Προέδρου George W. Bush, αναλογιζόμενη τι της επιφυλάσσει το μέλλον για τα μακρόχρονα της προβλήματα, επισημαίνει σε άρθρο της στη GreekNews η Σοφία Νιάρχου.

«Θα δοθεί η μάχη για κάθε θέμα στην ώρα του και τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ μαύρα ή άσπρα,» επισημαίνει ο Άντριου Μάνατο , Πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων (Coordinated Effort of Hellenes- CEH). «Κάποιες φορές θα νικήσουμε 20%, άλλες 50%, μερικές φορές 70% και δεν θα κερδίσουμε τόσο πολύ όπως στην διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον ή όπως στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.»

Αυτό που μένει να δούμε όσο αφορά το Κυπριακό θέμα, σημειώνει ο Μάνατος, είναι πως αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την παράνομη κατοχή στην βόρεια Κύπρο. Ειδικά, τονίζει, που αυτή η κυβέρνηση έκανε βήματα ανάρμοστα για μια κατεχόμενη περιοχή δίδοντας βοήθεια άμεσα στους Τουρκοκύπριους αντί στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου η οποία θα είχε και την ευθύνη διαβίβασης της στους Τουρκοκύπριους.

Μετά την απόρριψη από την Κύπρο του Σχεδίου ο Αννάν, και ορθώς έγινε κατά τον κ. Μάνατο, « υπήρξε μια στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τη θέση της ηγεσίας της. Η ηγεσία ελέγχει τους μηχανισμούς για την εξωτερική πολιτική σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, και παρότι ο έλεγχος δεν φτάνει το 100%, είναι πολύ σημαντικός, με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα για μας. Οι Ρεπουμπλικάνοι τείνουν να αντικρίζουν το κόσμο λιγότερο από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περισσότερο από πλευράς στρατηγικής σημασίας,» σημείωσε.

Ο ίδιος βλέπει στο νέο αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τσιάρλς Ρίης, ένα ικανό διπλωμάτη με ενδιαφέρον να κάνει αρκετά στο οικονομικό θέμα, ιδιαίτερα να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτύξει το εμπόριο της με τις ΗΠΑ. Πιστεύει επίσης ότι ο Κύπριος και Έλληνας Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άξιοι αντιπρόσωποι των χωρών τους εδώ.

Ο Πρόεδρος του CEH επισημαίνει ότι υπάρχει ένα αριθμός Ελληνοαμερικανών που εργάζονται στην Κυβέρνηση Μπους και διατηρούν σχέσεις μαζί της και οι οποίοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις πολιτικές που υιοθετούνται αναφορικά με την Ελλάδα και Κύπρο.

«Ο Άντριου Νάτσιος, ο διευθυντής της USAID, που είναι υπεύθυνη για την κατανομή της ξένης βοήθειας, χαίρει υψηλού σεβασμού, και σαν κοντινός προσωπικός φίλος του Προσωπάρχη Άντριου Καρντ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικός σε κάποια πράγματα», λέει ο κ. Μάνατο. «Ο Πρέσβης στο Ιράκ, Τζόν Νεγροπόντε, επίσης βρίσκεται στην ίδια θέση. Η Μπάρμπαρα Σπυρίδον Πόουπ, υφυπουργός εξωτερικών για Πολιτικά Δικαιώματα και πολλά χρόνια στα πολιτικά πράγματα της Ουάσιγκτον, που διαχειρίσθηκε την υπόθεση Tail Hook του 1991 σαν υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πατέρα Μπους, υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμη σε αρκετά ζητήματα.

Η Fran Townsend ή Francis Frangos, υπηρέτησε ως αναπληρωτής της Γενικής Εισαγγελέας Janet Reno από το 1995 μέχρι το 1998, διηύθυνε το γραφείο πολιτικής μυστικών πληροφοριών και αναθεώρησης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 1998 μέχρι το 2002 και τώρα διορίστηκε σύμβουλος του Πρόεδρου για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας. Συναντάται κάθε πρωί με τον Πρόεδρο και συζητούν θέματα τρομοκρατίας και αυτή είναι επίσης σε θέση να βοηθήσει στον επηρεασμό των πολιτικών για την Ελλάδα και την Κύπρο» υπέδειξε ο Μάνατος.

Παράλληλα σημειώνει πως αν και δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, ο μεγαλοεπιχειρηματίας κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης των San Diego Chargers Άλεξ Σπανός, διατηρεί με τον Πρόεδρο μία τέτοια φιλική σχέση, που τον κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τους προαναφερθέντες, κάτι που προσφέρει ευκαιρίες πρόσβασης στους Ελληνοαμερικανούς που επιζητούν να συναντηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Ο Σπανός πρόσφερε 250.000 δολάρια, για τις τελετές ορκωμοσίας του Προέδρου και είναι για πολλά χρόνια σημαντικός υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της εκστρατείας επανεκλογής του Προέδρου.

Σε ερώτηση για το αν επηρεάζει τις πολιτικές των ΗΠΑ κάποιος σε μια θέση που δεν είναι άμεσα συσχετισμένη με τα Ελληνικά και Κυπριακά θέματα, ο κ. Μάνατος σημείωσε ότι ακόμα και κάποιος σε μια μικρή θέση μπορεί να επηρεάσει την πορεία που θα πάρει μια πολιτική. Υπενθύμισε την προσπάθεια που κατέβαλε όταν του ζητήθηκε, ως βοηθός στην Κυβέρνηση Johnson, όταν η Τουρκία αρχικά κινήθηκε για να εισβάλει στην Κύπρο το 1964. Οι συμβουλές του Μάνατου είχαν ληφθεί υπόψη σε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως Επιστολή Johnson, στην οποία δίδονταν συστάσεις στην Τουρκία για την λανθασμένη στρατιωτική της επέμβαση στην Κύπρο.

Οι κ.κ. Νάτσιος, Νεγροπόντε, Πόουπ και Τάουνσεντ βρίσκονται δίπλα σε ανθρώπους σε γραφεία πολύ μεγαλύτερης εξουσίας στην κυβέρνηση Μπους και που είναι γνωστοί για τις φιλοτουρκικές τους θέσεις, σημείωσε ο κ.Μανάτος. «Τα πεπραγμένα του αντιπροέδρου στο Καπιτώλιο, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν ήταν βοηθητικά για τους Έλληνες και την Ορθοδοξία, όπως και του Υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, του Ρίτσιαρντ Περλ και Πώλ Γούλφοβιτς, που όταν δεν είναι στην κυβέρνηση εργάζονται για την Τουρκία. Επομένως όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στο Οβάλ γραφείο και παρουσιάζει μια ημερήσια διάταξη ζητώντας από τις ΗΠΑ να δεχθεί τις Τουρκικές θέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που μιλούσαν για διευθέτηση του προβλήματος πριν η Κύπρος γίνει δεχθεί στο σώμα αυτό, κάποιος θα ανέμενε να έχει και επιτυχία».

Εντούτοις, οι προσπάθειες των Ελληνοαμερικανών και υποστηρικτών των Ελλαδικών και Κυπριακών θεμάτων στην Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων και στο Κογκρέσο το απέτρεψαν.

Ο κ Μανάτος υπογράμμισε ότι επιπρόσθετα των πιστών υποστηρικτών των θεμάτων που επηρεάζουν την Ελλάδα και Κύπρο (μεταξύ τους οι Γερουσιαστές Σαρμπάνης και Σνόου και οι Βουλευτές Μάϊκλ Μπιλιράκης και Σέλεϋ Μπέρκλεϋ), Έλληνες και Κύπριοι της Αμερικής έχουν μια σειρά από φίλους στην Γερουσία και στην Βουλή, που είναι σε θέση να επηρεάσουν την κυβέρνηση προς το μέρος μας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Χένρι Χαϊντ και ο πλέον υψηλόβαθμος Δημοκρατικός Βουλευτής στην Επιτροπή Τομ Λάντος, ο πλέον υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στην Γερουσία Τζόζεφ Μπαϊντεν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρίτσιαρντ Λούγκαρ, ο οποίος, αν και δεν ηγείται των θεμάτων μας, είναι φίλος, λέει ο κ. Μάνατος. Έλληνες όπως ο Άλεξ Σπανός και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι οποίοι θα συμμετάσχει στις τελετές για την ορκωμοσία, επίσης συνεχίζουν να είναι σε θέση να επηρεάζουν τα πράγματα.


Πηγή: Greek News