Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Πρόβλημα με τις συντάξεις των δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας

Ομογένεια: Πρόβλημα με τις συντάξεις των δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας

9


Νέα Υόρκη. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν και πάλι στη Νέα Υόρκη οι εορτασμοί των Ελληνικών Γραμμάτων, με αφορμή την Εορτή των Τριών Ιεραρχών. Και ως είθισται, θα ακουστούν και πάλι εγκώμια για τους Ελληνες δάσκαλους των σχολείων, οι οποίοι, είτε διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, ή άλλες επιστήμες, είναι σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, οι πλέον κακοπληρωμένοι, με ελάχιστα ωφελήματα. Αρκετές φορές μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις Ελληνοαμερικανικών σχολείων όπου οι Ελληνικής καταγωγής εκπαιδευτικοί, παρότι έχουν ίσα ή και περισσότερα προσόντα από μη Ελληνες συναδέλφους, αμείβονται χειρότερα.


Ομως και η ελληνική πολιτεία, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις υπουργών και εκπροσώπων της γενέτειρας στις ΗΠΑ, ελάχιστα έχει πράξει για τους εκπαιδευτικούς. Κι ακόμη κι γι’ αυτή τη σύνταξη που αποφάσισε προ ετών να δίδει, η νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη και άδικη, ώστε μόνο ελάχιστοι πληρούν τα κριτήρια.
Η βεβαίωση του αν κάποιος πληροί τα κριτήρια συνταξιοδότησης έχει χαρακτηριστεί από τους συντονιστές εκπαίδευσης ένα ιδιαίτερο ακανθώδες ζήτημα και σε αρκετές περιπτώσεις, σημείο τριβής μεταξύ των εκπαιδευτικών υπηρεσιών της Ελλάδας στην Αμερική με τις κοινότητες και εκπαιδευτικούς. Προβλήματα ακόμη υπάρχουν και μεταξύ διευθυντών σχολείων και διδασκάλων, που ορισμένες φορές οδηγούνται στα δικαστήρια.


Αν κάποιος θελήσει να κάνει μιά ενδελεχή έρευνα σε βεβαιώσεις που έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, θα βρει ότι πάρα πολλές από αυτές είναι ΨΕΥΔΕΙΣ. Κι ότι στους υπογράφοντες αυτές τις ψευδείς δηλώσεις συμπεριλαμβάνονται ανώτατοι ιεράρχες, διευθυντές γραφείων παιδείας, ιερείς και πρόεδροι κοινοτήτων και διευθυντές σχολείων.


Οσο για τους εκπαιδευτικούς συμβούλους, όταν οι πιέσεις γίνονται αφόρητες, προτιμούν αντί να ντροπιάσουν κάποιον υψηλά ιστάμενο ψευδοϋπογράφοντα – στις πλείστες των περιπτώσεων κληρικό – περιορίζονται να πιστοποιήσουν απλά το γνήσιο της υπογραφής.


Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Κι όμως, η ρίζα του κακού είναι η ίδια η νομοθεσία, που δεν ανταποκρίνεται στην αμερικανική πραγματικότητα και αφήνει ακάλυπτη την συντριπτική πλειοψηφία των διδασκάλων που απασχολείται σε απογευματινά σχολεία.


Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.2227/1994), δικαιούνται σύνταξης «εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν επί καθημερινής βάσεως σε ημερήσια πλήρη δημοτικά σχολεία ελληνικών κοινοτήτων». Δηλαδή ουσιαστικά μόνο οι εκπαιδευτικοί των 18 ημερησίων κοινοτικών ελληνικών σχολεία των ΗΠΑ. Εκτός «νυμφώνος» μένουν σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι των απογευματινών σχολείων, που κατά το πλείστον λειτουργούν 2-3 φορές την εβδομάδα, με 4 έως 6 ώρες διδασκαλίας και στην καλύτερη των περιπτώσεων 10 ώρες την εβδομάδα. Ομως, αυτές οι ώρες δεν επαρκούν για αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδοτήσεως από το ελληνικό δημόσιο.


Η μη συνταξιοδότηση βαδίζει άρρηκτα και με την έλλειψη ελέγχου στην ποιότητα των δασκάλων. Με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται εκπαιδευτικοί ιερείς, κατηχητές, άτομα που απλά έχουν απολυτήριο εξαταξίου γυμνασίου ή και άτομα χωρίς κανένα πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Ολοι αυτοί διορίζονται σε κοινότητες, χωρίς κανένα έλεγχο, αφού για την πρόσληψή τους αποφασίσει η κοινότητα.


Κι όμως, αρκετοί από αυτούς έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις και χάρη σε ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν, ή σε ψευδή στοιχεία, ήδη λαμβάνουν εδώ και χρόνια τη σύνταξή τους.


Τόσο ο σύλλογος των Ελλήνων Εκπαιδευτικών, όσο και αρκετοί από τους κατά τόπους συντονιστές εκπαίδευσης, έχουν κατά καιρούς επικρίνει αυτή τη διάταξη ως άδικη και έχουν ζητήσει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.


Οπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, εξ αιτίας της υπάρχουσας νομοθεσίας έχει προκληθεί πικρία στους για πολλά χρόνια προσδοκούντες μια ηθική αναγνώριση εκπαιδευτικούς αλλά και την οικονομική υποστήριξή τους. Αλλά και ταυτόχρονα δυσπιστία προς την πολιτεία, καθώς βλέπουν ότι δεν δείχνει το αναμενόμενο προς αυτούς ενδιαφέρον, μη αναγνωρίζοντας το έργο τους.


Εξ αιτίας όλων αυτών των προβλημάτων, έχει ωριμάσει στο χώρο της Ομογένειας η πρόταση για αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για όλους τους δάσκαλους, είτε διδάσκουν σε ημερήσια, είτε σε απογευματινά σχολεία, όμως να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας. Μάλιστα και η Αρχιεπισκοπή που υποστηρίζει το αίτημα, εκτιμά ότι δεν θα ήταν δίκαιο να συνταξιοδοτούνται το ίδιο οι εργαζόμενοι στα απογευματινά σχολεία, με αυτούς των πρωινών , οι οποίοι διδάσκουν 28-35 ώρες εβδομαδιαίως.


Προ ετών και όταν υφυπουργός Παιδείας ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος, είχε σταλεί ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία ζητούσε:


Να αναγνωρίζεται ως διδακτικό το έργο που προσφέρθηκε στα ελληνικά προγράμματα των ημερησίων σχολείων και στα απογευματινά ελληνικά σχολεία , από εκπαιδευτικούς που κατέχουν τα υπό του νόμου προβλεπόμενα προσόντα για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, εφόσον έχει προσφερθεί μετά την ψήφιση του νόμου 1566/1985, ο οποίος ορίζει τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί πριν από το 1985 και εξακολούθησαν να εργάζονται στο ίδιο σχολείο , να αναγνωρίζεται το διδακτικό τους έργο εφόσον κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο ελληνικού λυκείου.
Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για διδακτικό έργο που προσφέρθηκε με πλήρη απασχόληση όλες τις ημέρες που λειτουργεί το σχολείο , έστω και αν το ωράριο αυτό είναι μειωμένο ( 4 , 6 ή 10 ώρες την εβδομάδα).
Να ρυθμιστεί νομοθετικά η αναγνώριση υπηρεσίας μειωμένου ωραρίου , για την οποία να καταβάλλεται αναλογική σύνταξη ( ποσοστό επί του πλήρους ωραρίου) , σύμφωνα με το ωράριο το οποίο εργάσθηκε ο εκπαιδευτικός.
Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, αφενός θα αναγνωρίζει προϋπηρεσίες που προσφέρθηκαν από προσοντούχους εκπαιδευτικούς , αφετέρου θα ικανοποιήσει όλους τους προσοντούχους εκπαιδευτικούς , οι οποίοι εργαζόμενοι για αρκετά χρόνια στα σχολεία , έστω και με μειωμένο ωράριο , έχουν προσδοκίες για την ηθική και υλική τους ικανοποίηση.


Παράλληλα θα μειωθούν οι περιπτώσεις των ανακριβών στοιχείων που βεβαιώνονται στα πιστοποιητικά, στην προσπάθεια των αιτούντων να αποδείξουν ότι δίδαξαν σε πλήρη σχολεία , επί καθημερινής βάσεως και με πλήρες ωράριο , χωρίς αυτά να ισχύουν.


Πηγή: Greek News