Αρχική Νέα Τοπικά Ψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο

Ψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο

8


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, αφού προηγήθηκε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.


Η κυβέρνηση επέμεινε στη θέση ότι με το νομοσχέδιο, εκφράζεται η βούλησή της “να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής”, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διέκρινε στην κυβέρνηση σαφή δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού εναντίον συγκεκριμένων επιχειρηματιών, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές επαγγελίες.


“Δεν περιμένουμε να μας χειροκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κοινωνία”, ανέφερε στην παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας μάλιστα, τη στάση του Γ. Παπανδρέου, είπε ότι “αν ο Κώστας Καραμανλής ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν εδώ να υποστηρίξει τις προτάσεις του”.


“Σας προκαλώ επί μέρες: Φέρτε δικό σας νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο”, ανέφερε ο κος Ρουσόπουλος ψέγοντας το ΠΑΣΟΚ για την αρνητική του στάση απέναντι στο νομοσχέδιο.


Απαντώντας δε, σε αιτιάσεις του Δημήτρη Ρέππα για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης παρατήρησε: “Δεν ξέρω τι γινόταν επί υπουργίας του κ. Ρέππα, αλλά όταν αναλάβαμε εμείς, βρήκαμε έντυπα των οποίων τα τεύχη διέφεραν μόνον κατά τα εξώφυλα και κυκλοφορούσαν μονάχα για να παίρνουν τις επιδοτήσεις”.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, παρατήρησε ότι “η μοιρολατρεία απέναντι στα φαινόμενα διάβρωσης του δημόσιου βίου, ισοδυναμεί με πολιτική συνενοχή – δηλαδή με ενοχή” και πως “η κυβέρνηση της ΝΔ, θα επιθυμούσε, το νομοσχέδιο αυτό, να καταστεί τεκμήριο αθωότητας όλου του πολιτικού κόσμου”.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επεσήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται τόσο θεσμικά, όσο και από άποψη υποδομών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, έλαβε υπ΄ όψιν της όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς διετύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Αναφορικά με τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο, ο υπουργός Εσωτερικών, προέταξε το επείγον της νομοθέτησής του, τόσο λόγω της εισήγησης (και μάλιστα με ψήφους 7-0) Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της αντιμετώπισης των συγγενών των επιχειρηματιών ως “παρένθετων προσώπων” (κάτι που ο προηγούμενος νόμος δεν εξασφάλιζε αμαχητί) όσο και λόγω της επίκλησης εκ μέρους του ΕΣΡ, αδυναμίας να ανταποκριθεί στο ρόλο του.


“Η επιλογή της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια αυστηρότητας στο θέμα του βασικού μετόχου, παραμελώντας, ή υποβαθμίζοντας τα άλλα θέματα, υποκρύπτει σκοπιμότητες” ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννος Παπαντωνίου και παραλλήλισε την αμάχητη παραδοχή οικονομικής εξάρτησης των συγγενών των επιχειρηματιών -που προβλέπεται στο νομοσχέδιο -με “τις ρυθμίσεις της δεκαετίας του ’50 για τους συγγενείς των κομμουνιστών”.


Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και ο πρώην υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για “επιστροφή στο Μεσαίωνα με τη θεωρία της συλλογικής ευθύνης”.


Ο Θ. Πάγκαλος έθεσε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλον το ζήτημα του ελέγχου του πολιτικού χρήματος, τονίζοντας ότι “οι δηλώσεις των εκλογικών δαπανών, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες, είναι εντελώς εικονικές. Είναι οι τεράστιες συνεστιάσεις, τα πολυτελέστατα εκλογικά γραφεία, που δεν γίνονται παρά μόνον με δωρεές?”.


Είναι ευθύνη του πολιτικού κόσμου να αποδείξει το αδιάφθορό του, επεσήμανε ο κος Πάγκαλος, προτείνοντας να συγκροτηθεί μια ομάδα πέντε έως επτά βουλευτών “υπεράνω υποψίας” προκειμένου να ελέγχουν ενδεικτικά μερικά πόθεν έσχες βουλευτών σε βάθος.


Από την άλλη, “γιατί δεν πάμε στους δημοσιογράφους; Χρόνια περιμένουμε έναν κώδικα δεοντολογίας από την ΕΣΗΕΑ. Αν δεν το πράξει η ΕΣΗΕΑ, ας τον νομοθετήσει η κυβέρνηση – να νομοθετήσει και την κατάργηση της διπλοθεσίας των δημοσιογράφων, την κατάργηση των διορισμών σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς (…) Λειτουργούν σε καθεστώς ισονομίας τα ΜΜΕ; Ξέρετε ότι λειτουργούν χαριστικά – το κράτος και οι Τράπεζες χαρίζονται. Απαιτείστε λοιπόν και βάλτε σε όλους να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε και μετά νομοθετείστε για τους επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης, εάν έχουν και άλλες επιχειρήσεις, ότι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο μέσον ενημέρωσης. Να περνά η κρατική διαφήμιση από Επιτροπή της Βουλής, και να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μην διανέμεται σε κομματικούς φίλους”.


“Το νομοσχέδιο μονάχα τιμωρεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας εχθρεύονταν και ευνοεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας στήριζαν. Η παράταξή μας πλήρωσε πολύ ακριβά το μέτωπο με τους εκδότες το 1989. Το ίδιο θα συμβεί μ’ εσάς, όταν τολμήσετε πραγματικά να ορθώσετε το ανάστημά σας” κατέληξε ο Θ. Πάγκαλος.


Από πλευράς ΠΑΣΟΚ αξίζει να καταγραφεί η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα παραβίασης του Συντάγματος που συντελούνται στην Ελλάδα, εδώ και δύο τετραετίες.


“Δυστυχώς με την εισαγωγή της ιδιωτικής τηλεόρασης η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΣΥΝ, έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των εκδοτών που ηρνείτο να ικανοποιήσει ο Α. Παπανδρέου. Έδωσε την δήθεν προσωρινή άδεια στο “Μέγκα”. Μετά με άδεια “από τη σημαία” εξέπεμψε ο “Αντέννα”. Την τριετία της ΝΔ, γέμισε η χώρα κανάλια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα, να έχει παραδοθεί η ενημέρωση και η επιμόρφωση του λαού σε ελάχιστους επιχειρηματίες”, είπε.


“Κυριαρχούν η αναρχία, οι αθέμιτες συναλλαγές, ο ετσιθελισμός, η απαράδεκτη ποιότητα των προγραμμάτων. Είναι αυτονόητη και τεράστια ευθύνη όλων μας, του πολιτικού κόσμου – και ατομική, όσων με την προσωπική τους στάση βοηθούν το καθεστώς αυτό, πρώτα θύματα του οποίου είναι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, ο έντιμος πολιτικός κόσμος, με τις κοκορομαχίες στα παράθυρα και την προβολή της υποκουλτούρας”, ανέφερε ο κος Κακλαμάνης.


“Πρόβλημά μας δεν είναι ποιος τσιμπολογάει λεφτά από τα δημόσια έργα – αυτό έπεται. Το πρόβλημά μας είναι το ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν ανταποκρίνεται, ούτε κατά κεραία σ’ αυτό που το Σύνταγμα επιβάλλει για αντικειμενική, με ίσους όρους μετάδοσης ενημέρωσης και ειδήσεων”, υποστήριξε ο κος Κακλαμάνης, για να καταλήξει στην άποψη ότι το ΕΣΡ δεν θα έπρεπε να ασχολείται με την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας, αλλά με τον έλεγχο της ανταπόκρισης των καναλιών στις συνταγματικές επιταγές.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΕ