Αρχική Νέα Τοπικά Φως στο… ΘΗΣΕΑ βλέπουν τα ΚΤΕΛ

Φως στο… ΘΗΣΕΑ βλέπουν τα ΚΤΕΛ

7


“Η χρηματοδοτική λύση που αναζητούσαν με το φανάρι του Διογένη ΤΕΔΚ και Υπεραστικό ΚΤΕΛ βρήκε την άκρη στο μίτο της επίλυσης της. Τον φέρνει μαζί του το πρόγραμμα “Θησέας”, που επισήμως, μετά την ανακοίνωση των επί μέρους χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει πόρους 16.000.000 ευρώ για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου”, αυτά αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ 919/1/2005) και συνεχίζει:

Ένα τμήμα αυτής της γενναίας επιχορήγησης βάζουν στο στόχαστρο τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στο “Θησέας” όποιος προλάβει χρηματοδότηση είδε. Για το σκοπό αυτό, με ιδίους πόρους, καλεί στη Χίο τον συγκοινωνιολόγο κ. Νότη Παρασκευόπουλο, γνώριμο από παλαιότερη επίσκεψη του, για να συντάξει μελέτη εκπόνησης συγκοινωνιακού έργου για όλο το νομό.
Από τον κ. Παρασκευόπουλο ζητείται η σύνταξη ενός νέου υπεραστικού συγκοινωνιακού δικτύου, που αφενός θα βελτιώνει το υφιστάμενο με συχνότερη κάλυψη δρομολογίων, αφετέρου σε συμφωνίες με τους Δήμους θα λειτουργεί και το σκέλος της δημοτικής συγκοινωνίας, λύνοντας το σοβαρό πρόβλημα της μετακίνησης κατοίκων χωριών προς τις έδρες του Δήμου, μετά τον Καποδίστρια και τις συνενώσεις.
“Το κόστος για την παράδοση της μελέτης θα στοιχίσει στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ 30.000 ευρώ, τα οποία φυσικά δεν μας περισσεύουν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, με την παράδοση της, να προσφέρουμε στην ΤΕΔΚ τη δυνατότητα να διεκδικήσει πόρους από το πρόγραμμα και να πετύχουμε επιτέλους αυτό που καιρό τώρα συζητάμε”, δηλώνει στον “π” ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Λεωνίδας Καλαγκιάς.
Τώρα θα κριθούν
Η ανάθεση της μελέτης φέρνει για πρώτη φορά τους φορείς της Αυτοδιοίκησης προ των ευθυνών τους. Τώρα για τους Δήμους αρκεί και μόνο η πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα “Θησέας” για να πείσουν ότι επιθυμούν το ευχολόγιο της επαρκούς και σύγχρονης συγκοινωνιακής κάλυψης να το μετατρέψουν σε πράξη. “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις υπάρχουν. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι για την ενίσχυση των συγκοινωνιών πάλεψαν στα συλλογικά όργανα των Δήμων και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου και ο Δήμαρχος Αμανής”, υπογραμμίζει αισιόδοξα ο κ. Καλαγκιάς. Ο ίδιος έχει καταρτίσει μάλιστα πρόγραμμα επαφών του κ. Παρασκευόπουλου με όλους σχεδόν τους Δημάρχους την επόμενη εβδομάδα. “Πρέπει επίσημα να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιθυμίες τους και ποιες από αυτές μπορούμε να ικανοποιήσουμε με το λιγότερο δυνατό κόστος”, συμπληρώνει.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο συνολικό σχεδιασμό θα προβλέπεται και η εκμίσθωση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ των δημοτικών και ακινητοποιημένων τις περισσότερες φορές λεωφορείων για την εκτέλεση της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ- ΠΟΛΙΤΗΣ