Αρχική Νέα Τοπικά Προβλήματα με το πρόγραμμα της αφαλάτωσης επισημαίνει ο Δ. Αθανασόπουλος

Προβλήματα με το πρόγραμμα της αφαλάτωσης επισημαίνει ο Δ. Αθανασόπουλος

8Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο Δήμο Ομηρούπολης που φέρνει στο προσκήνιο τα σημαντικά θέματα του υδρευτικού που απασχολούν το νομό και τις ελπίδες που είχαν στηρίξει οι Δήμοι στην αφαλάτωση, ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση περιορισμένων βροχοπτώσεων.
Την προοπτική των μονάδων αφαλάτωσης που στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Δήμων Χίου, Ομηρούπολης, Καμποχώρων και Αγίου Μηνά είχαν σχεδιαστεί από το καλοκαίρι του 2002 (αλλά ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει), φέρνει με ερώτησή του στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο Ομηρούπολης ο δ.σ. της πλειοψηφίας Δημήτρης Αθανασόπουλος.
Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δ.Σ. παρά το ότι φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με τις επιλογές του Δημάρχου Ομηρούπολης κατά τις πρόσφατες δημαιρεσίες, αποφασίζει να φέρει με επιστολή του το ζήτημα της Προγραμματικής Σύμβασης και κατά πόσο αυτή προχωρά αφού για δύο και πλέον χρόνια έχει παγώσει το έργο της αφαλάτωσης. Συγκεκριμένα οδήγησε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μια εκ των δύο ενδιαφερόμενων εταιρειών (ΤΕΜΑΚ).
Η απόφαση της Προγραμματικής Σύμβασης έκανε λόγο για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ικανή να δίνει 3.500 κ.μ. νερού ημερησίως με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ομηρούπολης. Ο Δήμος προχώρησε σε νέα απόφαση προκήρυξης του έργου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής πρότασης την 11η Ιανουαρίου 2005.
“Παρόλο που έχουμε εμπλοκή με τη προσφυγή της ίδιας εταιρείας (ΤΕΜΑΚ) στο Συμβούλιο της επικρατείας για ακύρωση του νέου διαγωνισμού αυτό που ενδιαφέρει είναι τα ουσιαστικά προβλήματα που έχει η υλοποίηση του έργου και η έλλειψη σχεδιασμού που παρουσιάζει”, σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος.
Όπως αναφέρει σύμφωνα με την προκήρυξη οι 3 μονάδες αφαλάτωσης θα τοποθετούν στο Θόλος, όμως “δεν έχει προσδιοριστεί που ακριβώς με πια υποδομή και κυρίως από που θα τροφοδοτηθούν με νερό”. Τονίζει ότι η αγωγιμότητα στα νερά του Δελφινιού φθάνουν τα 30.000 ms, ενώ η υδατολεκάνη του Θόλους δεν μπορεί να δώσει πλέον των 1.000 κ.μ. νερού ημερησίως.
“Αν γίνει μεγαλύτερη άντληση θα έχουμε αύξηση της αγωγιμότητας με συνέπεια την οριακή αν όχι προβληματική λειτουργία των μονάδων και κυρίως θα έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής”, ισχυρίζεται ο κ. Αθανασόπουλος ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του και για την 4η μονάδα που προβλέπεται να τοποθετηθεί στο Μηλιγγά στον ίδιο χώρο με την υπάρχουσα μονάδα.
Ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ Ομηρούπολης θέτει και θέμα έλλειψης δικτύων μεταφοράς που κάνει προβληματική τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης ακόμα και αν προχωρήσουν οι διαδικασίες της προκήρυξης, ενώ τονίζει πως και η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ εκφράζει επιφυλάξεις σε αυτά τα θέματα.
“Είναι ανάγκη άμεσα τα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων να συζητήσουν τα προβλήματα αυτά και να δώσουν κατευθύνσεις σε όσους τα διαχειρίζονται”, σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος.

Εκ του πονηρού
Μια πρώτη απάντηση από τη Μυτιλήνη όπου ευρίσκεται δίνει εν τω μεταξύ στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ο Δήμαρχος Χίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μάρκος Μεννής.
 Οπως αναφέρει δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Αθανασόπουλου λέγοντας ότι είναι εκ του πονηρού, επειδή είναι δυσαρεστημένος από τις δημαιρεσίες στο Δ. Ομηρούπολης.
“Τη σύμβαση με την ΚΑΛΙΓΚΑΝ (σ.σ. είναι η δεύτερη εταιρεία που διεκδικεί το έργο και αυτή που έχει τοποθετήσει τις υπάρχουσες μονάδες) την υπέγραψε και ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος, αλλά και οι δεξαμενές έγιναν επί των ημερών του στην Προμηθευτική” σχολίασε ο Δήμαρχος Χίου εκ των πρωτεργατών τόσο της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης όσο και της διαδημοτικής συνεργασίας.
Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός της αφαλάτωσης υπήρξε πλήρως και η διαδημοτική έχει προχωρήσει με σωστά βήματα προς το σκοπό της.
Σε ότι αφορά το Δήμο Χίου η προοπτική είναι να επιλύσει το υδρευτικό πρόβλημα και με τη βοήθεια της αφαλάτωσης αν χρειαστεί, με νερό που θα παίρνει από το Δελφίνι, που τόνισε ότι είναι κατάλληλο σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αθανασόπουλος.