Αρχική Νέα Τοπικά Εντονη συζήτηση για το Εκθεσιακό Κέντρο Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Εντονη συζήτηση για το Εκθεσιακό Κέντρο Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

8Σε μείζον θέμα ακόμα και για τον τρόπο ανάπτυξης του νομού εξελίχθηκε η συζήτηση του θέματος για την παραχώρηση χώρων του Κέντρου Ειδικού Τουρισμού “Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ” στη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση για 15 χρόνια 690 τ.μ. ώστε να λειτουργήσουν οι δομές για το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Σχολείο Β’ κατηγορίας.
Υπεραμυνόμενος του προγράμματος ο Νομάρχης ζήτησε να στηρίξει το σώμα την πρόταση της Δευτεροβάθμιας μιας και η Χίος δεν έχει παρόμοιες δομές αλλά και διότι θα έχουμε περί τις 14 νέες θέσεις εργασίας.
Η έντονη αντιπαράθεση έγινε με την αντιπολίτευση που εδώ και μέρες έχει διατυπώσει την αρνητική θέσης της, αιτιολογώντας ότι με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το συνεδριακό κέντρο.
Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης άσκησε σκληρή κριτική για το ότι δεν υπήρξε ευαισθησία όταν έγινε η ανακατασκευή του συνεδριακού κέντρου με στοιχεία που απέχουν από το παραδοσιακό χαρακτήρα του Κάμπου (χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα και σαν έκτρωμα μέσα στον Κάμπο) και που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τη στεγανότητα της σκεπής.
Από την πλευρά του ο Γιάννης. Γαϊσίδης άσκησε καταρχήν κριτική προς το Νομάρχη για τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε σε ότι αφορά το κτήριο, ζητώντας να απαιτήσουν από τον εργολάβο να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές δομές ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει συστέγαση με άλλο σχολείο, όπως τον διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη του τμήματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων του υπουργείου όπως συμβαίνει στη Μυτιλήνη. Μάλιστα στην πρότασή του ζήτησε να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει να βρει σε αυστηρά καθορισμένο χρονικό διάστημα κατάλληλο χώρο, ενώ άφησε ανοιχτό το ζήτημα της προσφυγής μιας και το Κέντρο Καλουτά έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια για συγκεκριμένο σκοπό, όπως σημείωσε.


Διαβεβαίωση Καλογεράκη
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Παύλος Καλογεράκης στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι στη Μυτιλήνη έγινε η συστέγαση στα πλαίσια της πρώτης φάσης που ξεκίνησε το 2001 και τώρα ανακαινίζουν άλλο χώρο. Εκφράζοντας την έκπληξη του για τη θέση της αρμόδιας Προϊσταμένης δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει την επόμενη (σ.σ. χθες). Πράγματι όπως μας δήλωσε χθες αργά το μεσημέρι και μετά την εξέταση της σχετικής νομοθεσίας η προϊσταμένη, κα Μαυροπούλου του τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει συστέγαση.


Διαφωνία Στεφάνου
Την άποψη να μην παραχωρηθεί το Κέντρο για αυτές τις εκπαιδευτικές δομές εξέφρασε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παντελής Στεφάνου. Τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο χώρο και πως πρέπει να σέβονται τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να παραμείνει το κέντρο ως χώρος Ειδικού Τουρισμού. Σχολίασε όμως ότι οι συγκεκριμένες δομές είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να αναπτυχθούν στο νομό.
Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα και προφανώς για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στην παράταξη της πλειοψηφίας προτίμησε να αποχωρήσει μετά την τοποθέτησή του.
Ο κ. Κάργατζης ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΑ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη συνεδριακή λειτουργία της ΕΝΑ. Η υποβάθμιση όμως της δυνατότητας της Χίου να διεκδικήσει συνέδρια δεν συνάδει με το θετικό ισοζύγιο που έχει να δείξει σε παρόμοιες δράσεις το ΟΜΗΡΕΙΟ.
Ο αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν πρέπει η αντιπολίτευση να δρα βάζοντας τρικλοποδιές θυμίζοντας τη δική τους θητεία σε αυτή τη θέση, καθώς και ότι εξάντλησαν όλα τα δεδομένα για εξεύρεση άλλου χώρου.
Τη θέση να μην αποδυναμωθεί το Κέντρο υποστήριξε και ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πολιτών Γιώργος Γεωργίτσης.
Η απάντηση του κ. Καλογεράκη ως προς το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να επανεξετάσουν το θέμα ήταν κατηγορηματική. Στην ουσία το υπουργείο περιμένει να κλείσει το στεγαστικό της Χίου για να αναθέσει τις δομές σε 4 νομούς.
Η συζήτηση όμως για το συνεδριακό- εκθεσιακό χώρο φέρνει προ των ευθυνών της και τη νέα διοίκηση της ΕΝΑ κατά πόσο δεν θα αρκεστεί σε μία τοπική έκθεση που γίνεται μία φορά το χρόνο και θα ανοιχτεί σε νέες δράσεις δίνοντας αναπτυξιακό αέρα μέσα από το “Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ”.


Θοδωρής Πυλιώτης  – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ