Αρχική Νέα Τοπικά Σπάει το μονοπώλιο στα αδρανή υλικά

Σπάει το μονοπώλιο στα αδρανή υλικά

30

Την ανάγκη να λειτουργήσει και δεύτερο λατομείο στη Χίο επισήμαναν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που γνωμοδότησαν θετικά σχεδόν στο σύνολό τους (μία ψήφος κατά) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Πρόκειται για τη λατομική ζώνη στη θέση Λυκούρι Βέσσας όπου πληροί τις προϋποθέσεις και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Το σημαντικό είναι πως με τη λειτουργία ενός ακόμα λατομείου θα σπάσει το μονοπώλιο, θα υπάρξει επάρκεια αδρανών υλικών και μικρότερη τελική τιμή στον καταναλωτή.
Το μοναδικό μεμπτό σημείο, που μάλιστα χρησιμοποιεί η εταιρεία ΛΑΤΩ για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως είπε ο νομικός της σύμβουλος  Παναγιώτης Μυλωνάς, είναι το γεγονός ότι μια κτηνοτροφική μονάδα (στάνη) βρίσκεται σε περίπου 300 μέτρα από τη λατομική περιοχή αντί των 500 που ορίζει ο νόμος.
Εισηγούμενος θετικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος Στεφανίδης σημείωσε ότι όταν μιλάμε για νησί η εξεύρεση λατομικής ζώνης είναι δύσκολη υπόθεση διαβεβαιώνοντας ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα.
Ο κ. Μυλωνάς επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της κτηνοτροφικής μονάδας που όμως κάνει εντύπωση πως ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν παραβρέθηκε για να την υπερασπίσει!
Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινιούδης ζήτησε να μη χαθεί η συγκεκριμένη επένδυση, ενώ ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι αυτό που λέει ο νόμος είναι να μη γίνεται χρήση εκρηκτικών σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από κτίσματα.
Μόνο η ν.σ. Ισαβέλλα Μπουρνιά ψήφισε αρνητικά, σημειώνοντας ότι πρέπει σε θέματα περιβάλλοντος να τηρούνται κάποιοι νόμοι.
Στα υπόλοιπα θέματα του προχθεσινού ν.σ. ομόφωνα έγινε αποδεκτή η εισήγηση για επανασύσταση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού ελέγχου (ΕΠΑΕ) με Πρόεδρο την υπάλληλο της ΔΤΥ ΝΑ Αντιγόνη Κυριακώδη αρχιτέκτονας μηχανικός, όπως και τα υπόλοιπα θέματα.