Αρχική Νέα Τοπικά Οι Ακτοπλόοι προχωρούν σε απελευθέρωση στην πράξη, αν ισχύσει αλλάζουν πολλά από...

Οι Ακτοπλόοι προχωρούν σε απελευθέρωση στην πράξη, αν ισχύσει αλλάζουν πολλά από τον επόμενο χειμώνα

11

Εντείνουν οι Ελληνες ακτοπλόοι τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου, ενόψει και των επιχειρηματικών διεργασιών που διεξάγονται στο κλάδο αλλά και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των νησιών.


Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η γενική συνέλευση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας αποφάσισε χθες να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την απελευθέρωση στην πράξη.


Ετσι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα εφαρμόσουν μονομερώς τον ευρωπαϊκό κανονισμό 3777/92 σε ό,τι αφορά την υποβολή δήλωσης δρομολογίων για την περίοδο 1/11/2005-31/10/2006, γεγονός που σημαίνει ότι η κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία θα προχωρήσει σε μία απλή δήλωση-πρόθεση προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το πλοίο που θα δρομολογήσει στους προορισμούς που η ίδια θα επιλέξει χωρίς αφενός να αναμένει αποδοχή της δήλωσης αυτής από το υπουργείο ούτε επίσης να δηλώσει και να αυτοδεσμευθεί για το ύψος του ναύλου.


Επισημαίνεται ότι μέχρι 31/1/2005 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώσουν στο ΥΕΝ τα δρομολόγια για την περίοδο 1/11/2005-30/10/2006, παράλληλα και με τα ναύλα που θα ισχύουν.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Στυλιανό Σαρρή η κίνηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη καθώς δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να δεσμεύονται ένα χρόνο πριν για το ύψος του ναύλου ιδιαίτερα σε μία χρονιά, η οποία όπως και η περυσινή, θα χαρακτηριστεί από μία μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το κόστος καυσίμου.


Παράλληλα βέβαια οι ακτοπλόοι με την κίνησή τους αυτή φαίνεται να εντείνουν την πίεση τους προς την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με το καθεστώς της πλήρους απλευθέρωσης που καθιερώνει ο κοινοτικός κανονισμός.


Μία πίεση που εκδηλώνεται και με άλλες μορφές όπως είναι οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Πάντως σημαντικοί παράγοντες της ακτοπλοΐας, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικώς ο υπουργός κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης θα τροποποιήσει σε πολλά σημεία τη νομοθεσία και θα την προσαρμόσει στον κοινοτικό κανονισμό. Σε μία τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις στο κλάδο.


Πάντως όπως εκτιμά η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση της Ένωσης «οι προσπάθειές μας θα δικαιωθούν είτε με την αίσια κατάληξη της «οικειοθελούς» ας πούμε, από το ΥΕΝ τροποποίησης ουσιωδών διατάξεων του Ν. 2932/2001 για να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είτε και με την παραπομπή που η διαδικασία της, όσο και αν συντομευθεί από τις πιέσεις που από την πλευρά μας ασκούνται, θα είναι χρονοβόρα».


Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμά η εισήγηση μετά και από επαφές μελών του διοικητικού συμβουλίου με αρμόδιους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο 2005 οπότε και θα φανεί αν η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή θα προχωρήσει η διαδικασία της παραπομπής.


Οι στόχοι της ακτοπλοΐας για το 2005


Σε 14 τομείς θα επικεντρώσει τη δράση του το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας τη νέα χρονιά σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής γενικής συνέλευσης. Τα θέματα αυτά είναι:


– Θεσμικό πλαίσιο: θα επιδιωχθεί η τροποποίηση του ν. 2932/01(νόμος Παπουτσή-περί απελευθέρωσης) και θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.


Ναυλολόγιο: επίσης θα επιδιωχθεί η απελευθέρωσή του.


Εκπτώσεις: Αναμένεται η απόφαση από το Σ.τ.Ε. ενώ θα προωθηθούν περαιτέρω οι θέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διεκδικηθούν τα οφειλόμενα.


– Δηλώσεις τακτικής δρομολόγησης 1/11/2005 – 31/10/2006.


Παράταση διάρκειας ακινησίας Α/Κ-Ε/Γ πλοίων και μείωση της υποχρεωτικής επάνδρωσης.


Ανώτατη τιμή τιμολόγησης ναύλων οικονομικής θέσης, θα επιδιωχθεί η εφαρμογή μόνο σε συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.


Κοινοτικές Οδηγίες 2003/24/ΕΚ και 2003/25/ΕΚ. Ζητείται η κατάργηση ορίου ηλικίας για την απομάκρυνση.


– Απαγόρευση απόπλου λόγω καιρικών συνθηκών. Οι ακτοπλόοι ζητούν μετεωρολογικά δελτία για μικρότερες περιοχές καθώς όπως έχει αποδειχθεί τα εκδιδόμενα από την ΕΜΥ μετεωρολογικά δελτία και οι προγνώσεις καιρού δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση της θάλασσας (ύψος κύματος) στις διάφορες θαλάσσιες περιοχές των δρομολογίων των πλοίων με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές ανακριβείς.


– Αναθεώρηση κρατικών ενισχύσεων. Λήψη μέτρων στα πλαίσια Κοινοτικών Οδηγιών.


– Απαγόρευση χρησιμοποίησης πληρωμάτων σε εργασίες συντήρησης. Κατάργηση διάταξης παρ. 3 άρθρου 3 ν. 2462/98.


Αγορανομικές Διατάξεις 7, 8, 10, 16 /2003. Επιδίωξη κατάργησής τους είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


– Στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Κέντρο Ναυλώσεων στο ΓΕΕΘΑ


– Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2005.


Τροποποίηση Οδηγίας 99/32/ΕΚ για τη μείωση του θείου στα καύσιμα ναυτιλίας και να τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2010.Πηγή: Ναυτεμπορική