Αρχική Πολιτισμός Προσπάθεια να ενταχθεί στο Intereg η μετάφραση των Τουρκικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης...

Προσπάθεια να ενταχθεί στο Intereg η μετάφραση των Τουρκικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ

21

Φως στα άδυτα της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας με την μετάφραση και ανάδειξη των Τουρκικών και Αραβικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης Κοραή φιλοδοξεί να ρίξει ένα δύσκολο εγχείρημα της Νομαρχίας Χίου, η οποία εξετάζει πηγές χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση του έργου.
 
Τα μυστικά αυτού του θησαυρού είναι καλά φυλαγμένα αιώνες τώρα στα ράφια και τα υπόγεια της Βιβλιοθήκης. Φυλαγμένα σε τόμους «αραχνιασμένους», που κανένας δεν γνωρίζει τι κρύβουν στα κείμενά τους. Τι εκπλήξεις μπορούν να μας περιμένουν από την ανάδειξή τους στο φως της ημέρας και της γνώσης;

«Ήλθε ίσως ο καιρός να μάθουμε κάποιες άλλες πλευρές και πτυχές της γνωστής ή άγνωστης ιστορίας και του πολιτισμού μας, έστω και καθυστερημένα», σκέφτηκαν κάποιοι, και πέρασαν χθες το κατώφλι της Νομαρχίας.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν φίλοι της Βιβλιοθήκης, με την εποπτεία της Νομαρχίας, όπως ο κ.  Δ. Δημητρακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης κ. Δ. Μελαχροινούδης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού της Ν.Α. Χίου κ. Δ. Βούκουνας και ο κ. Κ. Ζαφείρης, που θα ψάξει να εντοπίσει το πρόγραμμα, που θα αγκαλιάσει αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια μέσα από τη Δ/νση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Νομαρχίας.

Η χθεσινή σύσκεψη μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, αν καρποφορήσουν οι ενέργειες που προγραμματίστηκαν να κατατεθούν στο διασυνοριακό πρόγραμμα Intereg II.

«Στόχος και σκοπός μας πρώτα- πρώτα είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης της πρότασης μας στο σχετικό μέτρο του προγράμματος», δήλωσε ο Νομάρχης Π. Λαμπρινούδης. «Αν υπάρξουν δυνατότητες και πόροι, στην συνέχεια θα απευθυνθούμε σε αρμόδιους φορείς της Τουρκίας οι οποίοι μπαίνοντας στο πρόγραμμα θα αναλάβουν τη μετάφραση των κειμένων. Η αξιοποίηση και η ανάδειξη των αποτελεσμάτων όλης της δουλειάς μπορεί να γίνει με πολλές δράσεις, οι οποίες θα υποβληθούν τον κατάλληλο χρόνο από τους κατάλληλους φορείς».

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ