Αρχική Νέα Τοπικά Δυσαρέσκεια για την Ομάδα Εργασίας του ΥΕΝ από την Επιτροπή Αγώνα για...

Δυσαρέσκεια για την Ομάδα Εργασίας του ΥΕΝ από την Επιτροπή Αγώνα για την ακτοπλοϊα

5Κάλεσμα προς το λαό της Χίου να είναι έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την ακτοπλοΐα, μην βλέποντας ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τα συμπεράσματα που θα βγάλει η “Ομάδα Εργασίας” του ΥΕΝ που την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε το νησί μας. Χωρίς αναφέρονται αναλυτικά σε θέσεις των μελών της Ομάδας Εργασίας η Επιτροπή φαίνεται να είναι δυσαρεστημένη και από τον τρόπο που έθεσαν τα προβλήματα τα μέλη της Ομάδας που εκπροσωπούσαν φορείς του νομού (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Επιμελητήριο).
Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως εξής:
“Το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου 2005 η Συντονιστική Επιτροπή κατά της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών συναντήθηκε με την “Ομάδα Εργασίας” του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής στην αίθουσα του νομαρχιακού Συμβουλίου για να καταγράψει όπως διατείνεται προτάσεις και προβλήματα για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Η Επιτροπή Αγώνα στα πλαίσια και της Παναιγαιακής Επιτροπής έχει επανειλημμένα υποβάλλει στο υπουργείο ΕΝ ψήφισμα στο οποίο περιέχονται τα αιτήματά της προς άρση των συνεπειών της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και των αιτίων που τις προκαλούν. Κατά τη συζήτηση τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα έθεσαν υπόψη της Ομάδας Εργασίας το ψήφισμα και ζήτησε τις απαντήσεις τις οποίες περιμένουν από τις 26 Σεπτεμβρίου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο ΥΕΝ η Παναιγαιακή επιτροπή.
Την Επιτροπή Αγώνα προβλημάτισε αφενός μεν η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας και αφετέρου το ότι δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση παρά μόνο εκ των υστέρων, παρόλο που τα θέματα την αφορούσαν άμεσα και επιπλέον εκείνη πρώτη παναιγαιακά έφερες το προσκήνιο το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Έγινε προσπάθεια εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση προς θέματα που έχουν μεν σχέση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όχι όμως και επιπτώσεις λόγω της απελευθέρωσης, και της εφαρμογής του κανονισμού στη ζωή του νησιώτη και στην ανάπτυξη των νησιών, όπως υπέρμετρη αύξηση τιμών εισιτηρίων επιβατών, αύξηση κόστους μεταφοράς οχημάτων και εμπορευμάτων, ποιότητα και συχνότητα μεταφορών, καθώς και όσα αναφέρονται στο πλαίσιο των διεκδικήσεων μας.
Επίσης μας βρίσκει αντίθετους η προσπάθεια που έγινε από την Ομάδα Εργασίας απλά και μόνο να εξευρεθούν ικανές πιστώσεις για να αποζημιωθούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για τις υπηρεσίες τους στις άγονες γραμμές και για τις εκπτώσεις που γίνονται στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2002 οι εφοπλιστές αποζημιώθηκαν με 4 δις δραχμές, το 2003 με 14 δις, ενώ σήμερα ζητούν 20 δις δραχμές χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτα στην παροχή των υπηρεσιών.
Ενδεικτική για το τι είδους ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα έχουμε ήταν η θέση του εκπροσώπου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Ακτοπλόων, ο οποίος με προκλητικό τρόπο ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση σύμφωνα με τον κανονισμό 3577/92 και να σταματήσει ο οποιοσδήποτε παρεμβατισμός εκ μέρους της Πολιτείας.
Η Ομάδα εργασίας αφού ολοκληρώσει τις επαφές της θα κοινοποιήσει τα συμπεράσματά και τις προτάσεις της. Επειδή όμως κατά τη συνάντηση η Ομάδα Εργασίας απέφυγε να απαντήσει στα αιτήματά μας, μεταξύ των οποίων η μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, η θεσμοθέτηση των εκπτώσεων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κ.α.α, η Τοπική Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με την Παναιγαιακή καλεί το λαό της Χίου να είναι έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των νησιωτών και επιβατών”.