Αρχική Νέα Τοπικά Σωσίβιο δανεισμού στην Τεχνική Εταιρεία Βροντάδου

Σωσίβιο δανεισμού στην Τεχνική Εταιρεία Βροντάδου

6Μόνη λύση για να μπορέσει να στηριχτεί η Τεχνική Εταιρεία του Δήμου Βροντάδου (ΤΕΔΗΒ) και να καταφέρει να ορθοποδήσει είναι να της φύγουν τα βαρίδια των χρεών που αντιμετωπίζει κύρια προς του εργαζόμενους.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης ύστερα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Παπαληού εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να εξετάσει το θέμα της σύναψης δανείου με ιδιωτική τράπεζα (Πειραιώς) ύψους 1 εκ. ΕΥΡΩ.
Βασικό στοιχείο που βάρυνε υπέρ της απόφασης για δανεισμό η θέση να μην κλείσει η εταιρεία (της αναγνωρίστηκε το πλούσιο κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει) και παράλληλα να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας οι 32 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα.
Ο κ. Παπαληός τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική δέσμευση της παράταξής του, όπως και της ελάσσονος μειοψηφίας να λειτουργήσει η ΤΕΔΗΒ και “απάλλαξε” από την υποχρέωση της θετικής ψήφου τη μείζονα μειοψηφία αφού δεν το είχαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν έλαβε όμως και τη λευκή ψήφο που ζήτησε έτσι ώστε να φανεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί στάση ανοχής.
Ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας φάνηκε πάντως να κατεβαίνει με ποικίλες εκτιμήσεις ως προς το θέμα. Καταρχήν ο επικεφαλής Αγαπητός Βασιλάκης τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που έχει όμως και προεκτάσεις οικονομικού και τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Δηλώνοντας αναρμόδιος να μιλήσει για αυτά ανέθεσε στο συνάδελφό του Κώστα Μούνδρο να καταθέσει τη θέση της παράταξης. Ο κ. Μούνδρος σημείωσε ότι χρειάζεται να μπουν σε φάση εξυγίανσης. Αυτό σύμφωνα με τη γραπτή πρόταση που κατέθεσε σημαίνει πως ή θα πρέπει η ΤΕΔΗΒ να αυξήσει τον όγκο εργασιών φθάνοντας στα 3,5 εκ. ΕΥΡΩ το χρόνο ή να προχωρήσει σε εθελούσιες αποχωρήσεις προσωπικού. Τόνισε παράλληλα ότι το δάνειο υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου.
Πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων και με βασικό στοιχείο “όχι απολύσεις”, έθεσε ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Παντελίδης ώστε να ψηφίσει θετικά. Τόνισε την ανάγκη αύξησης του κύκλου εργασιών ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει το 1 εκ. ΕΥΡΩ.
Με το ναυαγό που βρίσκεται μεσοπέλαγα και χρειάζεται βοήθεια, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δ.σ. Νίκος Κυριακός που παρομοίασε το δάνειο με σωσίβιο που πρέπει να δώσουν στην εταιρεία.


Παιδί του Δήμου
Ο επίσης ανεξάρτητος Αντώνης Παντελόγλου, τέως Πρόεδρος της ΤΕΔΗΒ, τη χαρακτήρισε παιδί του Δήμου που έχει προσφέρει πολλά, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει άμεσα μελέτη για την εξυγίανση της εταιρείας.
Από τη μείζονα μειοψηφία ο Γιώργος Καλαγκιάς σημείωσε τις ευθύνες της νυν και της πρώην Δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι το “αμανάτι” είναι δύσκολο πράγμα. 
Το θέμα των εργαζομένων έθεσε και ο δ.σ. Αποστόλης Ροδίτης και επισήμανε τον κίνδυνο αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα να δοθεί ανάσα για μερικούς μόνο μήνες. Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αναβάτου Γιώργος Φιστές επισήμανε ότι πριν 2 χρόνια τα είχαν επισημάνει αλλά κατηγορήθηκαν, τονίζοντας πως το έργο που γίνεται  δεν πρέπει να ξεπερνά τον προϋπολογισμό.
Ως μια μεγάλη απόφαση του Δήμου χαρακτήρισε τη στιγμή ο δ.σ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι από το παρελθόν και ζήτησε από ΤΕΔΗΒ και Δήμαρχο να αναλάβουνε ευθύνη να μην ξαναέρθει η επιχείρηση στο ίδιο σημείο.
Μονόδρομο που σίγουρα δεν είναι ευχάριστος χαρακτήρισε την απόφαση η αντιδήμαρχος Δέσποινα Βλυσίδου, ενώ ο τέως αντιδήμαρχος Βασίλης Λεοντάρας τόνισε ότι με την πολιτική των Προέδρων Παντελόγλου και Τσίχλα αποδείχθηκε ότι μπορεί να είναι κερδοφόρα.