Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Κορόνα: Κλήση Λιβανού σε πνευματικό δικαστήριο

Ομογένεια: Κορόνα: Κλήση Λιβανού σε πνευματικό δικαστήριο

26


Νέα Υόρκη. Κλιμακώνεται η κρίση στην Κορόνα μετά την απόφαση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να καλέσει σε απολογία ενώπιον πνευματικού δικαστηρίου, τον πρόεδρο της Κορόνας, Βασίλη Λιβανό, στις 26 Ιανουαρίου. Η σχετική κλήση, με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, υπογράφεται – εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου – από τον πρωτοσύγκελλό Επίσκοπο Τρωάδας Σάββα .


Στο κείμενο παρατίθενται 8 κατηγορίες, μεταξύ άλλων, ανυπακοή στις αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου, όπως περιγράφονται στην επιστολή της 12 Μαϊου που καθαιρούσε τον κ. Λιβανό από πρόεδρο, παράβαση του όρκου που έλαβε κατά την εκλογή του ότι θα υπακούει στους κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής, διενέργεια παρανόμων εκλογών, συγκέντρωση χρημάτων από μέλη χωρίς να έχει δικαιοδοσία, κατοχή των κλειδιών, λογιστικών βιβλίων και αρχείων της κοινότητας, ασέβεια προς την εκκλησιαστική αρχή και παρέμβαση σε εκκλησιαστική λειτουργία την Πρωτοχρονιά.
Τον προειδοποιεί ακόμη πως αν δεν προσέλθει η εκδίκαση της υπόθεσης θα προχωρήσει κανονικά, ενώ παραθέτει και τις δικαιοδοσίες του πνευματικού δικαστηρίου, να επιβάλλει κανονικές ποινές, μεταξύ άλλων και της ακοινωνησίας «και υπό τις περιστάσεις δεν θα είστε εν τάξει με την Ορθόδοξη Εκκλησία».


Κληθείς από την Greek News να σχολιάσει την επιστολή, ο Βασίλης Λιβανός είπε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στο δικαστήριο.


«Εγώ έχω καθαρή καρδιά, είμαι εντάξει ενώπιον του Θεού και δεν φοβούμαι τίποτε».


Ανέφερε ότι παρεμπόδισε τα μέλη της κοινότητας που ήθελαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή και επανέλαβε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά σε βάρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


Xθες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του συμβουλίου, χωρίς την παρουσία ιερέα, παρότι αρχικά, ο π. Ντόμπρε είχε ενημερώσει τον κ. Λιβανό ότι θα τους όρκιζε. Ωστόσο, ο αναγνωρισμένος από την Αρχιεπισκοπή πρόεδρος, Γεώργιος Γεωργιάδης, όπως παραδέχθηκε στη Greek News, του επισήμανε για την κλήση του κ. Λιβανού να παρουσιαστεί σε πνευματικό δικαστήριο και για τις ευθύνες του, με αποτέλεσμα ο ιερέας να αλλάξει απόφαση.


Ερωτηθείς από την Greek News, o π. Ντόμπρε είναι ότι «η εκκλησία είναι χώρος για προσευχή και ειρήνη κι όχι για αντιδικίες. Εγώ είμαι ιερέας από την Ευρώπη κι όχι την Αμερική. Αυτό μόνο έχω να σας πω».


Τελικά τον όρκο ανέγνωσε ο πρώην πρόεδρος κ. Ψαλτάκης , ενώ ακολούθησε συνάντηση μελών του συμβουλίου για εξέταση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την κλήση του κ. Λιβανού στο πνευματικό δικαστήριο.


Η Greek News είχε δύο μακρές συνομιλίες, τόσο με τον κ. Λιβανό, όσο και τον επίσκοπο Σάββα. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην παρουσίαση κατ’ αντιπαράθεση των απόψεών τους – που είναι διαμετρικά αντίθετες – σε δύο μέρη, καθώς είναι μακροσκελείς και εφ’ όλης της ύλης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λιβανός επισημαίνει ότι επιθυμεί να απαντήσει στα θέματα που ήγειρε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Ο επίσκοπος Σάββας μέσω της Greek News απαντά στα θέματα που ήγειρε μέσω της GreekNews o κ. Λιβανός, ενώ σε κάποια από τα σημεία αυτά ανταπαντά ο πρόεδρος της Κορόνας.


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Επισημάναμε στον κ. Λιβανό αν προτίθεται να ζητήσει από μη αναγνωρισμένο ιερέα να ορκίσει το συμβούλιο


Λιβανός:
«Η ορκωμοσία έχει οριστεί την Κυριακή (16/01/05). Εχουμε με συστημένη επιστολή ενημερώσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή και ζητούμε να ορίσει ιερέα να μας ορκίσει. Επειδή δεν θέλουμε να φέρουμε τον π. Ντόμπρε σε δύσκολη θέση, αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας την ορκωμοσία και τον όρκο να διαβάσει ένα σεβαστό πρόσωπο της κοινότητας».


Σάββας:
Τα λόγια του όρκου που διαβάζει ο ιερέας, ότι «ορκίζομαι ενώπιον Θεού και ανθρώπων να τηρώ του ομοιόμορφους κανονισμούς και να σέβομαι την εκκλησιαστική αρχή», δεν δίδουν κανένα δικαίωμα στον κ. Λιβανό να πεί αυτές τις λέξεις.


Ο κ. Λιβανός κλήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον πνευματικού δικαστηρίου την τελευταία Τετάρτη του Ιανουαρίου(26/1). Δεν μπορούμε να ορκίσουμε κάποιον που ορκίστηκε υπακοή στην εκκλησιαστική αρχή όταν δημόσια αγνόησε τις εντολές του Αρχιεπισκόπου οι οποίες διαβάστηκαν από άμβωνος.


Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε εκτός των κανονισμών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές. Ο κ. Λιβανός δεν αντιλαμβάνεται την εκκλησιαστική διακυβέρνηση, ή τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος κοινότητας. Φαντάστηκε ότι εξελέγη βασιλιάς του χωριού, όμως δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα.


ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Λιβανός:
Ο κ. Λιβανός είναι σίγουρος ότι η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια, μετά την αδιάλλακτη στάση της Αρχιεπισκοπής.


«Ή θα μας αναγνωρίσει, ή τη λύση θα τι δώσουν τα δικαστήρια», είπε.


Ηδη, όπως μας ανέφερε, οι δικηγόροι εργάζονται πυρετωδώς για την προσφυγή στη δικαιοσύνη, κατά παντός υπευθύνου, για τα προβλήματα που έχουν υπάρξει στην κοινότητα τα τελευταία χρόνια.


«Τα δικαστικά έξοδα θα τα αναλάβω προσωπικώς και δεν θα επιβαρύνω ούτε με ένα δολάρια την κοινότητα. Από τη στιγμή που ο πρωτοσύγκελλος απειλεί με πνευματικά δικαστήρια, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από τα αστικά δικαστήρια», είπε.


Σάββας:
Στο ερώτημά μας αν η Αρχιεπισκοπή προτίθεται να κινηθεί νομικά σε βάρος του κ. Λιβανού είπε:
Τον καλέσαμε σε πνευματικό δικαστήριο. Αυτή είναι η νομική μας κίνηση.


ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Ο κ. ΛΙΒΑΝΟΣ


Λιβανός:
«Τον Οκτώβριο του 2004, στη διάρκεια της κηδείας της μητέρας του π. Λεοντή και ενώπιον 15 ιερέων, που ήταν στο ιερό του ναού, ως καλός χριστιανός, υποκλίθηκα στον Αρχιεπίσκοπο, ασπάστηκα το χέρι του, με ασπάστηκε κι αυτός και εντός του Οίκου του Θεού έκανα την ίδια κίνηση προς τον πρωτοσύγκελλο, ο οποίος μου έστρεψε βίαια το χέρι του, προς έκπληξη των ιερέων και των παρισταμένων. Αυτή ήταν η ευκαιρία να υπάρξει συγγνώμη, ειρήνη και αγάπη μέσα στην εκκλησία».


Ο κ. Λιβανός απαντώντας στο ερώτημά μας για τα κίνητρα της εμμονής του επισκόπου Σάββα να επιζητά την εκδίωξή του, είπε ότι εκτιμά πως έχει υποσχεθεί στον π. Κλεόπα, για να τον πείσει να μετατεθεί ότι θα απομακρυνόταν από την προεδρία και αυτός.


Σάββας:
“Θεωρώ ότι η κίνησή του αυτή ήταν «χειρονομία κενή περιεχομένου» κι έγινε απλά για τις φωτογραφίες και γνωρίζω ότι θα χρησιμοποιούσε τέτοιες εικόνες για να επικυρώσει τον ισχυρισμό του ότι είναι πρόεδρος. Δεν έγινε ως κίνηση συγγνώμης αλλά για να δείξει πως μεταξύ μας υπάρχει «σχέση εργασίας», κάτι που δεν συμβαίνει».


Ερ. Δεν είναι υποχρέωσή σας ως υπηρέτης του Υψίστου να αποδέχεστε χειρονομίες συγγνώμης;


Απ. Μπορώ να αρνηθώ τη συγγνώμη, αν δεν πιστεύω στην ειλικρίνεια αυτού του ατόμου.


Ερ. Ομως την ίδια ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος τον αγκάλιασε, εσείς πράξατε το αντίθετο. Φαίνεται σαν προσωπική βεντέτα μεταξύ σας και του κ. Λιβανού.


Απ. Είναι εύκολο να το λέτε. Αυτό είναι το πλέον ασήμαντο πράγμα στην υπόθεση.


Ερ. Δείχνει εχθρότητα και προσωπική διαφορά.


Απ. Δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό


«ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ»


Λιβανός:
(Συνεχίζοντας την αφήγηση για τα διαδραματισθέντα κατά την επίσκεψη Δημητρίου στην Κορόνα τον Οκτώβριο)


Την ίδια ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε να επισκεφθεί το σχολείο, καθώς είχε διαδοθεί το καλοκαίρι ότι δεν θα άνοιγε. Ευτυχώς άνοιξε και μάλιστα οι εγγραφές ήταν περισσότερες από προηγούμενα χρόνια, 130 μαθητές στο ημερήσιο και 45 στο απογευματινό.


Ο σεβασμιότατος είπε «κ. Λιβανέ, θέλω να επισκεφθούμε το σχολείο, όπως και πράξαμε. Μας ακολουθούσε ο επίσκοπος Σάββας, θυμωμένος από την κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου.


Ενώπιον της διευθύντριας Ελένης Λυδάκη ανταλλάξαμε σκέψεις για το μέλλον του σχολείου, ενώ την ίδια στιγμή που ο επίσκοπος Τρωάδας χτυπούσε γροθιές στους τοίχους, ενώπιον των μαθητών που απορούσαν.


Δεν ακολούθησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την κ. Λυδάκη, αλλά έμεινε εκτός των αιθουσών θυμωμένος.


Σάββας:
Ο ισχυρισμός είναι παράδοξος και κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Δεν ήμουν θυμωμένος (mad) για την επίσκεψη του σεβασμιοτάτου στο σχολείο. Αν ήμουν θυμωμένος (mad) με κάποιους, αυτοί ήταν ο κ. Λιβανός και η κ. Λυδάκη, επειδή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στο σχολείο μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας παιδιών του σχολείου, για την οποία η κ. Λυδάκη ισχυρίστηκε ότι δεν έφερε ευθύνη. Οσο πιό πολύ το σκεφτόμουν τόσο με εκνεύριζε, καθώς δεν προηγήθηκε κάποια προσπάθεια να συναντηθούν μαζί μας, ούτε υπήρξε αίτημα της σχολικής επιτροπής ή της κ. Λυδάκη να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο ή μαζί μου. Ηταν απλά μιά άμεση διαδήλωση η οποία και επισφράγισε την τύχη του κ. Λιβανού.


Λιβανός:
Οι αντιδράσεις του Επισκόπου Σάββα είναι εκτός των ορίων της λογικής και δεν αρμόζουν σε ιεράρχη.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Λιβανός:
Ο κ. Λιβανός κατηγορεί τον επίσκοπο Σάββα για έλλειψη ενδιαφέροντος προς το σχολείο, που πέρυσι πέρασε δύσκολες στιγμές.


«Του είχαμε πει, επί π. Κλεόπα ότι δεν έχουμε χρήματα για να καλύψουμε τα έξοδα του σχολείου και μας απείλησε με μη αναγνώριση, αν δεν καταβάλλουμε το ποσό της λογίας. Σε άλλη πάλι περίπτωση, όταν αρνήθηκα να υπογράψω ότι ο ιερέας είναι «καθαρός», με απείλησε ότι θα με διώξει – και τελικά το έκανε – και του είπα, «δεν λυπάστε το σχολείο; Θέλετε να κλείσει;», μου απάντησε, «να κλείσει να ησυχάσουμε». Τα έχει πει όμως και στο PTA».


Σάββας:
Το να καλύπτεται o κ. Λιβανός πίσω από τα παιδιά του σχολείου είναι ένα γνήσιο πρόβλημα. Τα κρατά όμηρους και απερίφραστα παραφράζει την κριτική που ασκείται σε βάρος του, ως κριτική σε βάρος του σχολείου. Κι όταν δηλώνω κάτι γι’ αυτόν μετατρέπεται σε απειλή κατά του σχολείου, γιατί τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα του σχολείου είναι ταυτόσημα. Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτό το συλλογισμό.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ
Λιβανός:
O κ. Λιβανός θεωρεί υποβάθμιση της κοινότητας το ότι η Αρχιεπισκοπή στέλνει εκεί να λειτουργεί τον ρουμανικής καταγωγής π. Ντόμπρε, που δεν μιλά ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά.


«Να σας πω ότι δεν ήταν σε θέση την προηγούμενη Κυριακή, ούτε στην ελληνική, ούτε στην αγγλική, την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου για τους σεισμούς και κάλεσε κάποιο σύμβουλο να το διαβάσει. Ούτε μπορούσε να πει δύο πράγματα στα παιδιά μας και να τους εξηγήσει τι είναι τα Θεοφάνια. Να θέλουν να εκδικηθούν εμένα, το καταλαβαίνω. Τι τους φταίνε όμως 180 παιδιά;»


Ο κ. Λιβανός ζητά από την Αρχιεπισκοπή, αφού δεν επιθυμεί να ορίσει ιερέα και θέλει να τον στέλνει ανά Κυριακή, τουλάχιστο να ορίσει κάποιον που μιλά την ελληνική και την αγγλική.


Σάββας:
Ο κ. Λιβανός επιτέθηκε φραστικά στον π. Ντόμπρε, την ώρα που εκτελούσε θρησκευτική λειτουργία. Ο π. Ντόμπρε δεν αποζημιώθηκε για αρκετές από τις λειτουργίες που έκανε, γιατί ο κ. Λιβανός ελέγχει το ταμείο.


Ουδείς ιερέας επιθυμεί να πάει στην Κορόνα κάτω από αυτές τις περιστάσεις. Ο ιερέας αποστέλλεται στην κοινότητα με τη σύμφωνο γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου. Δεν μπορώ να ορίσω κάποιον που δεν θα αμειφθεί επαρκώς. Και η βεβαίωση της ανταμοιβής θα πρέπει να προέλθει από το νόμιμο συμβούλιο.


Οσο για τον π. Ευθυμίου, μιλήστε του και θα σας πει γιατί τερμάτισε τις υπηρεσίες του στην Κορόνα. Δεν ήθελε να επιστρέψει.


ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ


Σάββας:
Ρωτήσαμε τον Επίσκοπο Σάββα γιατί δέχεται να πληρώνει ο κ. Λιβανός τους ιερείς και τα έξοδα του σχολείου, τονίζοντάς του ότι αποτελεί ντε φάκτο αναγνώριση.


«Δεν πληρώνει τους ιερείς. Οι ιερείς δεν πληρώνονται. Κανείς δεν τους πληρώνει.


Δεν γνωρίζω ποιός πληρώνει για το σχολείο. Δεν έχω δει τις επιταγές. Ούτε είδαμε κάποιον οικονομικό ισολογισμό από το Μάιο.


Ερ. Γιατί δεν αντιδράτε που καταβάλλει τα έξοδα του σχολείου;


Απ. Τι να κάνω. Να το αφήσω να κλείσει; Eξ άλλου δεν πληρώνει εμάς. Δεν δεχόμαστε χρήματα απ’ αυτόν.


Λιβανός:
O επίσκοπος Σάββας δε λέγει την αλήθεια. Πληρώνουμε κάθε φορά τον ιερέα 300 δολάρια.


ANAZHTΩΝΤΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Λιβανός:
Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με προσκάλεσε στην Αρχιεπισκοπή για μιά φιλική ιδιωτική συζήτηση. Αποδέχθηκε την πρόταση και πήγα. Μου είπε ότι με εκτιμά κι ότι επιθυμεί να βρεθεί μία σωστή λύση. Του απάντησα ότι ανέλαβα την κοινότητα της Κορόνας κατόπιν πιέσεων του πρώην Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και ήλθα να βοηθήσω ένα ιερέα που είχε προβλήματα με τα προηγούμενα συμβούλια και από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν στο στόχαστρο όλων των μέσων ενημερώσεως.


Συζητήσαμε για αρκετή ώρα και συμφωνήσαμε η συνομιλία να παραμείνει εμπιστευτική. Είπα στα μέλη του συμβουλίου, τα οποία είχαν ακούσει την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου, ότι όλα ήταν ειρηνικά για το καλό της κοινότητας.


Ομως, ο Αρχιεπίσκοπος μου πρότεινε, για το καλό της κοινότητας, να παραιτηθώ.


Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε νέα συνάντηση που έγινε περίπου ένα μήνα αργότερα, όταν επέστρεψα από την Ελλάδα. Εκεί του είπα ότι αν νομίζει πως οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, δεν θα διεξάγονταν σωστά, είμαι έτοιμος για 7-10 μέρες να δώσω τη διοίκηση σ’ ένα προσωρινό συμβούλιο που θα απαρτιζόταν από ανθρώπους όπως ο δικαστής Νικόλαος Τσουκαλάς, ο δικηγόρος Χρ. Στρατάκης, για να προχωρήσει στη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Τότε, ο κ. Δημήτριος μου απάντησε ότι «δεν θα του υποδείξω εγώ τι θα κάνει η Αρχιεπισκοπή».


Οταν του υπενθύμισα ότι ο ίδιος μου είχε μιλήσει για την ανάγκη ομαλής μετάβασης, ώστε να συμμετάσχουν όλοι στις εκλογές, μου είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ο πρόεδρος κι αυτός θα αποφασίσει πότε θα πάει η κοινότητα σε εκλογές. Και με προειδοποίησε ότι αν δεν υπακούσω η Αρχιεπισκοπή έχει το δικαίωμα να με περάσει από πνευματικό δικαστήριο.


Του είπα ότι δεν φοβούμαι το πνευματικό δικαστήριο γιατί εργάζομαι σκληρά για την κοινότητά μου και την Εκκλησία επί 35 χρόνια, η καρδιά μου είναι αθώα.


Τότε ανακάλεσε, λέγοντας ότι αυτό δεν αφορούσε εμένα και δεν είχε την πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο.


Συνεχίζοντας, ο κ. Λιβανός είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι επιμένει στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκλογές, στις οποίες θα μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν τακτοποιηθεί ταμειακά προ τριμήνου. Οπως κι έγινε.


Σάββας:
“Συνομίλησα αρκετές φορές με τα άτομα αυτά (κ.κ. Τσουκαλά και Στρατάκη) στη διάρκεια του καλοκαιριού ζητώντας την παρέμβασή τους. Κανείς εκ των δύο θέλησε να αναμειχθεί . Και οι δύο τους καταδικάζουν αυτά που πράττει ο κ. Λιβανός και οι δύο θα σας το δήλωναν επωνύμως αν τους ρωτήσατε. Κανείς τους δεν θα ήθελε να συσχετισθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κ. Λιβανό, ιδίως ο δικαστής Τσουκαλάς, που ποτέ δεν υποστηρίζει την ανομία. Δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αναγνώσει τον όρκο.


Ερ. Δεν σας λέγει κάτι για το βάθος της κρίσης στην Κορόνα, το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον εκτός των αμέσως εμπλεκομένων για να βοηθήσει να βγούμε από την κρίση; Οταν η μία πλευρά δεν αναγνωρίζει την άλλη θα πρέπει να βρεθούν κάποιοι αληθινοί ειρηνευτές.


Απ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού. Ομως ο κ. Λιβανός δεν είναι η λύση.


Ερ. Και είναι ο κ. Γεωργιάδης;


Aπ. Δεν είπαμε πως ο κ. Γεωργιάδης είναι η λύση. Η μακροχρόνια λύση.


Ερ. Δώσατε παράταση στη θητεία του κ. Γεωργιάδη;


Απ. Παραμένει έως ότου τον αντικαταστήσουμε. Ομως πρώτα θα πρέπει να αποχωρήσει ο κ. Λιβανός. Δεν θα αφεθεί ο κ. Λιβανός να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στην Αρχιεπισκοπή.


Ερ. Ομως η θητεία του κ. Γεωργιάδη έληξε.


Απ. Δεν υπάρχει νόμιμη εκλογή. Εργαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο απαρτιζόμενο από πρώην προέδρους – εκτός του κ. Λιβανού – οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα για έξι μήνες, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα οικονομικά. Τους πλησιάσαμε, όμως στην πλειοψηφία τους διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη εξ αιτίας της πολυπλοκότητας στα οικονομικά και του βάθους των παθών.


Ερ. Ο κ. Λιβανός ισχυρίζεται ότι στην τελευταία συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο πρότεινε να παραιτηθεί και να αναλάβουν άτομα εγνωσμένου κύρους, που θα διασφαλίσουν έντιμες εκλογές.


Απ. Αυτά τα άτομα δεν θα λάμβαναν μέρος σε μία εκλογή στην οποία θα συμμετείχε κι ο κ. Λιβανός. Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου όριζε ότι δεν θα μπορούσε να κατέλθει υποψήφιος προ της παρόδου ενός χρονικού διαστήματος.


Λιβανός:
Ρωτήσαμε τον κ. Λιβανό αν αποδέχεται να παραχωρήσει τη διοίκηση σ’ ένα προσωρινό συμβούλιο, απαρτιζόμενο από άτομα αδιαμφισβήτητου κύρους.


«Το είχα ζητήσει ο ίδιος προ των εκλογών. Τώρα που εξελέγην παμψηφεί από όλο το συμβούλιο, για το οποίο ψήφισαν 130 άτομα, δεν μπορώ να διαψεύσω την εμπιστοσύνη τους».


ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Λιβανός:
Στο ερώτημα της νομιμότητας των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί της Αρχιεπισκοπής (UPR), o κ. Λιβανός είπε πως μετά τις εγκυκλίους που έστειλε η Αρχιεπισκοπή, ουδείς ιερέας θα δεχόταν τους υποψηφίους της Κορόνας για το σεμινάριο.


«Οι εκλογές είναι νόμιμες. Η κοινότητά μας είναι εγγεγραμμένη στην πολιτεία Νέας Υόρκης ως Hellenic Transfiguration Church of Corona. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην Αρχιεπισκοπή κι όπως μας ανέφερε ο δικηγόρος, η σχέση μας με την Αρχιεπισκοπή αφορά στα θρησκευτικά της καθήκοντα. Η κοινότητά μας ανήκει στο λαό κι όσοι είναι μέλη έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».


Στο ερώτημα αν μ’ αυτή τη λογική, εκτιμά ότι η κοινότητα έχει και το δικαίωμα να αποχωρήσει από τη δύναμη της Αρχιεπισκοπής, είπε:
«Δεν θέλουμε να κάνουμε τέτοιο πράγμα, παρότι υπάρχουν πιέσεις από ορισμένα μέλη. Σαν καλός Χριστιανός δεν θα ήθελα να συμβεί τέτοιο πράγμα».


Σάββας:
Η άποψη ότι «η σχέση μας με την Αρχιεπισκοπή αφορά μόνο στα θρησκευτικά μας καθήκοντα» είναι μία γνώμη για την οποία ο δικηγόρος του κ. Λιβανού καλοπληρώνεται. Τα γεγονότα στο Μάλμπορο της Μασαχουσέτης αποδεικνύουν το αντίθετο. Υπάρχει μιά μακρά ιστορία δικαστικών υποθέσεων που εκδικάζονται υπέρ του κυβερνώντος σώματος μιάς ιεραρχικής Εκκλησίας. Το γεγονός ότι συνεχίζει να σπαταλά χρήματα και προσπαθεί να μας σύρει επίσης στην ίδια κατεύθυνση, είναι αξιοκατάκριτο.


Ανεξαρτήτως δημοσιευμάτων στον Τύπο ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο δίδοντάς του «τελεσίγραφο» την οποία θα στείλει με συστημένη επιστολή, ουδέποτε το έκανε. Ζητήστε να δείτε τις αποδείξεις και αντίγραφα της επιστολής.


Το πρόβλημα με τον κ. Λιβανό κι ένας από τους λόγους του ζητήσαμε να αποχωρήσει, είναι πως τα λόγια τους δεν συμπίπτουν με τις πράξεις του. Μας είπε ότι διεξήγαγε έλεγχο στα οικονομικά και δεν το έπραξε. Δήλωσε ότι έστειλε αναφορά στον εισαγγελέα και δεν το έκανε. Μας είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα από τον Οκτώβριο του 2003 και δεν τον πλησίασε πριν τον Απρίλιο.


Θεωρεί πραγματικότητα το να πει κάτι. Κι οι καταγγελίες του δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία. Αν δημοσιεύσετε ότι έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο θα το αρνηθούμε κατηγορηματικά. Απλά λάβαμε ένα φαξ της εφορευτικής επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Ψαλτάκη που ανέφερε ότι εκλογές διεξήχθησαν βάση του UPR. Ομως από τη στιγμή που κανείς εκ των ομοιόμορφων κανονισμών δεν τηρήθηκε, και οι υποψήφιοι δεν παρακολούθησαν το σεμινάριο, οι εκλογές δεν είναι έγκυρες. Δεν έχουμε επικυρώσει καμία εκλογή σε κοινότητα, αν δεν έχουν τηρηθεί οι κανονισμοί.


Οι μόνες επικοινωνίες που έχουμε μαζί του είναι έσω των δηλώσεων του κ. Λιβανού προς τον Τύπου και τηλεφωνημάτων που κατά καιρούς κάνει η γραμματεύς, για την οποία του δώσουμε εντολή να απολύσει.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κ. Λιβανός μίλησε με πικρία για την πρόθεση της Αρχιεπισκοπής να τον μειώσει προσωπικά στην κοινότητα και να πλήξει το ηθικό του, όταν υποχρέωσε τον ιερέα, π. Μίλτων Ευθυμίου, να διαβάσει επιστολή – ενώπιον των Χιωτών που τελούσαν μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την απελευθέρωση της Χίου, καλώντας το εκκλησίασμα να μην συμμετάσχει στη γενική συνέλευση.


«Το αποτέλεσμα ήταν να ακουστούν πολλές διαμαρτυρίες σε βάρος της Αρχιεπισκοπής από το εκκλησίασμα και η συντριπτική πλειοψηφία να συμμετάσχει στη συνέλευση».


Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, όπως και στις αρχαιρεσίες της κοινότητας, στις 12 Δεκεμβρίου, με συμμετοχή 130 μελών.


«Για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που είμαι πρόεδρος, είδα να ενδιαφέρονται 27 άτομα να θέσουν υποψηφιότητα, όλοι τους αξιόλογοι και χωρίς καμιά διάκριση του παρελθόντος, μεταξύ σχολείου και εκκλησίας. Ολοι ένα σώμα».


Σάββας:
Πρόκειται για 130 ανθρώπους που λανθάνονται. Το 2001 ψήφισαν 234 άτομα. ΟΜΩς Ούτως ή άλλως δεν είδαμε τον κατάλογο των μελών.


Τι έχετε να πείτε γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν γιατί δεν δέχθηκε τις επιταγές του γιατί δεν ήθελε κατά την επιστροφή του να δούμε σε ποιά τράπεζα έχει τα χρήματα; Αυτό είναι παράβαση. Το γεγονός είναι ότι αγνοήθηκαν οι από άμβωνος εντολές του Αρχιεπισκόπου και το ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τι προνοούν οι κανονισμοί και τώρα επιμένει να ορκιστούν …


Πηγή: Greek News, άρθρο του κ. Ζουπανιώτη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛόγω καιρού δεν έπιασε Χίο το ΘΕΟΦΙΛΟΣ (νεώτερη)
Επόμενο άρθροΔημοτικό Συμβούλιο στα Καρδάμυλα