Αρχική Νέα Τοπικά Κεφαλογιάννης για ακτοπλοϊα στη Βουλή

Κεφαλογιάννης για ακτοπλοϊα στη Βουλή

9

Πάγια πολιτική του ΥΕΝ στον τομέα της ακτοπλοίας είναι η ικανοποίηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών αναγκών υπό συνθήκες ελευθέρου και υγιούς ανταγωνισμού, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής της χώρας με τακτικές, επαρκείς και αξιόπιστες συνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

“Τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εγκαλούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν μερίμνησε για την επίλυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών κατά τους 8 μήνες διακυβέρνησης της χώρας παρότι αυτό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσαν να το επιλύσουν τα τελευταία δέκα χρόνια”, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Οπως ανέφερε, το ΥΕΝ σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατόρθωσε να δημιουργήσει καθημερινή σύνδεση των κύριων νησιών με τον Πειραιά, καθημερινή σύνδεση όλων σχεδόν των μικρότερων νησιών με τα νησιά του κορμού και για όλα σχεδόν τα μικρότερα νησιά με μια εβδομαδιαία σύνδεση με τον Πειραιά.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο αριθμός των επιδοτούμενων γραμμών του ΥΕΝ για την περίοδο 2004-2005 αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κατά δύο γραμμές, με επεκτάσεις και προσθήκες, χωρίς να καταργηθεί καμία από τις προηγούμενες γραμμές.

Η δαπάνη για τις επιδοτούμενες γραμμές για το δρομολογιακό έτος 2004 – 2005 προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 15.643.182 ευρώ, αυξημένη κατά 3.746.355 ευρώ.

Μονομερείς αποφάσεις των εφοπλιστών για αυξήσεις θα έχουν επιπτώσεις.

“Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν ιδιαίτερα από εφοπλιστές στους οποίους καταστήσαμε σαφές ότι σε περίπτωση μονομερών τους αποφάσεων για αυξήσεις στα δρομολόγια των πλοίων, θα έχουν ποινές”.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ναυτιλιακή πολιτική ενώ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί λύση κατά την συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Σύρο.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για ανυπαρξία πολιτικής η οποία έχει δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της ναυτιλίας.

“Παραβιάζεται το νόμο του ΠΑΣΟΚ για τις θαλάσσιες μεταφορές. Εάν δεν εφαρμόσετε το νόμο, θα μπορεί κανείς εύκολα και εύλογα να σας κατηγορήσει ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Με τη πολιτική σας δημιουργείτε πλήγμα στα νησιά μας” τόνισε ο πρώτος επερωτών Γιάννης Διαμαντίδης προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας.

“Είτε θα μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις είτε θα κατηγορηθείτε για κοινοί
συκοφάντες” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η ηγεσία του υπουργείου δεν δέχεται πιέσεις από εφοπλιστές στους οποίους τους καταστήσαμε σαφές ότι μονομερείς αποφάσεις τους για αυξήσεις, θα έχουν ποινές”.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε και στις επικρίσεις των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα των εκπτώσεων στα εισιτήρια κοινωνικού χαρακτήρα και στους ισχυρισμούς τους για προσπάθεια κατάργησης ακόμα και των “οικονομικών θέσεων” για τα εσωτερικά δρομολόγια, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι το ίδιο ήταν που υποσχέθηκε εκπτώσεις ύψους 50 εκ. ευρώ τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησε και τις κληροδότησε έτσι η σημερινή ηγεσία.

Για γενικόλογες θέσεις και πολιτικαντισμούς του υπουργού μίλησε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης σημειώνοντας ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι ένα χρόνο στο υπουργείο και δεν έφερε κανένα νόμο στη Βουλή για τη ναυτιλία.

“Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη κατοχύρωση του εθνικού συμφερον και απρόσκοπτη επικοινωνία όλων νησιών. Πρέπει να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα” επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης.

Τέλος, από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας έκανε λόγο “για ανάγκη εργασιακής συνεννόησης με όλους από τον εθνικό, ευρωπαϊκό και εφοπλιστικό χώρο”.


Πηγή: ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛόγω καιρού δεν έπιασε Χίο το ΘΕΟΦΙΛΟΣ (νεώτερη)
Επόμενο άρθροΔημοτικό Συμβούλιο στα Καρδάμυλα