Αρχική Νέα Τοπικά Αριστείδης Ζαννίκος: Τα ανοίγματα της Τεχνικής Εταιρείας να καλυφθούν με πόρους του...

Αριστείδης Ζαννίκος: Τα ανοίγματα της Τεχνικής Εταιρείας να καλυφθούν με πόρους του σήμερα

44

Λόγοι αγάπης προς τον γενέθλιο τόπο και αγωνίας για το μέλλον του μου επιβάλλουν να λάβω ανοικτά θέση επί ενός σοβαρού προβλήματος του Δήμου Ομηρούπολης, τον οποίο υπηρέτησα επί οκτώ έτη ως Δήμαρχος (1991-98) και άλλα τέσσερα ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (1999 – 2002).
Τονίζω εμφαντικά ότι η παρέμβαση μου υποκινήθηκε κυρίως από τη βαθύτατη πίστη που τρέφω προς το Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν υποκρύπτει διάθεση ή τάση ενεργού ανάμειξης μου στα κοινά, από τα οποία αποκόπηκα βίαια, λόγω της γνωστής ασθενείας μου.

Κρίνω ότι, όλα όσα ακούστηκαν κατά τη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ομηρούπολης της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2005 και προβλήθηκαν από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. είναι αρκούντως σοβαρά και άκρως ανησυχητικά.
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαληός, αποκαλύπτοντας με καθυστέρηση δύο ετών ότι παρέλαβε από την προκάτοχό Δημοτική Αρχή του κ. Μάρκου Μεννή την Τεχνική Εταιρία του Δήμου (ΤΕΔΒ Α.Ε.) με άνοιγμα ενός εκατομμυρίου ευρώ, εισηγήθηκε και πέτυχε, κατά πλειοψηφία, έγκριση λήψης ισόποσου δανείου από ιδιωτική Τράπεζα, για την κάλυψη του εν λόγω ανοίγματος μέσω αύξησης του μετοχικού Κεφαλαίου της ΤΕΔΒ Α.Ε.Αιτιολογώντας το πώς προέκυψε το εν λόγω τεράστιο άνοιγμα, ο κ. Δήμαρχος αποκάλυψε ότι, πέρα από τους οδηγούς και εργάτες που άτυπα διαθέτει η ΤΕΔΒ Α.Ε. υπέρ των αναγκών του Δήμου (αποσιωπώντας εντέχνως ότι και ο Δήμος αντίστοιχα διαθέτει παράνομα χειριστές και τεχνίτες στην ΤΕΔΒ), η ίδια έχει εκτελέσει κατά καιρούς έργα – προφανώς εκτός νομίμων διαδικασιών – που δεν της εξόφλησε ο Δήμος ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. λιμνοδεξαμενή Αίπους) εκτέλεσε έργο περισσότερο από το συμφωνηθέν, που επίσης δεν πληρώθηκε!

Βάσει του απλοϊκού και σαφώς ατεκμηρίωτου σκεπτικού, οι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Ομηρούπολης – πλην αυτών της μείζονος Μειοψηφίας – έλαβαν την κατ’ αρχήν «πολιτική απόφαση» (φράση του κ. Δημάρχου) να προχωρήσουν στη σύναψη του δανείου, κρίνοντας ότι έτσι θα εξυγιάνουν και θα «σώσουν» την παραπαίουσα Εταιρία, παραβλέποντας ότι, αφού δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτό θα επανεμφανισθεί αργά ή γρήγορα, έστω και αν πρόσκαιρα αντιμετωπιστεί μέσω του δανεισμού.

Κατανοώντας τη δύσκολη θέση των αιρετών του Δήμου μας, όπως και την αγωνία των εργαζομένων στην ΤΕΔΒ Α.Ε. (που είναι όμηροι λανθασμένων πολιτικών επιλογών), θέτω καλόπιστα μερικά καυστικά ερωτήματα, που όμως, αν δεν απαντηθούν πειστικά και γρήγορα, ίσως η Δημοτική Αρχή Παπαληού οδηγήσει την όλη υπόθεση σε αδιέξοδο.

ΠΡΩΤΟΝ: Πώς και ποιος θα πείσει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε την τετραετία 1999-2002 και όχι την παρελθούσα διετία; Από ποια στοιχεία προκύπτει πολιτική ευθύνη μόνο της Δημοτικής Αρχής του Μάρκου Μεννή (του οποίου ασφαλώς δεν γίνομαι συνήγορος) και όχι της σημερινής Δημοτικής Αρχής Παπαληού; Οι καθυστερημένοι ισχυρισμοί και τα αγωνιώδη λόγια του τελευταίου δεν αποδεικνύουν τίποτα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα αποτιμήσουν σήμερα σε χρήμα το πραγματικό ύψος των θεωρούμενων ως «οφειλών» του Δήμου προς την ΤΕΔΒ από προσφορά άτυπων υπηρεσιών και εκτέλεση στο παρελθόν μη νομιμοποιημένων έργων; Ποιος θα αποδείξει ότι ο Δήμος οφείλει, εκ των λόγων αυτών, ένα εκατομμύριο ευρώ και όχι λιγότερα ή περισσότερα; Ποια Υπηρεσία του Δήμου μας θα πιστοποιήσει και θα πληρώσει σήμερα ποσά για υπηρεσίες και έργα που, αν και όποτε προσφέρθηκαν ή εκτελέστηκαν, δεν είχαν συμβάσεις, δεν διέθεταν μελέτες, δεν συνοδεύτηκαν από επιμετρήσεις, δεν είχαν καν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Δημαρχιακής Επιτροπής; Στους ετήσιους Ισολογισμούς της ΤΕΔΒ Α.Ε. εμφανίστηκαν ποτέ τα σημαντικά αυτά ποσά ως οφειλές τρίτων προς την Εταιρία; Απλά και μόνο με μια σημερινή «πολιτική απόφαση» θα καλυφθεί άνοιγμα ενός εκατομμυρίου ευρώ και μάλιστα μέσω δανεισμού του Δήμου; Νομίζουν οι αιρετοί μας ότι έτσι απλά κλείνει ένα τεράστιο και ακανθώδες πρόβλημα;

ΤΡΙΤΟΝ: Ποιος θα εξηγήσει στους συνδημότες βάση ποιων διαδικασιών (π.χ. λήψη προσφορών) επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιδιωτική Τράπεζα και όχι κάποια άλλη ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο, ως γνωστόν, χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια στους Δήμους; Και ναι μεν οι όροι δανεισμού θα γίνουν γνωστοί, όπως π.χ. το τοκοχρεολύσιο που θα αναγκασθεί να πληρώνει επί χρόνια ο Δήμος μας, όμως απορίας άξιον είναι γιατί δεν κλήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία αυτού να γνωμοδοτήσει εγγράφως αν τα οικονομικά του δεδομένα επιτρέπουν πρόσθετο και μάλιστα υψηλό δανεισμό, χωρίς κινδύνους για τη μελλοντική του πορεία.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Από πού προκύπτει η πολιτική, ηθική και κοινωνική νομιμοποίησης της σημερινής Δημοτικής Αρχής Ομηρούπολης να διαχειρισθεί κατά το δοκούν, όχι μόνο τους οικονομικούς πόρους του σήμερα, αλλά και αυτούς που αναλογούν σε επόμενες Δημοτικές Αρχές; Ο συγκεκριμένος δανεισμός και η καταβολή επί χρόνια υψηλών τοκοχρεολυσίων, ισοδυναμεί ουσιαστικά με ακύρωση κάθε μελλοντικής δράσης των επόμενων αιρετών στο Δήμο μας.

Τολμώ να χαρακτηρίσω ως ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΗΘΙΚΟ αυτό που πάει να γίνει και ισοδυναμεί με κατασπατάληση πόρων των παιδιών μας απλά και μόνο για γρήγορο «κουκούλωμα» αποτυχημένων πολιτικών πρακτικών της τελευταίας εξαετίας.
Η πολιτική ηθική και γενναιότητα επέβαλε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ανοίγματα να τα καλύψουν εκείνοι που τα δημιούργησαν αλλά με οικονομικούς πόρους του σήμερα και όχι του αύριο.
Με περιορισμό της σπατάλης, περικόπτοντας αμοιβές αιρετών, θυσιάζοντας με γενναιότητα μέρος του πενιχρού όντως Τεχνικού Προγράμματος και αξιοποιώντας μέρος του χρηματικού υπολοίπου του 2004 (αυτό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως το παρουσίασε πρόσφατα η δημοτική πλειοψηφία), κάτι θα μπορούσε να γίνει, με ταυτόχρονο όμως εξορθολογισμό και των υψηλών πάγιων λειτουργικών εξόδων της ΤΕΔΒ Α.Ε. Όσο αυτά δεν γίνονται, το πρόβλημα θα παραμένει (έστω και αν ληφθεί το δάνειο) και οι σημερινοί αιρετοί του Δήμου μας θα καθίστανται όλο και περισσότερο υπόλογοι, τόσο στη συνείδηση των πολιτών όσο και στη δική τους, μιας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας. 


Το άρθρο αυτό του πρώην Δημάρχου Ομηρούπολης κ. Αριστείδη Ζαννίκου αναδημοσιεύευαι από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 25ης Ιανουρίου 2005