Αρχική Νέα Τοπικά Τα “Μαύρα πανιά” του ΘΗΣΕΑ ξεσηκώνουν τους Δημάρχους

Τα “Μαύρα πανιά” του ΘΗΣΕΑ ξεσηκώνουν τους Δημάρχους

8Την έντονη διαμαρτυρία της ΤΕΔΚ Χίου προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει πιότερο του ποσοστού που προέβλεπε η πρόταση της ΚΕΔΚΕ, τη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έρχεται να λαμβάνει λιγότερο από το 4% του συνολικού προγράμματος και παρά το ότι η τελική πρόταση της ΚΕΔΚΕ έδινε 5,4%.
Το ποσοστό θεωρείται ότι είναι μικρότερο και από τη χρηματοδότηση του ΕΠΤΑ, γεγονός που έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών (που δια στόματος Γενικού Γραμματέα τόνιζε από τη Χίο τον περασμένο Ιούνιο) ότι θα ενισχυθούν οι νησιωτικές περιοχές.
Σαν πρώτη αντίδραση το ΔΣ της ΤΕΔΚ Χίου αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της κ. Μάρκου Μεννή, να προχωρήσει σε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό και παράλληλα να συγκαλέσει σύσκεψη των νησιωτικών ΤΕΔΚ στη Χίο το 2ο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί ότι ήδη η ΤΕΔΚ Λέσβου συνεδρίασε προχθές και επέλεξε επίσης την τακτική της επιστολής με παράλληλο αίτημα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.
Έντονη αναμένεται να είναι εξάλλου η διαμαρτυρία και στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια, ΓΓ κ. Σέργιο Τσίφτη που αναμένεται να έρθει στη Χίο την επόμενη εβδομάδα, αν και οι πληροφορίες θέλουν τον τελευταίο να ετοιμάζεται να μετακομίσει για αναβαθμισμένο πόστο στην πρωτεύουσα…
Να σημειωθεί ότι η κατανομή ανά ΟΤΑ θα αποτελεί το 45% του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, ύψους 1.575 εκ. ΕΥΡΩ. Το 35%, 1.225 εκ., θα κατανεμηθεί με προγραμματικά κριτήρια με βάση εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες και ποσοστό 20% με οριζόντιες δράσεις από το υπουργείο για τις έκτακτες ανάγκες.
Στην παρατήρηση του κ. Μεννή ότι μπορεί να ζητηθεί να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αυτού του 55% του προγράμματος που θα ελέγχεται από τα υπουργεία, ο Δήμαρχος Ιωνίας κ. Γιώργης Βαρκάρης παρατήρησε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η λογική του να παρακαλούν έξω από υπουργικά γραφεία.
Ο δ.σ. Χίου κ. Πέτρος Παντελάρας επισήμανε ότι ακόμα και αυτά τα ποσοστά θα πρέπει να σιγουρευτούν πως θα έρθουν προς την Περιφέρεια και να μην έχουμε περικοπή πόρων.
Ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων κ. Βαγγέλης Ατσάλης σημείωσε ότι χρειάζεται ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αφού αναδεικνύοντας ως μείζον θέμα την απορροφητικότητα έφερε αποτέλεσμα να ριχτούν Περιφέρειες με χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων.
Να σημειώσουμε εξάλλου την παραδοχή του κ. Μεννή ότι τα νησιά σήμερα είναι αδύναμα συνδικαλιστικά και μέσα στην ΚΕΔΚΕ, έχοντας 3 μόλις εκπροσώπους στο 31μελες συμβούλιο.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (του Θοδωρή Πυλιώτη)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Ελπ. Τσουρή για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στο Δήμο Καμποχώρων
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Αναβλήθηκε η κλήρωση του μεγάλου λαχείου της Χιακής Ομοσπονδίας