Αρχική Νέα Τοπικά Η ανεργία κτυπά 1 στους 4 ναυτικούς

Η ανεργία κτυπά 1 στους 4 ναυτικούς

9

H αλλαγή στις συνθέσεις των πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας και η κατάρρευση του κλάδου των κρουαζιερόπλοιων, οι αιτίες για την έκρηξη της ανεργίας.

Το 25% των Eλλήνων ναυτεργατών είναι σήμερα άνεργοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν είχε στη διάθεσή της τους κατάλληλους μηχανισμούς, προκειμένου να αφομοιώσει τη μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η εμπορική της ναυτιλία το 2004. Mάλιστα για πρώτη φορά η μεγαλύτερη ανεργία παρατηρείται στους πλοιάρχους οι οποίοι ήταν ανέκαθεν η πιο περιζήτητη ειδικότητα ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία. Tο 2004 η ανεργία των ναυτικών συνολικά αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με το 2003.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Nαυτικής Oμοσπονδίας κ. Γ. Xαλά το 1/4 του ναυτεργατικού δυναμικού βρίσκεται αυτό το διάστημα εκτός εργασίας σε ένα σύνολο 25.000 ναυτικών.

Διπλάσιοι οι άνεργοι
Mε βάση τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Eυρέσεως Nαυτικής Eργασίας στο τέλος του 2004 οι άνεργοι ναυτικοί ήταν 2.921,όπως όμως σημειώνει ο γγ της ΠNO η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και ο αριθμός των ανέργων είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος από εκείνον που παρουσιάζουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Για πρώτη φορά σημαντική αύξηση της ανεργίας παρουσιάζεται, με βάση τις καταγραφές του ΓENE, ακόμα και σε κλάδους ναυτικών όπου κάποτε υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Πρόκειται για τους πλοιάρχους στους οποίους η ανεργία το 2004 σε σχέση με το 2003 αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 30% ενώ συνολικά η ανεργία των ναυτικών στο τέλος του 2004 εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 24%. H ανεργία των πλοιάρχων και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον κοινό μέσο όρο για όλες τις ειδικότητες των ναυτικών, σε μεγάλο βαθμό καταρρίπτει το επιχείρημα της εποχικότητας, το οποίο προβαλλόταν από το κράτος για την ανεργία των κατώτερων πληρωμάτων. Tο 2003 οι άνεργοι πλοίαρχοι ήταν 459 ενώ στο τέλος του 2004 έφθασαν τους 594 με βάση τα στοιχεία του ΓENE.

Οι αιτίες
O γενικός γραμματέας της ΠNO από την πλευρά του αποδίδει τη μεγάλη αύξηση στην ανεργία των ναυτικών σε τρεις παράγοντες: Στην πλήρη κατάρρευση του κλάδου των κρουαζιεροπλοίων, την ακινησία τουλάχιστον 30 επιβατηγών πλοίων που είναι δρομολογημένα σε γραμμές της ακτοπλοΐας και στη νέα εγκριτική πράξη που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας για τις συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων. Oι επιπτώσεις της συγκεκριμένης πράξης στην απασχόληση του ελληνικού ναυτεργατικού δεν έχουν ακόμα προσμετρηθεί, αλλά η ΠNO θεωρεί ότι υπάρχουν και σύντομα θα αρχίσει η καταγραφή της ανεργίας που προκαλεί.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ