Αρχική Νέα Τοπικά Αστυνομική Διεύθυνση Χίου: Πρώτος στόχος η αύξηση του προσωπικού

Αστυνομική Διεύθυνση Χίου: Πρώτος στόχος η αύξηση του προσωπικού

13


Κάλεσμα προς τις πολιτικές αρχές του τόπου να πάρουν θέση για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικής δύναμης στο νομό απηύθυνε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου κ. Ηλίας Αρβυθάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αντεγκληματικής πολιτικής για το 2005 και τον απολογισμό δράσης για τον προηγούμενο χρόνο.
Ο κ. Αρβυθάς μίλησε για την ανάγκη ποσοστιαίας αύξησης 20% και την επέκταση του θεσμού των συνοριοφυλάκων στη Χίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα συνολικά η αστυνομική διεύθυνση διαθέτει 35 οχήματα, από τα οποία όμως  τα περισσότερα είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.
Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου Σταμάτης Σάτρας, που μιλώντας με αριθμούς τόνισε ότι χρειάζονται επιπλέον 15 με 20 αστυνομικούς υπαλλήλους.
Με αφορμή μάλιστα παρεμβάσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Γιώργου Συριώδη και του αντινομάρχη Νίκου Νύκτα για το θέμα της ηχορύπανσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να παραχθεί αστυνομικό έργο αν δεν υπάρχει ενίσχυση σε προσωπικό. Μάλιστα προέβλεψε ότι θα έρθουν πιο άσχημες μέρες. Ειδικά για το ζήτημα της ηχορύπανσης πρόσθεσε ότι στο θέμα των καταστημάτων η αστυνομία κάνει τη δουλειά της με ελέγχους και μηνύσεις αλλά ο νόμος δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να προχωρούν σε κλείσιμο των καταστημάτων.
Σε παρέμβασή του ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Αυγουστίδης σημείωσε επίσης ότι η Αστυνομική Διεύθυνση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα και στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Ζήτησε την αριθμητική αναβάθμιση του κλιμακίου μιας και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.


Καταπολέμηση ναρκωτικών
Προχωρώντας στο θέμα του απολογισμού ο κ. Αρβυθάς ανέβασε υψηλά το ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών (που είναι άλλωστε στη 2η θέση και της Αντεγκληματικής πολιτικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Για τη νέα χρονιά όπου βασικός στόχος είναι η “αποτελεσματική αστυνομία κοντά στον πολίτη” προστίθονται και οι δράσεις που αφορούν την προστασία των ανηλίκων, που έχει να κάνει και με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, με ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης και πιο συχνή επιτήρηση των χώρων που συγκεντρώνονται ανήλικοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο διαφημιστικά υπέρ της κάνναβης (όπως αναπτήρες).
Τον προηγούμενο χρόνο βεβαιώθηκαν 35 υποθέσει  που αφορούν ναρκωτικά έναντι 40 του 2003 και κατασχέθηκαν: 1.171,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 6 γραμμάρια κατεργασμένης, 9 δενδρύλλια κάνναβης, 389 ναρκωτικά χάπια και 4,5 γραμμάρια ηρωίνης. Επίσης συνελήφθησαν 41 άτομα εκ των οποίων οι 4 μόνο ήταν αλλοδαποί.
Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας τα στοιχεία λένε ότι είμαστε μια ήσυχη περιοχή αφού δεν διαπράχθηκε καμία ληστεία (τα τελευταία 10 χρόνια) παρά μόνο μια μικροληστεία που εξιχνιάσθηκε αμέσως. Μείωση ατά 33% σημείωσαν και οι κλοπές (28 κλοπές και εξιχνιάσθηκαν οι 12), ενώ αντίθετα παρουσίασε αύξηση η κλοπή δικύκλων (16 από τα οποία βρέθηκαν τα 8).
Στον τομέα της οδικής ασφάλειας επισημάνθηκε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου κατά τους 9 πρώτους μήνες του 2004 παρουσίασε πανελλαδικά τη μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό τροχαίων ατυχημάτων.
Σε ότι αφορά το νέο σχέδιο μέσα στις προτεραιότητες είναι και η δράση των πεζών περιπολιών, αλλά και εποχούμενων, συμμετοχή της αστυνομίας στα μικτά συνεργεία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και έλεγχοι για ναρκωτικά. Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης στόχος της αστυνομίας είναι η σύλληψη προσώπων τα οποία διευκολύνουν την λαθρομετανάστευση.
Ο κ. Αρβυθάς τόνισε εξάλλου ότι το 2005 θα μετακομίσει η Αστυνομική Διεύθυνση στο νέο κτήριο επί της οδού Καλαμπόκα. Εξήρε ιδιαίτερα ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο που θα προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας στους αστυνομικούς υπάλληλους.