Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Ανεργία γιατρών στο Κέντρο, ενώ στην Περιφέρεια υπάρχουν κενά

Ανεργία γιατρών στο Κέντρο, ενώ στην Περιφέρεια υπάρχουν κενά

18


Ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, αλλά την ίδια στιγμή αποβαίνουν άγονες πολλές προκηρύξεις για στελέχωση του ΕΣΥ στην περιφέρεια, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Αυτό τονίζεται σε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ (και της δημοσιογράφου ΡΟΥΛΑΣ ΤΣΟΥΛΕΑ) και πράγματι είναι εικόνα γνωστή και στη Χίο.
Για παράδειγμα άγονη γραμμή τα Ψαρά, άγονοι και οι διαγωνισμοί για την πλήρωση των θέσεων γενικής ιατρικής. Σύμφωνα πάντως με το Διοικητή του Νοσοκομείου Χίου κ. Μενέλαο Γεωργαντέλη η Χίος αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που έχουμε στα πλαίσια του ΠΕΣΥΠ Β. Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λήμνο ή Ικαρία.
Γνωστό είναι βέβαια το πρόβλημα του Νοσοκομείου Χίου για την πλήρωση της θέσης του παιδιάτρου που πήρε πολύς χρόνος, και έπρεπε να αφυπνιστούμε ως τοπική κοινωνία μετά το θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού…
Βέβαια και σήμερα υπάρχει έλλειψη παιδιάτρου πιστεύεται όμως ότι θα καλυφθεί από Χιώτη γιατρό και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε από… Ιταλία!
Προβλήματα υπάρχουν κύρια στις μονήρεις ειδικότητες όπως ουρολόγου ή νεφρολόγου, που είναι γνωστό πως το βάρος εργασίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ:


Οι γιατροί των αστικών κέντρων δεν στελεχώνουν εύκολα την περιφέρεια, ίσως επειδή υπάρχει ακόμα μια αντίληψη στους φοιτητές της Ιατρικής και κατ’ επέκτασιν στους νέους γιατρούς ότι ιατρική ανεργία δεν υπάρχει”, λέει ο κ. Σωτήρης Ρηγάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). “Ωστόσο, αυτή τη στιγμή από τα περισσότερο από 22.000 μέλη του ΙΣΑ, το 11,2% είναι άνεργοι, ενώ άλλο ένα 14% υποαπασχολείται – και από τα 600 νέα μέλη που γράφουμε κάθε χρόνο, τα 175 προστίθενται πλέον στη λίστα ανεργίας”.
“H χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε ανεργία ειδικευμένων γιατρών”, προσθέτει ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ. “Επιπλέον, έχουμε τους περισσότερους γιατρούς απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης αναλογικά με τους κατοίκους μας, γεγονός το οποίο οδηγεί σε “προκλητική ζήτηση” υπηρεσιών υγείας στα αστικά κέντρα, αφού οι γιατροί για να ζήσουν συχνά ζητούν περισσότερες εξετάσεις από τις απολύτως απαραίτητες, οδηγούνται σε αχρείαστες επεμβάσεις ή ακόμα και σε υπερσυνταγογραφία φαρμάκων”.
Την ίδια στιγμή στην περιφέρεια παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στη στελέχωση νοσοκομείων με γιατρούς, κυρίως στις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της παιδιατρικής, ενώ ειδικά στα νησιά το μεγάλο πρόβλημα είναι να βρεθεί παιδίατρος και γενικός γιατρός – όχι μόνο για μόνιμη εργασία, αλλά έστω και για έναν χρόνο (τόσο απασχολούνται οι επονομαζόμενοι επικουρικοί γιατροί).
Ψάχνουν γιατρό από το 2001
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς είναι κενές δύο θέσεις αναισθησιολόγων γιατρών από το 2001 τουλάχιστον και ας έχουν προκηρυχθεί στο μεσοδιάστημα τρεις φορές. Τρεις φορές προκηρύχθηκε επί ματαίω και θέση αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο της ?ρτας, ενώ η προκήρυξη για αντίστοιχη θέση στο Νοσοκομείο Γρεβενών έκλεισε χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, οπότε χαρακτηρίστηκε “άγονη”. Και στο Νοσοκομείο της Κω, επίσης χρειάστηκε να προκηρυχθεί τρεις φορές η θέση του δεύτερου παιδιάτρου για να βρεθεί ένας υποψήφιος.
Στα νησιά του Αιγαίου η έλλειψη μόνιμων γιατρών χρονολογείται από το… 1998 σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Αμοργό, τη Σχοινούσα, το Κουφονήσι, τη Δονούσα, την Κίμωλο και την Κύθνο, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων τους να καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς ή από γιατρούς παρακείμενων νησιών, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα – μετά οι γιατροί αλλάζουν…
Και όλ’ αυτά όταν στη χώρα μας παρατηρείται κορεσμός του ιατρικού επαγγέλματος: αναλογεί πλέον 1 γιατρός ανά 185 κατοίκους, με τον μέσο όρο των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προ διευρύνσεως να είναι 1 γιατρός ανά 300 κατοίκους.
Οι πολλοί δεν κάνουν … καλό στην υγεία
H ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κοινότητα είχε επισημάνει το πρόβλημα της ιατρικής ανεργίας στη χώρα μας από το 1978, όταν σε μελέτη είχε αποδειχθεί ότι η αναλογία γιατρών προς κατοίκους στην Ελλάδα ήταν ήδη πολύ χαμηλή και ότι τα πράγματα θα γίνονταν πολύ χειρότερα.
Αυτό τονίζει ο κ. Νίκος Φακιωλάς, κοινωνιολόγος – ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), ο οποίος είχε συμμετάσχει σε εκείνη τη μελέτη. “Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως με την αύξηση του αριθμού των γιατρών δεν βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού”, τονίζει. “Αντιθέτως, βελτιώνεται με την ύπαρξη επαρκούς και κατάλληλου υγειονομικού προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Και σε αυτό τον τομέα η χώρα μας υστερεί πολύ”.
“Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, αφού δεν έχει συνδεθεί η σχέση αριθμού εξειδικευμένων γιατρών με την ανάγκη χρησιμοποίησή τους μέσα στο υγειονομικό σύστημα”, προσθέτει ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών Αττικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). “Δεν έχουμε υγειονομικό χάρτη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες ανά περιφέρεια σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό”.