Αρχική Νέα Τοπικά Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ναζιστικών θυριωδιών

Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ναζιστικών θυριωδιών

6


Πολιτικοί ηγέτες 44 χωρών, θρησκευτικοί αξιωματούχοι, βετεράνοι του πολέμου και άνθρωποι που υπέφεραν στα χέρια των ναζί τιμούν σήμερα στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου την επέτειο των 60 χρόνων από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο θα είναι μεταξύ των πολιτικών αξιωματούχων που θα παραστούν στην κεντρική εκδήλωση, η οποία ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Στους χιλιάδες ανθρώπους που αναμένεται να συγκεντρωθούν στις εγκαταστάσεις του Μπίρκεναου θα απευθυνθούν ο πρώην κρατούμενος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλάντισλαβ Μπαρτοτσέφσκι, η Γαλλίδα πρώην κρατούμενη και πρώην υπουργός Σιμόν Βέιλ, ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του συμβουλίου των Ρομ στη Γερμανία, εκπροσωπώντας τους Τσιγγάνους που χάθηκαν στα στρατόπεδα, και οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ.


Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από χθες με μια πολυθρησκευτική τελετή στο Χάρεμζε, 5 χιλιόμετρα από το στρατόπεδο, όπου οι ναζί απέθεταν τις στάχτες των εκτελεσθέντων. Η επέτειος αποτέλεσε όμως αφορμή και για διαμαρτυρίες. Εξι ραβίνοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά διαδήλωσαν χθες έξω από το Μπίρκεναου εναντίον της ύπαρξης μιας καθολικής εκκλησίας απέναντι από το στρατόπεδο, κάνοντας λόγο για «προσβολή της μνήμης των θυμάτων». Στην Κρακοβία, περίπου 100 αναρχικοί διαδήλωσαν κατά της παρουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ως «υπεύθυνο της γενοκτονίας των Τσετσένων». Η σημερινή μέρα αποτέλεσε όμως κυρίως ευκαιρία για εκκλήσεις μνήμης και ανοχής. Ο γενικός διευθυντής της Unesco, Κοϊσίρο Ματσουούρα, τόνισε σε μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα ότι «έχει καθήκον να θυμάται τις σκοτεινές σελίδες του 20ού αιώνα» και ότι «ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει ποτέ αυτό που δεν μπόρεσε να εμποδίσει».


Πηγή: Ασ. Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ