Αρχική Νέα Τοπικά Στα μεταχειρισμένα πλοία στρέφεται η ακτοπλοΐα

Στα μεταχειρισμένα πλοία στρέφεται η ακτοπλοΐα

7


H ΑΛΛΑΓΗ του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης και η εναρμόνισή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, θα μεταβάλει ριζικά το υπάρχον επιχειρηματικό τοπίο στον ακτοπλοϊκό κλάδο, είτε μέσω των υπαρχουσών εταιρειών είτε και με την εμφάνιση νέων «παικτών».


Παράλληλα, η ανανέωση του στόλου θα συνεχισθεί μέσω της αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων καθώς η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών και το ασαφές περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν συνιστούν απαγορευτικούς παράγοντες για επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία.


Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνεται στη μελέτη της εταιρείας XRTC Business Concultans «Ελληνική Ακτοπλοΐα – Συνεχιζόμενη εξέλιξη με αργούς ρυθμούς», στην οποία τονίζεται επίσης η ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει τον κλάδο, ενισχύοντας έτσι μία νέα επενδυτική άνοιξη στο κλάδο.


Παρουσιάζοντας τη μελέτη ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι με βάση τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών (Attica Group, Blue Star, Μινωικές, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ) για το 9μηνο του 2004 βγαίνει το συμπέρασμα ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση του κλάδου ακολουθεί αργά βήματα βελτίωσης και σταδιακά κατευθύνεται προς μια νέα πραγματικότητα. Είναι όμως γεγονός ότι ο κλάδος εξελίχθηκε με αργότερους ρυθμούς το 2004 από το 2003.


Η κίνηση της αγοράς επιβραδύνθηκε το 2004, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, λόγω των πιέσεων που ασκεί στο τουρισμό η τρομοκρατική φοβία αλλά και η σημαντική άνοδος του ευρώ.


Επίσης ειδικά στο εσωτερικό τουρισμό φαίνεται ότι ρόλο έπαιξε και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που μείωσε την κίνηση προς τα νησιά το προηγούμενο καλοκαίρι.


Πάντως εκτιμάται ότι το πραγματικό αποτέλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε επίπεδο κίνησης θα φανεί σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα κυρίως λόγω της προβολής της χώρας.


Έτσι θεωρείται πιθανή μια «απόσβεση» της μειωμένης κίνησης τον επόμενο χρόνο. Ο μεγάλος πονοκέφαλος της εποχικότητας της εσωτερικής αγοράς πάντως παραμένει, αλλά σημάδια άμβλυνσης του φαινομένου αρχίζουν να παρουσιάζονται και κυρίως οφείλονται στις δυνατότητες των νέων πλοίων που προσφέρουν ταχύτερες επικοινωνίες μεταβάλλοντας ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά της ζήτησης.


Στροφή στα μεταχειρισμένα


Το σημαντικότερο πρόβλημα της ακτοπλοΐας τείνει όμως να γίνει η έλλειψη πλοίων που αναμένεται να παρουσιασθεί έντονη τα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τόσο από την πολιτεία όσο και τις ίδιες τις εταιρείες εκτιμά η μελέτη.


Οι εταιρείες προχωρούν σε πωλήσεις πλοίων ωθούμενες από τη μείωση του ανώτατου ορίου ηλικίας από 35 χρόνια σε 30 μέχρι το 2008 σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 2931/01.


Υπολογίζεται ότι το 2007 και 2008 σχεδόν 28% και 27% αντιστοίχως του συνόλου των πλοίων θα αποσυρθούν ως υπερήλικα. Παράλληλα, αδυνατούν να συνεχίσουν το εντυπωσιακό επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο προχώρησαν τη λαμπρή εποχή του ελληνικού χρηματιστηρίου.


Η τρέχουσα οικονομική τους στενότητα καθώς και το ασαφές περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν συνιστούν απαγορευτικούς παράγοντες για επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία για οποιαδήποτε εκ των πέντε εισηγμένων, υπογραμμίζει η XRTC και προσθέτει ότι μονόδρομος είναι η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.


Όμως η εύρεση τους είναι δύσκολο έργο αφού την τρέχουσα περίοδο παγκοσμίως η αγορά μεταχειρισμένων ακτοπλοϊκών πλοίων, που καλύπτουν τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, βρίσκεται σε τέλμα.


Ήδη όμως με επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται μη εισηγμένες ακτοπλοϊκές όπως κυρίως οι G.A. Ferries του κ. Γεράσιμου Αγούδημου και η Hellas Flying Dolphins κ.ά. αλλά και οι ΣΑΟΣ και Agoudimos Lines.


Μόνη εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η είσοδος νέων ταχύπλοων πλοίων υψηλής τεχνολογίας.


Στη συγκεκριμένη αγορά η έλλειψη μεταχειρισμένων πλοίων παγκοσμίως θα οδηγήσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε παραγγελία νεότευκτων καλώντας τις να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την οποία εκ των πραγμάτων η αγορά μεταχειρισμένων είναι αδρανής.


Πάντως, όπως τονίζεται στη μελέτη, η εισαγωγή μεταχειρισμένων πλοίων δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς ο βαθμός ασφαλείας ακόμη και αυτών των πλοίων είναι ιδιαίτερα αυξημένος.


Χρηματοοικονομικά


Σε γενικές γραμμές τα οικονομικά αποτελέσματα των πέντε εισηγμένων εταιρειών παρουσιάζουν οριακή βελτίωση σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων με κάθε εταιρεία να σημειώνει διαφορετική πορεία από την άλλη.


Το σύνολο των εσόδων εκμετάλλευσης (τζίρος) των πέντε εταιρειών για το 9μήνο 2004 αντιστοιχεί σε 748 εκατ. ευρώ σχεδόν 7,7 εκατ. ευρώ λιγότερο απ’ αυτό του 2003, ήτοι οριακή μείωση της τάξης του 1%, αντικατοπτρίζοντας τη στασιμότητα τόσο σε τουριστική κίνηση αλλά και στη μεταφορά εμπορευμάτων.


Τα καθαρά αποτελέσματα για το 9μηνο του 2004 για όλες τις εταιρείες κινήθηκαν ανοδικά +6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Ομως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) και για τις πέντε εισηγμένες εταιρείες για το 2004 επιβράδυναν την αυξητική τάση που είχαν τα τελευταία τρία χρόνια και έφθασαν τα 211,2 εκατ. ευρώ ή +5% αύξηση από το 9μηνο του 2003.


Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ