Αρχική Νέα Τοπικά Νέες πρωτοβουλίες για «μη ποινικοποίηση» της ναυτικής εργασίας

Νέες πρωτοβουλίες για «μη ποινικοποίηση» της ναυτικής εργασίας

22


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ της ποινικοποίησης της ναυτικής εργασίας, της εκπροσώπησης της χώρα μας και της ΕΕ στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό – ΙΜΟ το οποίο προέκυψε μετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα πάγια αιτήματα που θέτουν οι Ελληνες εφοπλιστές σε σχέση με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και τη ναυτική εκπαίδευση, συζητήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε για το νέο χρόνο το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Η συνάντηση είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης από τις αρχές του έτους, ωστόσο τελικώς πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή.


Στη συνάντηση κυριάρχησαν τα διεθνή θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία και κυρίως το θέμα της ποινικοποίησης της ναυτικής εργασίας, ένα θέμα που παραμένει ανοικτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, παρά τη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης.


Οπως τονίζουν κύκλοι της ναυτιλίας, η συζήτηση του θέματος της ποινικοποίησης στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλης σημασίας καθώς μετά τη «Λισαβόνα» ισχύει το καθεστώς της συναπόφασης και επομένως προκειμένου να υπάρξει κατάληξη θετική για τις ελληνικές θέσεις είναι αναγκαία η υπερψήφισή τους και από το Ευρωκοινοβούλιο.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της για το θέμα αυτό στα ευρωπαϊκά όργανα.


Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, οι Ελληνες εφοπλιστές έλαβαν για μία ακόμη φορά τη διαβεβαίωση από τον Υπουργό ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση, ενώ για τα άλλα μέτρα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, συμφωνήθηκε να εξετασθούν με βάση και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


Πηγή: Ναυτεμπορική