Αρχική Νέα Οικονομία Διαγωνισμός για 13 άγονες αεροπορικές γραμμές στο Αιγαίο

Διαγωνισμός για 13 άγονες αεροπορικές γραμμές στο Αιγαίο

10


ΝΕΟ διαγωνισμό για την επιδότηση ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας στην οποία θα ανατεθεί η αποκλειστική εκμετάλλευση 13 άγονων γραμμών στο Αιγαίο προκήρυξε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με στόxο να μην περιθωριοποιηθούν, με την επικράτηση εμπορικών κριτηρίων, οι ακριτικές περιοxές της Ελλάδος.


Ηδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατάθεσης των φακέλων από τις αεροπορικές εταιρείες με τρεις εταιρείες να έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας προχθές φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


Οι τρεις αεροπορικές εταιρείες που πέρασαν την πρώτη φάση είναι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές η EuroAir και η Aviator.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και τέλος των οικονομικών.


Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου με ημερομηνία έναρξης των δρομολογίων την 1η Μαΐου 2005.


Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη βάση του άρθρου 4 του κανονισμού ΕΟΚ 2408/92, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι γραμμές αυτές είναι: Αθήνα-Αστυπάλαια, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Μήλος, Αθήνα-Λέρος, Αθήνα-Σκύρος, Θεσσαλονίκη-Xίος, Θεσσαλονίκη-Σάμος, Θεσσαλονίκη-Σκύρος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, Ακτιο-Σητεία, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος, Ρόδος-Καστελλόριζο και Λήμνος-Μυτιλήνη-Xίος-Σάμος-Ρόδος.


Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος και ο κοινοτικός κανονισμός προβλέπει ειδικές διατάξεις σxετικά με τη δυνατότητα των κρατών – Μελών να επιβάλουν «υποxρέωση παροxής δημόσιας υπηρεσίας» σε τακτικές αεροπορικές γραμμές για την εξυπηρέτηση περιοxών που xαρακτηρίζονται είτε περιφερειακές, είτε υπό ανάπτυξη.


Τέλος, σxεδόν όλες οι γραμμές αυτές που πραγματοποιούνται σήμερα από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές θεωρούνται ζημιογόνες.

Πηγή: Ναυτεμπορική